Переїдання: від харчів тоді мало користі, вони «бродять» в кишечнику

1317 0

Ми у соцмережах:

Переїдання: від харчів тоді мало користі, вони «бродять» в кишечнику

Якщо ви відчуваєте, що переїли, важливим є швидко повернути стан організму з режиму «стресу» в режим «нормальної роботи». Адже при переїданні перевантажується не лише шлунково-кишковий тракт, але й печінка, жовчовивідні протоки, жовчний міхур. При надходженні надмірної кількості їжі (особливо якщо це багатокомпонентні страви: наприклад, голубці, підливи з борошном та різноманітні салати з майонезом), травна система не в змозі якісно виконувати свою роботу. Якщо таке переїдання триває більше одного дня, їжа залягає в кишечнику та не перетравлюється.

Кожен відділ у травному тракті виконує свої завдання. Наприклад, шлунок та дванадцятипала кишка відповідають здебільшого за білкову їжу, вони повинні її розщепити, щоб потім у тонкому кишечнику вона віддала свої цінні мікроелементи та компоненти організму. Жовчний міхур та печінка відповідають за перетравлення жирів. А підшлункова залоза — за вуглеводи. Звісно, функції цих органів у перетравлюванні цінних компонентів є значно ширшими, але загалом кожен орган має свою ключову функцію. І коли надходить звична для нас кількість їжі, організм працює «за ланцюгом»: після того, як, наприклад, шлунок виконав своє роботу, він може відпочити, а працювати починає наступний відділ.

Коли ж їжа надходить безперервно, робота йде постійно, шлунково-кишковий тракт знесилюється і з часом не знаходить ресурсу, щоб належним чином виконувати свою роботу та, в результаті, недовиконує її на 25-50%. Якщо є ще супутні хронічні захворювання, знесилення настає швидше. Внаслідок цього велика частка їжі переходить із одного відділу до іншого лише частково перетравленою. Врешті вона потрапляє до товстого кишечнику обробленою неналежним чином.

Товстий кишечник — дуже важлива частина шлунково-кишкового тракту, він відповідає не лише за належну очистку організму, але й за вироблення необхідних вітамінів (зокрема, вітамінів групи В), низки ферментів, сполук, необхідних для здорової життєдіяльності. Коли до нього потрапляє необроблена їжа, він не може взяти з неї усі корисні елементи, а також не здатен просувати її зі звичною швидкістю, і рух мас кишечником гальмується. Необроблені харчові маси починають «бродити» в лужному середовищі кишечнику. Це призводить до здуття та порушення мікробіоценозу (співвідношення кількості корисних і шкідливих бактерій). Патогенні бактерії (грибки та умовно-патогенна флора) згодом призводять до порушення цілісності стінок кишечнику і зумовлюють потрапляння токсичних елементів у кров, що спричиняє розвиток запального процесу в організмі. Таким чином, систематичне переїдання призводить до незворотних змін.

Що робити після переїдання? Відповідь — допомогти організму повернути форму самостійно. Для цього в наступні після переїдання дні, перш за все, необхідно випивати не менше 1,5 літра звичайної (негазованої) води. Якщо ви переїли жирної їжі, додайте у воду сік лимона (половина лимона на 1 літр води). Якщо зловживали вуглеводною їжею, вода повинна бути з медом або імбиром (1 ст. ложка меду та 1 ст. ложка натертого сирого імбиру на 1,5 літра води). Якщо ж їжа була білковою, знадобиться вода з куркумою (1 ст. ложка куркуми на 1 літр води) або з огірком (1 середній огірок порізати на 0,5 літра води). Звичайна вода, без жодних додатків, теж буде помічною. Адже організм спершу потрібно очистити від неперетравленої їжі, додати води клітинам, які її недоотримали через погану роботу кишечнику, а також підвищити лімфовідтік (багато лімфатичних вузлів розміщено поблизу товстого кишечнику).

Також наступного після переїдання дня варто не влаштовувати розвантаження, а дотримуватися нормальної кількості споживання їжі. Як вже зазначалось, всі неперетравлені рештки залягли у кишечнику — розвантажувальний день ще більше сповільнить їхнє виведення.

Щоб допомогти кишечнику швидше відновитись, необхідно додати в раціон клітковини. Вона міститься здебільшого в овочах (зокрема, у кабачках, броколі, цвітній, білоголовій та пекінській капусті, помідорах, огірках, всіх видах салату, селері, гарбузах, а також у буряку та моркві). Клітковина виступить у ролі пребіотика — харчування для мікрофлори товстого кишечнику, необхідного для формування цілісної мікрофлори та покращення моторної функції шлунково-кишкового тракту. Також клітковина створить додатковий об’єм, який, при взаємодії з рецепторами товстого кишечнику, виведе залишки неперетравленої їжі з організму. Додавання до овочів будь-якої олії посилить цю функцію додатковим викидом жовчі та прискорить очищення стінок кишечнику від слизу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також