Покохав, а потім бив: убивство у Здолбунові сколихнуло Рівненщину

9399 0

Ми у соцмережах:

Покохав, а потім бив: убивство у Здолбунові сколихнуло Рівненщину

Старші хлопці завжди приваблюють неповнолітніх дівчат, адже здаються їм крутими, впевненими. Поряд з таким почуваєшся у безпеці. Напевно, так почувалася Юлія Сокаль, коли в 17 років почала зустрічатися з Миколою Алексюком. Обоє тоді мешкали в Здолбунові. Та з часом дівчина зрозуміла, що хлопець схильний до агресії й неадекватної поведінки. З ним її життя якраз і не було в безпеці. Тож розлучилась із ним. Микола з таким рішенням не змирився і продовжував переслідувати дівчину. Поки не вбив.

— Юля познайомилася з Миколою на танцях, — розповіла її мати Людмила. — Ми жили тоді в Здолбунові. Проте дуже швидко вона зрозуміла, що він поводиться неадекватно. Раз її вдарив, другий. Вирішила розірвати з ним стосунки. Проте він продовжував її переслідувати, навіть після того, як ми переїхали в Рівне.

Чим більше вона від нього втікала, тим більше напосідав: писав СМС, телефонував по ночах, погрожував гранатою, ножем — мені і їй, рубав двері сокирою. Багато разів просто ловив посеред вулиці й силоміць садив до автомобіля. Забирав телефон, щоб вона не могла з нами зв’язатися. Але завжди згодом вона виходила на зв’язок, а потім і додому верталася. Коли вона зустрічалася з іншим хлопцем, тероризував і його. Писав заяви до поліції, буцім той має справу з наркотиками. До нього додому потім приходили з обшуками. В той час, як сам Микола і вживав, і торгував ними.

Ми писали заяви про переслідування до поліції — реакції не було. Юля казала мені: «Мамо, перестань заявляти в поліцію, бо ти нічого не вдієш, а він тільки гірше буде напосідати». Потім Юля поїхала на роботу до Польщі — втекла від нього. Але через локдаун мусила вернутися, виробляла саме документи на візу, щоб на рік поїхати на роботу до Польщі. Не встигла….

21-річна Юля вийшла з дому 30 листопада в магазин. Сказала мамі, щоб та підігрівала вечерю і що вона скоро буде. Того вечора так і не повернулася. Проте зателефонувала, сказала, що скоро повернеться. Дзвонила до мами ще протягом тижня. А потім пропала зовсім. Людмила Сокаль здогадувалася, що це може бути пов’язано з Миколою. Мабуть, знову викрав і забрав телефон. Два тижні рідні й друзі розшукували Юлю, навідувалися до Миколи додому — але їм ніхто не відчинив. Лише 22 грудня вирішили звернутися до поліції із заявою про зникнення. Поліція оголосила дівчину в розшук.

У звіті поліції йдеться, що працівники карного розшуку встановили, що до зникнення рівнянки може бути причетний 27-річний житель Здолбунова. Чоловік і раніше притягувався до кримінальної відповідальності за незаконне зберігання наркотиків.

Шостого січня поліцейські провели санкціоновані обшуки у його квартирі, а також у підвальному приміщенні, яким він користується. У підвалі поліцейські виявили загорнуте у тканину тіло 21-річної безвісти зниклої із ножовим пораненням у спину. Тіло відправили в морг для проведення судово-медичної експертизи.

Поліцейські з’ясували, що у період із п’ятого по шосте грудня у квартирі 27-річного здолбунівця виникла сварка між господарем та 21-річною рівнянкою, під час якої чоловік завдав удар ножем у спину дівчині.

Під час обшуку квартири криміналісти виявили сліди крові та інші речові докази. Того ж дня слідчі повідомили про підозру 27-річному жителю Здолбунова у вчиненні умисного вбивства та вручили документ матері підозрюваного. Миколу Алексюка оголошено в розшук. Проводяться слідчі дії та розшукові заходи щодо його місця знаходження.

Людмила Сокаль відразу вказувала на Миколу Алексюка як на підозрюваного у викраденні дівчини. Проте каже, що правоохоронці затягували з обшуками в його помешканні.

— Чому вони одразу не прийшли до нього? — нарікає Людмила Сокаль. — Чому були бездіяльні весь час, коли ми скаржилися на переслідування з його боку? Можливо, тому що його покійний батько колись працював у прокуратурі, а хресний продовжує там працювати? Це тому тіло моєї дитини місяць пролежало в підвалі? Тим часом Миколу люди бачили ще до Нового року вдома. Він собі насолоджувався життям. Його можна було затримати ще до того, як він десь зник. Подітися в нього є де, адже має безліч друзів-наркоманів.

Речниця ГУ НП в Рівненській області Марія Юстицька пояснює:

— За минулий рік до поліції двічі надходили повідомлення від матері загиблої про переслідування. Проте двічі сама дівчина відмовлялася від написання будь-яких заяв, потерпілою себе не вважала. Чому мати зразу не звернулася до поліції про зникнення дитини, а лише через два тижні? Щодо того, що слідчі затягнули з обшуком, то спершу треба зареєструвати заяву, відкрити кримінальне провадження, потім отримати ухвалу суду. На це потрібен час.

А тим часом Микола Алексюк зник, тож його оголосили в розшук. Про нього відомо дуже мало. Жив на вулиці Шевченка, 204 у квартирі. У Здолбунові навчався в школі № 1. Здолбунівець Андрій, який навчався з ним у школі, але не в одному класі, розповів, що він ще тоді був «непутьовим». Відомо також, що Микола Алексюк фігурує у восьми справах, пов’язаних зі зберіганням і збутом наркотичних речовин, а також керуванням транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння.

Людмила Сокаль має претензії не лише до нього, а й до його матері. Жінка стверджує, що вона теж по телефону тероризувала її дочку і вимагала повернутися до Миколи та жити з ним. Людмила Сокаль підозрює, що жінка могла бути свідком убивства і покриває сина. Також підозрює, що Микола обікрав її дочку після того, як убив.

— Вона носила золоті ланцюжок та сережки, мала при собі гроші. Нічого з цього при ній не було, коли її знайшли. Люди кажуть, що він все здав у місцевий ломбард, — стверджує Людмила Сокаль.

Юлію Сокаль поховали у селі Шубків, де мешкає її батько. Він, до слова, — адвокат. Після похорону, каже Людмила Сокаль, він не відповідає на телефонні дзвінки. Смерть дитини вразила його до глибини душі. Казав, що просто так цього не залишить.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також