Суддя з Рівненщини пояснив, чому відмовився судити головного борця з корупцією в Україні

2992 0

Ми у соцмережах:

Артем Ситник, фото: Деловая столица

Апеляційну скаргу на рішення Сарненського районного суду, який постановив оштрафувати керівника Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника на 3400 гривень, мав розглянути минулої п’ятниці Рівненський апеляційний суд. Ідеться про незадекларований його відпочинок у мисливських угіддях господарства «Поліське-Сарни». Але суддя Олег Полюхович заявив про самовідвід. Автоматизована система того ж дня розподілила цю справу судді Василю Сачуку, але з датою розгляду він ще не визначився.

Своє рішення про самовідвід голова Рівненського апеляційного суду Олег Полюхович обґрунтував тим, що у грудні 2015 року детективи НАБУ (а Ситник очолює цей орган від його заснування) проводили у його кабінеті обшук. У разі прийняття судом рішення не на користь Ситника він, на думку судді, може розтлумачити його як зведення рахунків за обшук і піддати його сумніву.

Чому ж у кабінеті голови суду тоді проводили обшук? Детективи НАБУ запідозрили в отриманні хабара тодішнього голову Здолбунівського районного суду Олега Плевако. За версією НАБУ, хабар у 3,5 тисячі доларів судді нібито мала дати 28-річна селянка, яку Здолбунівський райсуд позбавив батьківських прав на 3-річну доньку і яка хотіла, щоб їй повернули ці права, тож оскаржила рішення суду в апеляційному порядку. Заявляв про позбавлення її прав батько середньої доньки цієї жінки, їх у неї на той час було троє. Жінка нібито давала гроші за те, що справу в апеляційному суді вирішать на її користь. На той день, коли в апеляційний суд приїхали з НАБУ проводити обшуки, він уже розглянув скаргу жінки і скасував рішення райсуду про позбавлення її батьківських прав.

Раніше, ніж у Рівному, обшуки провели у кабінеті Олега Плевако. Місцевих правоохоронців про операцію НАБУ навіть не попереджало й не давало жодних роз’яснень. Грошей не знайшли і поїхали до нього додому. Виявилося, що у судді була значно більша сума, але купюри не були помічені спеціальною фарбою, тож довести, що це хабар, було б тяжко. Лише окремі номери купюр значилися в списку СБУ. 15 тисяч доларів тоді вилучили.

Олег Полюхович не входив до колегії суддів, яка розглядала справу, і не міг входити, оскільки він не спеціалізується на таких справах, але з документами працювали саме у нього як у голови. Грошей не знайшли, зробили копію справи і поїхали. Олега Плевако, який очолював райсуд близько 20 років, від роботи не відсторонили, але підозру в хабарництві він тяжко пережив і через півроку помер у лікарні. У зв’язку з його смертю справу було закрито.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також