Підземелля Максименка небезпечне для туристів?

1380 0

Ми у соцмережах:

Підземелля Максименка небезпечне для туристів?

З Євросоюзу надійшов перший транш на реконструкцію підземелля «На гірці», що у парку ім. Шевченка в Рівному. Десять мільйонів гривень з Європи рівненські чиновники почали освоювати, витрачаючи на експертів. Так, днями до Рівного на запрошення міського управління культури приїздив поляк Пйотр Мазур, який спеціалізується на консервації старовинних склепів і який, спустившись у рівненське підземелля, занепокоївся його безпечністю для туристів.

Пйотр Мазур ретельно оглянув підземелля. Каже, що таких у Європі є багато. Проте рівненське все ж має одну особливість:

— Воно є цінним для вашого міста, де не так багато старих будівель. Це потенційна туристична локація. Крім того, рівненське підземелля унікальне тим, що воно роками було закритим і його автентичність не була порушена жодними добудовами і реконструкціями. Так, воно не вціліло, як інші, проте в цьому і його унікальність — ми на прикладі його оголеної цегляної кладки можемо бачити усю будівельну кухню того періоду. На мою думку, саме цю кладку слід залишити такою, як вона є, і демонструвати туристам. При цьому потрібно подбати про безпеку людей, тому що з того, що я побачив, кладка дуже нестійка, її структура рихла і може легко осипатися.

Начальник міського управління культури Тарас Максименко хоче зробити підземелля у парку туристичною перлиною Рівного. Іноземного експерта, за його словами, запросили, щоб він вказав рівненським колегам, чим саме цінне підземелля та як його потрібно реконструювати.

— В Україні інститут консерваторів просто знищено, — сказав п. Максименко. — Залишились останні з могікан. Ми намагаємося по максимуму залучати спеціалістів у сфері збереження пам’яток архітектури, подібних до нашого підземелля. До нас уже приїздили консультанти з Києва, Львова, Любліна та Ніжина. Їхні висновки вплинуть на проект реконструкції, починаючи з добору матеріалів та завершуючи ходом будівельних робіт.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також