Перший бакс у перший клас

2357 0

Ми у соцмережах:

Перший бакс у перший клас

Пам’ятаєте пісеньку з дитинства: «В юном месяце апреле в старом парке тает снег...». Здається, там ще було таке: «Детство кончится когда-то, ведь оно не навсегда...». Безтурботне дитинство нинішніх дошкільнят підходить до кінця саме в квітні — у цей час починається запис у перші класи.

Гімназія або ліцей Деякі завбачливі дорослі вибирають дитині навчальний заклад ще до того, як вона з’явився на світ. Мова, звичайно, йде про школи елітні, в яких вчилося не одне покоління. Але якщо такої традиції в сімействі немає, сумувати не варто. Є ще час розібратися, куди відправити вчитися сина чи дочку. — Розпитайте знайомих і батьків, які живуть по сусідству, — радить дитячий психолог Марина Оксенюк. — Напевно, в довколишніх школах навчаються їхні діти, і вони зсередини знають тамтешнє життя з усіма плюсами і мінусами. Чим більше інформації, тим краще. Загляньте в Інтернет: багато навчальних закладів мають свої сайти, де розміщають всю необхідну інформацію про себе. Потім вирушайте в школу, яка сподобалася. Якщо перше враження не розчарувало, можна сміливо знайомитися із вчителем. Не бійтеся задавати провокаційні запитання: «Чи стомлюються зараз діти в школі?», «Наскільки вони готові до шкільної програми?». Якщо відповіді вам видалися дуже логічними і вчителька не вбила наповал фразою на зразок «усі діти — недоумки, бити їх треба», значить, довірити виховання своєї дитини такій людині можна. Деякі батьки просто губляться в мудрованих назвах нинішніх шкіл. «Чим відрізняється гімназія від ліцею?» — зателефонував днями в редакцію тато майбутнього першокласника. Нам самим стало цікаво. Виявляється, гімназія дає класичну освіту в середній і старшій школі з поглибленим вивченням предметів гуманітарного циклу. Гімназійна освіта починається з п’ятого класу, в початковій школі гімназійних класів не буває. Ліцей працює в тісному контакті з визначеними вузами. Викладачі цих вузів допомагають розробляти навчальні програми, ведуть уроки або додаткові заняття. Найчастіше випускні іспити в такому навчальному закладі зараховуються як вступні у вуз.

Будь готовий! Кожному батьку хочеться, щоб його дошкільня було «підковане» не гірше за інших. Деякі дорослі кидаються записувати дітей на підготовчі заняття, самі намагаються навчити дитину читанню, рахунка, письма. «Ми займаємося з репетитором», — з гордістю розповідає мама шестирічного Максима. На майбутнього першокласника чекає серйозна підготовка: англійська, логіка, шахи, правопис. Мама семирічного Антона схвильована не на жарт: торік «провалився» на «вступних іспитах» її племінник. Тямущий хлопчик, він до того розгубився на співбесіді, що не зміг пригадати простенького вірша. І це при тому, що дошкільня мало добру пам’ять, знало великі твори Пушкіна і Лермонтова. Тим часом, якщо ви побоюєтеся за успіхи своєї дитини, не варто «дресирувати» її на додаванні й відніманні, читанні по складах, радять психологи. Методичні прийоми в школах змінюються, існує безліч авторських програм, а ваша підготовка може піти врозріз із ними. Корисніше буде використовувати вправи, що розвивають дитину, корисні для сприйняття, уваги, моторики рук. — Якось ми вирішили провести обстеження дітей, з якими додатково займалися перед школою, — розповідав завуч однієї приватної школи столиці. — З’ясувалося, що позитивний ефект у таких випадках найчастіше один: збільшення запасу знань. Діти розповідають і про від’ємне число, і про планети Всесвіту. Але якщо вивчати їх знання комплексно, то «частинки» розсипаються, замість того, щоб підтримувати одна одну. Є ще один небажаний ефект раннього навчання, побудованого за шкільним принципом. Це негативне налаштування на навчання: 70% хлопців, які пройшли підготовку в дошкільній гімназії або студії, йти в школу не хочуть. Ці хлопці вже знайомі з незадоволенням дорослих, знають, якої напруги потребує шкільна робота.

«300 доларів — і дитина буде вчитися в нас» Окрема тема розмови — шкільні побори. Наказом Міністерства освіти і науки заборонено вимагати будь-які довідки з місця роботи батьків і цікавитися їхньою заробітною платнею. Чиновники впевнені, якщо вчителі й приймають «добровільні пожертвування», то тільки з ініціативи самих батьків. Насправді все склалося з точністю до навпаки. Кримчанка Олена Крилова 30 років пропрацювала директором школи, зараз на пенсії. Настав час і їй вести внучку в перший клас... Ось що вона написала в редакцію: «Наша районна школа не приваблювала до себе: старий будинок, бруд навколо й всередині, не вистачає вчителів. Вирішили шукати іншу. От і почалися мої «ходіння по муках». В одній школі директор заявив: 300 доларів — і дитина буде вчитися в нас. В іншій натякнули: необхідно здати гроші на ремонт — стільки ж, але в гривнях. Плюс внески за охорону, зошити, канцприладдя та інше. Звідки в пенсіонерки і бітьків-бюджетників такі гроші? У двох навчальних закладах просили подарунок: магнітофон або телевізор. Після тривалих пошуків мені нарешті вдалося знайти школу, куди вступити коштувало всього 200 гривень». Лист Олени Сергіївни, на жаль, типовий. Коли Петро Миколайович, який живе в Миколаєві, прийшов влаштовувати сина в перший клас, йому наполегливо порадили заплатити 500 гривень за підготовчі курси. Без цього, мовляв, нічого і думати про навчання. Потім попросили ще на ремонт класу, а при зарахуванні змусили укласти договір, згідно з яким він зобов’язується щомісяця вносити в якийсь фонд 50 гривень. І сплачують, як пояснив Петро Миколайович, всі батьки першокласників. Гроші збирають «чорним налом», хоча в школи є свій розрахунковий рахунок. У гімназії, де вчаться діти іншої читачки — Антоніни Євгенівни, за вступ беруть $500. Щоправда, на другу дитину їй зробили знижку — 50%. Сучасний комерційний підхід.

Замість післямови Після читацьких дзвінків і листів нам стали зрозуміло: гроші за вступ у перший клас беруть у більшості шкіл країни. Розмір пожертв (раніше це називалося простіше — хабар) залежить від крутизни навчального закладу і нахабності директора. Гривні й долари вимагають вже не лише в престижних гімназіях і ліцеях, але й у звичайних школах. Адміністрація практично відкрито вимагає гроші в батьків і не боїться нікого — ні високих комісій, ні суворих перевірок.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також