Поліцейського звільнили, хоч і не довели, що саме він причетний до викрадення із сейфа фальшивих євро

3124 0

Ми у соцмережах:

Поліцейського звільнили, хоч і не довели, що саме він причетний до викрадення із сейфа фальшивих євро

Інспектора слідчого управління обласного управління Нацполіції області Дмитра Штогрина було звільнено з посади у червні цього року через службову невідповідність. Це рішення він оскаржив у суді, вимагаючи поновлення на посаді та виплати компенсації за вимушений прогул. Але суд відмовив Штогрину.

Речник Головного управління Нацполіції в області Антон Крук прокоментував це звільнення так, що, мовляв, до Штогрина була «низка питань, які стосувалися різних його службових обов’язків». Та питання про його службову відповідність постало після того, як у камері схову речових доказів управління поліції виявили нестачу цих доказів, а саме, фальшивих євро. Звільнений поліцейський мав доступ до них. До слова, у своїй декларації перед звільненням інспектор СУ ГУНП в області Штогрин вказав, що має у власності лише автомобіль Mercedes 1999 року випуску і заробітну плату.

Скільки саме бракує євро — у поліції не кажуть, усі матеріали, мовляв, передали до Територіального управління Державного бюро розслідувань, що у Хмельницькому, яке розслідує цю справу. Адже зникнення речових доказів — це не «службова невідповідність», а кримінальне правопорушення.

Нагадаємо, про які гроші ідеться. У вересні 2014 року в Рівному на вулиці Київській поліція затримала осіб, які намагалися збути фальшиві 42 тисячі євро. Кошти тоді вилучили. Купюри по 200 євро помітили печаткою поліцейського Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру й помістили їх у камеру схову цієї установи, розташованої у Рівному на вулиці Гагаріна.

За кілька років одного зі збувачів фальшивок нібито покарали, інший утік. А підроблені євро так і лежали, поки не «вилізли» через скандальну історію: їх виявили у себе власники пунктів обміну валюти на Рівненщині та Волині. Оскільки купюри були проштамповані, далі обмінного пункту вони піти не могли. А туди потрапили або через недогляд касирів, або через їхні лихі наміри.

Сайт «ВСЕ» простежив шлях деяких купюр. І виявив, що, приміром, в одному пункті обміну валюти працювала дівчина, яка мала стосунки з колишнім правоохоронцем. Він і приніс їй фальшиві гроші. У той момент, коли в приміщенні погано працювали камери відеонагляду через нестабільний Інтернет, вони обміняли гроші, сподіваючись, напевне, що на касира підозра не впаде. Однак той чоловік доступу до сейфа не мав.

Коли справа набула розголосу, заступник начальника ГУНП у Рівненській області Олександр Панасюк прокоментував, що речові докази справді зникли і що призначено службову перевірку. Зараз ці матеріали у Державному бюро розслідувань.

Теруправління Держбюро розслідувань у Хмельницькому офіційно повідомило, що відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру 27 лютого цього року. Ідеться про збут невстановленими особами підроблених коштів — іноземної валюти, яка була речовим доказом в одному з кримінальних проваджень. До цього часу про підозру нікому не повідомлено. Тривають слідчі дії.

Оскільки тривають вони довго, наважимося припустити, що ідеться не про одну особу, яка виносила гроші зі сховища, і що робила вона це не на власний ризик. Тому розслідування може тривати ще довго або закінчитися якось неправдоподібно. Згадаймо хоча б викрадення п’ять років тому з кабінету того ж обласного управління поліції мішків з понад сотнею кілограмів бурштину, 80 тисяч доларів та матеріалів «бурштинових» справ. Слідчого, чий кабінет так зухвало обікрали, тоді звільнили, а власник грошей роками ходив у суди, вимагаючи повернути їх.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також