Полісся дочекалося: Зеленський легалізував видобуток бурштину

6171 0

Ми у соцмережах:

Полісся дочекалося: Зеленський легалізував видобуток бурштину

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон про бурштин, яким передбачена кримінальна відповідальність за його нелегальний видобуток. Його давно очікувала влада і мешканці північних районів Рівненщини, де процвітає цей нелегальний промисел, адже люди давно висловлювалися, що хочуть видобувати бурштин легально.

 Законом передбачено врегулювання земельного питання доступу до покладів бурштину. Також запроваджується єдиний дозвіл на розвідку з правом видобутку терміном на 5 років на ділянки до 10 га з визначенням початкової вартості продажу на аукціоні.

Цим законом усувається гірничий відвід й дозвіл на зняття родючого ґрунту. Крім того, встановлюється кримінальна відповідальність за незаконний видобуток, збут або переробку корисних копалин без відповідних дозволів та за ухилення від рекультивації земель.

За підрахунками експертів, в бюджет країни через нелегальний видобуток не надходили близько чотирьох сотень мільйонів доларів щорічно.

Нагадаємо, камінь, що на Поліссі називають "сонячним", став фатальним для батька трьох синів. Це сталося вдень, 2 грудня, біля села Мульчиці на місцевих нелегальних "клондайках", які, виявляється й досі "працюють". Свідками стали інші чоловіки, які також добували бурштин нелегально, використовуючи помпи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також