Перший пацієнт: діагноз встановили після смерті

5238 0

Ми у соцмережах:

На в’їздах в село Тинне встановили блок-пости

Станом на 1 квітня в області зафіксовано 15 випадків захворювання на COVID-19, три особи померли. А першою жертвою вірусу в області стала 60-річна мешканка села Тинне, що в Сарненському районі. Причому діагноз встановили після її смерті.

У селі Тинне Сарненського району, в якому живе близько 5 тисяч осіб, найбільше заражених COVID-19. Це пов’язують з поверненням з-за кордону заробітчан, яких в селі зараз близько 60. Щоправда, перша жінка в Тинному, яка згодом померла, за кордоном не була. Та й жителі села, в тому числі рідні, які її ховали, не знали, від чого вона померла. Як і навіть не підозрювали, що на той час в селі було вже повно заражених.

Першу пацієнтку госпіталізували з двобічною пневмонією ще 13 березня. Через 6 днів жінка померла, і тіло її віддали рідним. Офіційна причина смерті згідно з висновком лікарів — серцева недостатність.

— Ми відібрали в померлої біологічний матеріал, щоб пересвідчитися, що її смерть не спричинив коронавірус, — пояснює головний лікар Сарненської райлікарні Василь Іванюк. — Тест раніше провести не могли, бо їх не було. Рівненщина отримала тести на визначення хвороби вже пізніше. Тож результати ми отримали посмертно.

Оскільки про підозри нікого не попереджали, то померлу поховали традиційно, за участю багатьох людей з однієї із протестантських церков села. Вже пізніше мешканці Тинного дізналися справжню причину смерті односельчанки. А також про те, що у восьми інших госпіталізованих односельчан, у тому числі дочки померлої, діагностували COVID-19. І почалася паніка. Одні звинувачували рідних, що не попередили про діагноз, інші — протестантів, що провели велелюдне поховання. Адже керівник Рівненського лабораторного центру та головний санітарний лікар області Роман Сафонов на брифінгу тоді підкреслив:

— Оскільки більшість хворих відвідали богослужіння, зібрання, то нам належить багато попрацювати з людьми, які були з ними в контакті. Варто зазначити, що якби люди дотримувалися всіх протиепідемічних заходів, прийнятих у зв’язку з уведенням карантину в області, цього б не сталося.

Щоправда, пастор місцевої Української церкви християн віри євангельської Олександр Коток слушно переконував: якраз протестантські церкви були вже два тижні як закриті, й зібрань ніхто не проводив.

Втім, на той момент це вже не мало жодного значення. Село ізолювали, поставили блокпости, нікого звідти не випускають, але впускають. Бо заробітчани, жителі Тинного, продовжують сюди повертатися.

Щоденно десь по 5 чоловік повертається, — каже староста села Олександр Трохимець. — Проїжджають через блокпости, облаштовані з боку сіл Зносичі, Богуші та Кам’яне. Їм вимірюють температуру. Якщо її нема — впускають. Виїхати із села поки не може ніхто. Зрозуміло, настрої в жителів тривожні, але до карантину ставляться відповідально, сидять по домівках, бо переживають за своє здоров’я. О шостій вечора закриваються всі наші 10 магазинів. Їхні власники налагодили співпрацю з постачальниками продуктів таким чином: їм їх підвозять до блокпостів, а вони їх там забирають.

Лікар амбулаторного пункту в селі Тинне Анатолій Речун розповідає, що зараз постійно моніторять ситуацію в селі, приділяючи особливу увагу вулиці Польовій, де проживає найбільша кількість хворих — четверо з восьми:

— Вже провели діагностику 17 жителям, які звернулися до нас із катаральними явищами — симптомами, схожими до коронавірусу. Також серед них люди, які були в контакті з хворими, що зараз перебувають у Сарненській лікарні. Вже сформували наступну групу з 15 осіб для перевірки. Процедура відбувається так: медсестра з лікарем вдягають захисний комбінезон та інші засоби захисту, на машині приїздять до мешканця села, в якого підозрюють хворобу, і забирають біологічний матеріал. Потім аналізи доставляємо на блокпост, де їх забирають лікарі нашого ЦПМСД з Немовичів. Везуть їх на перевірку в Сарненську ЦРЛ, де лабораторія, і проводять діагностику. Поки що ні в кого з тих людей, в яких брали аналізи, діагноз не підтвердився. Проте на випадок, якби так сталося, то хворого забрали б «швидкою» просто з домівки.

Головний лікар Сарненської ЦРЛ Василь Іванюк запевняє:

— Стан переважної більшості хворих оцінюється як середньої тяжкості. Донька жінки, яка померла, наприклад, почувається добре і поводиться жваво. Динаміка перебігу хвороби у більшості пацієнтів позитивна. Ми також перевіряємо увесь персонал, який був у контакті з хворими на коронавірус без захисних засобів, адже на той момент тестів ще не було. Поки що ні в персоналу реанімаційного відділення, терапевтичного і лабораторії COVID-19 не підтвердився.

Ситуація у Тинному стала уроком для лікарів та епідеміологів.

— Щоб унеможливити повторення ситуації з велелюдним похованням інфікованих, щоб не упустити жодний смертельний випадок, пов’язаний з COVID-19, всі випадки пневмоній, які викликають хоч найменші підозри, будуть перевіряти шляхом тестування, — повідомив Роман Сафонов. — Потужності лабораторій обласного центру це дозволяють.

Після цього випадку розроблено й правила поховання інфікованих. Відповідно до інструкції, попередньо продезінфіковане тіло померлого з підозрою на COVID-19 ховатимуть у герметичному пакеті та у щільно закритій труні. Також кількість присутніх під час поховання має бути обмежена, а відстань між ними не менш ніж 1,5 м.

Тож саме з дотриманням таких правил, як запевнив староста села Олександр Трохимець, відбулося у Тинному наступні два поховання померлих від коронавірусу жительок села.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також