Пологи вдома: подробиці смерті породіллі у Рівному

61361 0

Ми у соцмережах:

Пологи вдома: подробиці смерті породіллі у Рівному

Раніше жінки народжували вдома з бабкою-повитухою. Тепер — з так званими доулами, яких ще називають «духовними акушерками». Так звані природні пологи вдома без втручання медиків під наглядом таких доул стають все популярнішими. Особливо після того, як декілька відомих Інстаграм-блогерок здійснили це на практиці. Трагічний випадок, який стався днями в Рівному з породіллею, мабуть, змусить багатьох замислитись, перед тим як приймати рішення народжувати вдома, вдаючись до послуг доул. Бо рівнянка, яка народжувала вдома, померла від крововтрати, залишивши сиротами двох дітей.

34-річна рівнянка Оксана, яка мешкала в Рівному в котеджі разом з чоловіком та старшим семирічним сином, за інформацією поліції, мала відношення до однієї з громадських організацій, «які себе позиціонують як люди, які встановлюють тісний контакт з природою, з природними явищами, які є противниками стандартної медицини... тому, як тільки завагітніла, вирішила одразу, що народжуватиме вдома». При цьому на обліку жінка перебувала, здавала аналізи, проте лише двічі консультувалася з приводу вагітності з медиками. Очевидно, більше довіряла найпопулярнішій в Україні блогерці Софії Стужук, яка останнього малюка народила вдома у воді в надувному басейні. Під час пологів з нею була присутня доула Джаміля, послуги якої рекламувала ця блогерка.

Джаміля — це жінка мусульманського віросповідання, яка називає себе «духовною акушеркою» або лікарем-натуропатом. Таких спеціальностей у медичних навчальних закладах немає. Про неї відомо, що вона 36-річна Євгенія Кравчук, яка народилася в Росії, певний час проживала там, а ще в Дагестані, Туреччині, Єгипті. Після того, як прийняла іслам, від неї нібито відмовилися рідні. Переїхала до України, отримала тут громадянство, проживає в селі Чайка поблизу Києва. Має п’ятеро дітей, яких народила вдома, ще двоє дітей не вижили. Із 2016 року пропонує послуги доули українкам.

Отже, рівнянка народжувала за сценарієм блогерки Софії Стужук — у басейні, Джаміля була поруч і надавала консультації. Коли малюк вагою понад 4,5 кілограма з’явився на світ, породілля почала стікати кров’ю. В будинку також були її чоловік та сестра, що приїхала з Новоград-Волинського. Але «швидку» ніхто відразу не викликав.

Заступник начальника ГУНП в Рівненській області Олександр Панасюк розповів:

— Відбулося невід’єднання плаценти, що спровокувало обширну кровотечу. У зв’язку з цим жінка була доставлена до лікувального закладу за повідомленнями людей, з якими вона перебувала в квартирі на момент пологів. Як пояснила жінка з Києва (Джаміля. — Ред.), «швидку» не викликали, бо потерпіла була проти. Вона надіялася, що справиться зі своїми проблемами сама. Чоловік до певного етапу поділяв думку дружини. Через півтори години після пологів таки викликали «швидку».

Проте стан жінки був критичним, і попри реанімаційні дії врятувати породіллю не вдалося. Її новонароджений синочок зараз перебуває в реанімації.

Головний лікар Рівненського пологового будинку Світлана Муравська наголошує:

— Народжувати вдома небезпечно, і такий досвід може стати трагічним. Пологи повинні відбуватися у медичному закладі. Медичні працівники надають допомогу кваліфіковано. Тим більше сьогодні партнерські пологи дозволено в більшості лікарень України. При бажанні жінка може отримати підтримку доули на пологах у медзакладах.

Юлія Шушайло, голова Асоціації фахівців з природного батьківства в Києві, уточнює:

— Доула не приймає пологи. Вона лише здійснює психологічну підтримку.

26 січня Оксану поховали. Але ця трагічна історія для її родичів та Джамілі матиме продовження.

— Ми розпочали кримінальне провадження за ч.115 ККУ («нещасний випадок»), — додав п. Панасюк. — Плануємо розпочати кримінальне провадження за ст. 136 ч.3 як «ненадання допомоги особі, яка потребує цієї допомоги, що спричинило тяжкі наслідки, тобто смерть потерпілої». А роль людей, які перебували на той момент в квартирі й несвоєчасно повідомили заклад охорони здоров’я, ми дослідимо в рамках цього провадження після проведення комплексної судово-медичної експертизи. За два тижні вже будуть її результати.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також