Палац на Рівненщині — із «знижкою»

2110 0

Ми у соцмережах:

Палац на Рівненщині — із «знижкою»

У Рівненській області — десятки пам’яток архітектури, відомих своєю історією і… занедбаним виглядом. Наприклад, палац Валевських у Гощі чи Тараканівський форт біля Дубна. Грошей на їхню реставрацію немає, тож рік у рік споруди все більше руйнуються. Час від часу з’являються ентузіасти, готові вкласти кошти у збереження рівненських пам’яток. Для них обласні посадовці і депутати вирішили зробити «знижку».

Віддавати історичні споруди в оренду за одну гривню або й взагалі безплатно на період їхньої реставрації погодила комунальна комісії облради минулого тижня. З відповідним проханням до депутатів звернулася координаційна рада з питань охорони культурної спадщини Рівненщини, яка діє з кінця 2016 року і до якої входять посадовці ОДА, керівники комунальних закладів та історики.

Світлана Богатирчук-Кривко— Керівники комунальних закладів, які утримують пам’ятки архітектури, на засіданні координаційної ради у Дубні розповіли, що до них зверталися люди, готові вкласти кошти у збереження пам’яток, але за умови, щоб на ту суму, яку вони вкладуть у реставрацію, їх звільнили від плати за оренду, — розповідає заступниця голови Рівненської ОДА та депутатка Світлана Богатирчук-Кривко. — Рішення комунальної комісії стосується лише пам’яток культури місцевого значення, які підпорядковані обласній раді. Думаю, такий крок стимулюватиме інвесторів, проте все одно кожне таке звернення про звільнення від оренди проходитиме через обласну раду.

Об’єкти культурної спадщини не підпадають під правило так званих невід’ємних поліпшень, тобто навіть здійснивши реставрацію цілої будівлі, орендар не зможе її згодом приватизувати. Щодо звернень, то, наприклад, були охочі реставрувати Клеванський замок, але, ще раз порахувавши, від ідеї відмовилися.

Микола Бендюк— Реставрація — у рази дорожча, аніж ремонт. Люди часто не до кінця розуміють, скільки коштуватиме реставрація пам’ятки архітектури, — розповідає Микола Бендюк, член координаційної ради, художник-реставратор та голова Братства імені князів Острозьких. — На Рівненщині є два замки, які потребують реставрації і з яких ще можна щось зробити: Клеванський у Рівненському та Новомалинський в Острозькому районі. Губківський замок у Березнівському районі — це уже руїни, їх можна лише законсервувати. Острозький та Дубенський замки — музеєфіковані. Проте на Рівненщині ще є палаци, наприклад, у Млинові, Шубкові Рівненського району, Великих Межирічах Корецького, Острозі.

Останніми роками влада хіба проводила руйнування пам’яток на Рівненщині. Не дають грошей з бюджету ні на реставрацію, ні на консервацію. Навіть на музеєфіковані замки немає грошей. А управління культури, яке мало б охороняти пам’ятки, закриває очі на їхнє руйнування. Коли пам’ятка зруйнована — пишуть припис. Координаційну раду створили більше для галочки і відволікання уваги: зібралися, поговорили — і нічого не вирішили. Як-от не вирішено проблему Рівного, де досі немає історико-архітектурного опорного плану і забудовники будують де хочуть і як хочуть.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також