Півроку без судді: чому у Радивилові не може запрацювати суд

2569 0

Ми у соцмережах:

Півроку без судді: чому у Радивилові не може запрацювати суд

Уже понад півроку у Радивилівському райсуді немає жодного судді. До цього часу у суд відряджали суддів на певний період. Однак, від липня справи не розглядаються. Якщо кримінальні справи передають до Рівненського апеляційного суду, аби він визначив подальшу підслідність, то у випадку із адміністративними справами (а це порушення правил дорожнього руху, водіння у стані сп’яніння) та цивільними - гірше, вони лише накопичуються.

- Постійних суддів на даний момент немає із 16-го року. Раніше суддів відряджали на півроку, рік. Призначення суддів залежить від Вищої кваліфкомісії та Вищої ради правосуддя, - каже керівник апарату Радивилівського райсуду Юрій Мартин.

За його словами, така ситуація сталася зокрема й через те, що немає бажаючих працювати у Радивилівському райсуді.

- Це може бути переведення судді. Це робиться за указом президента, але за подання Вищої ради правосуддя, - додає Юрій Мартин.

При цьому максимум часу, на який можуть відрядити суддю, становить один рік.

Аби дізнатися, з чим пов’язаний колапс із суддівською системою у Радивилові, ми звернулися до Рівненського апеляційного суду.

Як повідомила прес-секретар суду Олена Кузменко, Вища кваліфкомісія та Вища рада правосуддя наразі не можуть визначити суддю до Радивилова через те, що повністю не набрався склад цих органів.

- Ці питання немає кому розглянути. Рекомендації готує ВККС, передає їх ВРП. Зараз повноваження ВРП розширили і тепер вона сама приймає рішення про відрядження на певний строк. Указом президента йде тільки призначення судді. Але це питання не вирішуватиметься, поки не буде повного складу ВККС і ВРП. Раніше голова суду (апеляційного) ініціював подання до ВККС про відрядження суддів. А зараз немає до кого звернутися, - каже Олена Кузменко.

За її словами, наразі у Радивилівському райсуді залишаються нерозглянутими 704 адмінсправи, 624 цивільних та 28 кримінальних.

Наразі така ситуація, де немає жодного судді в Рівненській області, лише в Радивилові.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також