Стадіон «Авангард» готовий приймати матчі футбольного чемпіонату

5047 0

Ми у соцмережах:

Стадіон «Авангард» готовий приймати матчі футбольного чемпіонату

З початком бойових дій реконструкція стадіону «Авангард», яка перебувала на фінальній стадії, призупинилась. Тепер роботи на спортивній арені відновилися — Іван Надєїн, президент футбольного клубу «Верес», прагне заявити «Авангард» для проведення матчів чемпіонату України з футболу, що має стартувати 23 серпня. З цього ми почали нашу розмову.

— «Верес» має намір грати на стадіоні у футбол вже цього року. Це абсолютно реальна ідея. Згадайте, ще до війни були заяви, що на стадіоні можна буде грати вже навесні. І це були не порожні балачки. Однак війна внесла свої корективи. На стадіоні зараз залишилося доробити мінімальні речі, щоб можна було ввести в експлуатацію першу чергу будівництва.

— Для цього потрібне фінансування. Звідки взяти гроші?

— Держава витратила на стадіон 100 мільйонів гривень. Місто зі свого бюджету витратило теж близько 100 мільйонів гривень. Вже збудовано дві трибуни, завершено роботи з полем. На полі вже укладено газон, який зараз росте. Оскільки ми розуміли, що місто цього не зробить, то найняли в структуру клубу хорошого агронома, який постійно стежить за полем. Клуб вже придбав спеціальну техніку для утримання газону та косіння трави. Однак з початком війни державне фінансування призупинилося. Згодом і зупинилася реконструкція, але «Верес» дуже хоче грати саме на стадіоні у Рівному. Тому я інвестував у реконструкцію стадіону власні кошти.

— Скільки?

— Не хотів би уточнювати. Скажу лише, що це декілька мільйонів гривень. Коли я побачив, скільки уже зроблено, то вирішив, що ці кошти потрібно виділити. Краще було заплатити будівельникам, ніж орендувати стадіон в Луцьку. Ці кошти краще інвестувати в стадіон. Не можна залишати напризволяще майже готовий об’єкт. Інакше усі гроші, які вклали у стадіон, пропадуть задарма.

Якщо зараз пройтися стадіоном, то можна побачити, що десь накриття недороблене, десь є інші речі. Якщо цього не доробити, то уже зроблене з часом почне руйнуватися. Для нас важливо до зими запустити опалення. Як для утримання стадіону, так і для підігріву поля.
За виділені кошти будуть завершені роботи з благоустрою, обладнані роздягальні, щоб там можна було приймати команди. Під’їзд для автобусів, благоустрій навколо самого «Авангарду». Коли будуть завершені усі ці роботи, то на стадіоні можна буде грати без глядачів. Бо головне зараз — безпека. Бомбосховище у нас є. Звісно, що для проведення повноцінних матчів із глядачами «Авангард» ще не готовий. Однак за регламентом всі матчі наступного чемпіонату відбудуться без глядачів.

— Кажуть, що ви плануєте запропонувати саме Рівне для проведення матчів чемпіонату України з футболу?

— Так, це правда. На «Авангард» уже приїздили представники Української асоціації футболу. Вони були вражені темпами будівництва. Після завершення робіт нам буде ще потрібен дозвіл Ради оборони Рівненщини. У нас ще є місяць на активні будівельні роботи. Десятого серпня на стадіоні відбудеться внутрішня нарада, щоб побачити реальний стан речей. Після цього уже будемо запрошувати на стадіон комісію. Чемпіонат стартує 23 серпня. Якщо не встигатимемо, то перший матч «Верес» може провести на виїзді. Загалом, якщо звести карту тих місць в Україні, де дозволено грати у футбол, то можна побачити, що Рівне знаходиться в центрі. На мою думку, місто має усі шанси стати центром футбольної України. Логістично Рівне знаходиться у зручному місці. Нам потрібен лише готовий стадіон та дозвіл від військових. Адже Рівненщина, Житомирщина та Волинь поки ще перебувають у червоній зоні Міністерства оборони. Бо є загроза нападу з боку Білорусі. Але ми впевнені, що до серпня Рівне отримає пом’якшений статус. Звісно, якщо білоруси не нападуть.

