Післясвяткова старість

786 0

Ми у соцмережах:

Післясвяткова старість

Наші тіла неабияк постаріли за святкові дні. Звичайно, то ще не та «традиційна» старість, яку ми уявляємо — неміч, погана пам’ять, погіршення зору, слуху, зморшки та ін. Але пом’яте обличчя, втома, безсоння, зайві кілограми — це також одні з її проявів.

Переїдання, відсутність достатнього руху, тривалий пасивний спосіб життя стимулювали утворення і відкладення жиру всюди, де лише можна, і в результаті маємо не зовсім свіжий вигляд і безпричинну втому.

Поради від лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської допоможуть не стати бабусею і дідусем всередині.

Рухатися. Це поки що єдиний засіб хоч трохи зменшити негативний вплив від переїдання. Рухатися треба не лише у спеціально відведені години, а весь час, коли є можливість: доведено, що ризик смертності від усіх причин збільшується пропорційно часу, проведеному в положенні сидячи.

Ідеально — вранці прокинутись і потягнутись, а можна і відразу в планку; ходити лише сходами, і ходити побільше взагалі; можна кидати м’яч об стіну, робити боксувальні рухи з легкими гантельками, присідати, танцювати.

Кожне заняття покращує роботу серця та легенів — так званий кардіореспіраторний резерв. Як тільки м’язи почнуть скорочуватися, прийдуть до тями мітохондрії, які виробляють АТФ (енергію в клітинах), буде більше енергії, клітини краще засвоюватимуть глюкозу і вона менше відкладатиметься в жир.

Не жувати весь час. Якщо треба вже доїсти ту ковбаску і все навколо неї (голубці, шинку, холодець), то сядьте і з’їжте, а в проміжках пийте теплу воду або зелений чи чорний чай. Нечасті прийоми їжі покращать здатність клітин засвоювати глюкозу і зменшать інсулінорезистентність.

Щодня додавати хрестоцвіті. Насамперед капусту різних сортів і кольорів у сирому вигляді — броколі, біло- і червоноголову, руколу, а також редьку. Сполуки, які в них містяться, прискорять процес відновлення нормального самопочуття і свіжого вигляду. Достатньо чашки дрібно нарізаних овочів.

Достатньо спати. По-перше, чим раніше підете спати, тим раніше припините їсти. По-друге, буде більше вироблятися гормону мелатоніну, який зменшить руйнування клітин тіла, і особливо мозку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також