Податкова запевняє: на підприємців не тисне

1292 0

Ми у соцмережах:

Податкова запевняє: на підприємців не тисне

Податківці кажуть, що тепер є нові норми, які чітко регламентують права та обов’язки платників податків і податкової, і що врегульовано спірні та неузгоджені раніше питання. І розповідають про те, що 2011-й — це «рік нових підходів при плануванні контрольно-перевірочної роботи в умовах нового податкового законодавства».

До липня — «мораторій» Один з «нових підходів» — це заборона до 1 липня фактичних перевірок підприємців, що здійснюють розрахунки готівкою. В області таких станом на березень зареєстровано 9354. Водночас податківці здійснюють аналіз сум грошового виторгу та «ведуть роботу» з підприємцями, результатом якої стало різке збільшення проведених через касові апарати сум. Так, у січні цього року у порівнянні із січнем минулого суми виручки зросли на 46,7 мільйона гривень, що, відповідно, вплинуло на сплату податків. Якщо виторг різко зменшуватиметься, то такі підприємці стануть першими, у кого податкова проведе перевірку. Кількість цьогоріч проведених перевірок суттєво скоротилася, величина застосованих фінансових санкцій — також. І після «мораторію» перевірятимуть загалом менше, у другому півріччі — лише половину від минулорічної кількості підприємств та підприємців. У кого саме проводити планові (документальні) перевірки — вирішувати будуть за ступенем ризику, який визначатиме податкова за різними показниками. Менш ризикованих — раз на три роки, з високим ступенем ризику — раз на рік. Це, на думку податківців, свідчить про зниження податкового тиску на малий та середній бізнес. Але будуть ще й фактичні перевірки на місцях — здійснення розрахунків, касовий облік, наявність ліцензій, патентів і свідоцтв, дотримання трудового законодавства — їх будуть проводити без попередження.

За декларацію не штрафуватимуть Ажіотаж, який виник у зв’язку з необхідністю подати до 20 березня усім юридичним та фізичним особам, які проводили у січні-лютому нарахування зарплати, декларацію в податкову, заступник голови ДПА в області Анатолій Клячук коментує стримано: великих нарікань не було. Каже, у Рівному замість 9 вікон працювало 14, і податківці з ранку й до ночі та у вихідні приймали декларації. Нині триває обробка цієї звітності, і в майбутньому, можливо, будуть зміни, тобто підприємці, які не мають найманих працівників, зможуть не подавати цю декларацію. Принаймні зараз ДПА в області отримала вказівку не штрафувати тих, хто невчасно її подав. Раніше передбачалося штрафувати на 170 гривень за невчасне подання декларації і на 1020 гривень — за повторне невчасне подання. З початку року податківці області отримати близько 3 тисяч заяв від підприємців-фізичних осіб про зняття їх з реєстрації, це близько 4% від загальної їхньої кількості. Анатолій Клячук запевняє, що це не пов’язано з вимогами нового Податкового кодексу, бо приблизно стільки ж підприємців і в минулі роки припиняли свою діяльність.

Ухилення чи оптимізація? Одним з найбільш типових порушень у сплаті податків ДПА в області називає оформлення працівників однієї фірми чи підприємства як підприємців, що працюють на єдиному податку. — Завод у Здолбунівському районі, де працює близько 160 людей, оформив їх усіх як «єдинщиків», навіть бухгалтерів, робітників та прибиральниць, - розповів Анатолій Клячук. — Тобто кожен працівник нібито надавав заводу свої послуги, а потім отримував від нього оплату за ці послуги, а не зарплату. Відтак відрахувань у Пенсійний фонд та інших податків, які утримуються із зарплатні, не було. Таку схему ухилення від сплати податків, яку підприємці називають способом оптимізації видатків, часто використовують невеликі фірми, приміром, ресторани чи кафе. Кухню оформляють на підприємця, що працює за спрощеною системою (єдиним податком), а бар, де є торгівля алкоголем та цигарками й потрібна ліцензія, за загальною системою оподаткування.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також