— Як діятимуть футболісти під час матчу в разі повітряної тривоги?

— У проєкті регламенту передбачено, що в разі сирени матч має призупинятися. Футболісти та усі присутні мають покинути поле, пройти до бомбосховища та чекати там закінчення повітряної тривоги. Якщо тривога триватиме більше години, то матч переноситься на наступний день. Якщо сирена звучала менше години, то футболісти повертаються на поле та продовжують грати. Цьогорічний чемпіонат буде складним, але ми маємо довести, що Україна — сильна, а українці нікого не бояться. Особливо Росію, яка поводиться як злочинець, а злочинця потрібно ставити на місце. Наш футбол продемонструє, що життя продовжується.

Також якщо призупинити проведення чемпіонату, то український футбол загине. Наші футбольні гранди «Шахтар» і «Динамо» втратять можливість виступати в єврокубках, бо туди буде нереально заявитися без національного чемпіонату. Найгірше, що буде втрачено талановите покоління футболістів. І тоді для того, щоб відновитися, нам потрібні будуть роки. Можливо, футбольний сезон 2022–2023 буде небезпечний, але точно він стане історичним.

— Ще до війни ви почали будувати тренувальну базу. Що з цим будівництвом?

— За 30 років в області не побудували жодного повноформатного штучного поля. У сусідніх країнах майже у кожному дворі побудовано якісь поля, а у Рівному є професійна команда, а поля для тренувань немає. Для «Вереса» штучне поле — це можливість тренуватися в Рівному цілий рік. Зараз тривають роботи на будівництві бази. У травні було підведено комунікації, вже встелено щебеневу подушку на два штучних поля. Газон уже придбано, і незабаром ми почнемо його вкладати. Треба розуміти, що для нас головними є саме ці два штучних поля. Раніше ми заявляли, що наша база буде розташована на 8 гектарах. Однак для такого масштабного будівництва нам потрібен партнер. Ми уже звернулися до англійського футбольного клубу «Ліверпуль». Ще спілкуємося з ортопедичною клінікою, бо там запланована не лише спортивна, але й комерційна інфраструктура. Іншими словами, зараз ми добудуємо два штучних поля й зосередимося на пошуках партнера.

— У якому стані сама команда «Верес»? На початку війни було оголошення, що вона тимчасово розпущена?

— Зараз команда уже в зборі та з 4 липня почала тренування. Вже був зіграний перший товариський матч з ФК «Львів U-19». У команді є 22 гравці, з якими підписано контракти на весь сезон, тренерський штаб залишився, лікаря взяли з Маріуполя.

— Чи буде жіноча команда? Адже теж звучало, що вона розпущена?

— Жіноча команда буде. Адже вона вийшла у вищу лігу. Відповідне рішення було ухвалено на наглядовій раді. Жіноча команда виступатиме у Костополі. На це теж передбачено бюджет.

— Цього року «Верес» матиме особливу форму в мілітаристичному стилі. Розкажіть про неї детальніше.

— Передбачено три набори нової форми. Червона і чорна у військовому пікселі. На формі будуть написи з підтримкою Збройних сил України. Третій комплект форми — білий. На ній будуть нанесені прізвища усіх акціонерів. Адже «Верес» — це публічне акціонерне товариство, яке має 440 власників клубу. Це вперше в історії, коли всі акціонери-власники клубу будуть зображені на футболці.

— У вас в Ірпені був будинок. В якому стані зараз ваше житло?

— Зараз я уже повернувся та живу вдома. Однак під час окупації в моєму будинку жили росіяни. Вони намагалися вкрасти усе, що можна. Виносили абсолютно усе. Але коли вони відступали з Київського напрямку, то не встигли усе вивезти. Перед будинком я знайшов багато своїх речей. Вони просто виносили все з будинку на купу, а потім звідти вантажили на машини. Найстрашніше, що сталося, — російські військові на території мого будинку тримали у полоні двох охоронців, а коли відступали, то розстріляли їх. Сподіваюся, що ті нелюди уже неживі. Тих, хто вижив, сподіваюся, у майбутньому Україна дістане і покарає!

Спілкувався Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також