Періодично стукайте по дереву: що робити, якщо пішли за грибами і заблукали

907 0

Ми у соцмережах:

Періодично стукайте по дереву: що робити, якщо пішли за грибами і заблукали

Рівненські рятувальники оприлюднили список порад на випадок, якщо людина заблукала в лісі. В області минулими вихідними сталось п'ять таких випадків, у лісах загубились ті, хто пішов по гриби.

Зрештою, знайшлись усі, крім 46-річного чоловіка в Зарічненському районі. Він пішов до лісу біля села Прикладники разом із дружиною ще 18-го жовтня. Жінка знайшлась, а чоловіка станом на 20-те жовтня шукають досі, в тому числі й з використанням квадрокоптера. Залучено пів сотні рятувальників, поліцейських, лісівників та місцевих людей.

Якщо заблукали – що робити. Поради ДСНС Рівненщини:

заблукавши, може зателефонувати до рятувальників за номером 112 й без sim-карти, якщо це територія не вашого оператора зв'язку. Головне, щоб людина могла пояснити, де знаходиться;
якщо ви зрозуміли, що заблукали – зупиніться і спокійно огляньте все, що бачите навколо себе. Вслухайтеся у звуки лісу. Гавкіт собак (чути на відстані 2-3 км), голоси людей, звуки працюючої техніки або залізниці (поїзд чути на відстані до 10 км) – все це може підказати напрямок руху;
може допомогти високе дерево, на яке вийде влізти і оглянути околиці з висоти. Якщо ви додзвонилися до рятувальників і впевнені, що вас шукають, краще залишатися на одному місці і розвести вогонь. Дим покаже місце вашого розташування;
можна стукати час від часу по дереву палицею, ці звуки можна почути на великій відстані;
якщо при огляді ви виявили стежку, визначте, чи не звіряча вона. Стежка тварин може вивести до водопою, а від нього ви зможете знайти струмок або річку. Рухаючись за течією, рано чи пізно вийдете до населеного пункту. Але зустрічатися з дикими тваринами зайвий раз не варто. Якщо гілки кущів змикаються в районі ваших грудей – значить, стежка звіряча;
за відсутності денного світла не варто рухатися далі. Організуйте собі місце для сну: до настання темряви зберіть запаси палива з розрахунком, щоб вистачило до ранку, і матеріал, щоб розвести багаття. Окопайте (або очистіть) територію багаття, запасіться водою для пиття і для профілактики пожежі в суху погоду.

Мають поради і лісівники. Крім того, що під час збору ягід і грибів не варто відходити далеко від центральних доріг і варто уникати болотистих місцевостей, у випадку дезорієнтування варто орієнтуватись за квартальними стовпчиками. 

- Вони зелено-білого кольору і підписані цифрами. Нумерація їх іде з півночі на південь. Наприклад, перший квартал – на північ, другий – на південь. Ну, і з заходу на схід йде нумерація. Орієнтуватися можна по них. А також є діляночні стовпи, на яких підписуються лісові культури і вид рубки", розповів Суспільному головний лісничий Зарічненського лісгоспу Валерій Юхнович.

Лісівник каже, що у таких випадках треба телефонувати або в місцевий лісгосп, або ДСНС і вони тоді телефонують у лісництво. І вже лісники по своїх картах можуть визначити місце, де людина перебуває.

"Але найліпше, на мою думку: якщо не знаєш місцевості – то не ходити там, де не знаєш", – каже Валерій Юхнович.

Нагадаємо, випадки зникнення людей почастішали саме з настанням грибного сезону.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також