Помічник комбата Рицький назвав костопільські бронежилети хламом

10565 0

Ми у соцмережах:

Помічник комбата Рицький назвав костопільські бронежилети хламом

«Коли повернуться хлопці, яких хотіли вдягнути у цей хлам, у них буде багато питань», - заявив помічник комбата з безпеки військової частини А7071 Ігор Рицький на сесії Костопільської міської ради.

Питання у вояків виникнуть до тих, хто провернув у Костополі операцію з прострільними бронежилетами на понад 3 мільйони гривень, які сплатили з міського бюджету мукачівському підприємцю Степану Лучкову (до слова, знятому з реєстрації як ФОП). Бронежилети виявилися непридатними до використання, бо металеві пластини прострілювалися, і їх повернули міській раді з усіма необхідними документами, повідомляє на своїй фейсбук-сторінці Костопільщина 21 століття.

У травні, коли випливли ці факти, було відкрито кримінальне провадження. Невдовзі поліція його закрила, а прокуратура підтвердила, що все законно, і немає підстав вважати цю оборудку злочином. Але у військовиків усе ж залишилися питання до цих бронежилетів, і з ними вони прийшли на сесію міськради 13 жовтня.

Як розповів помічник комбата з безпеки військової частини А7071 Ігор Рицький, коли костопільські хлопці на початку березня їхали на місце дислокації, бронежилети не було де купити і не було за що. Тому раділи, коли у травні дізналися, що привезуть 250 «броніків», які оплатила Костопільська міська рада. Перед використанням інженерна служба вирішила їх відстріляти. На полігон взяли 2 пластини й у перерві між навчальними стрільбами снайпер, сержант Смолевський, відстріляв з кулемета ці пластини набоями, вказаними у документах міської ради, причому з більшої відстані, ніж вимагалося. Кулі прошили наскрізь обидві пластини для бронежилетів. Після цього військова частина відмовилася від цієї «броні», й усі 500 пластин та 250 плитоносок до них повернули.

Спочатку це "добро"  зберігалося в поліції, а потім його передали постачальнику, тобто міськраді, як непридатне. Депутат від фракції «Сила і честь» Тарас Глудик на сесії намагався «відбілити» цю справу, доводячи, що криміналу нема, тому її й закрили. Керівник костопільської поліції Олександр Годун заявив, що тепер і сам має один із тих бронежилетів, 30 з яких взяла собі поліція, 50 – інша військова частина, решту передали добровільним формуванням тероборони. Усі теперішні користувачі «броні» не перебувають на лінії вогню. Олександр Годун розповів, що слідство провело порівняльну експертизу, у якої така ж пластина уже не прострілювалася. Тож поліція дійшла висновку, що питання – у пробивній силі набоїв однакового маркування, виготовлених у різні роки. І ті кулі, якими стріляли військові, мали вищу пробивну силу, ніж ті, якими стріляв експерт. Бронежилети визнали такими, що відповідають 4 класу, й справу закрили.

Але осад, тобто питання і недовіра до цієї оборудки, залишилися. Хто «пробив» замовлення від міськради на велику суму для немісцевого підприємця Лучкова (і воно було не єдине)? Чому у нього не було усіх необхідних сертифікатів? Де він взагалі узяв ці плити, від яких залежить життя людей?

«Коли повернуться ті, кого хотіли вдягнути у цей хлам, у них буде багато запитань до тих, хто їм його прислав», - сказав Ігор Рицький.

Нині ЗСУ одягають бійців у зовсім інші бронежилети класу 4+ з додатковими захисними вставками й охопленням боків, аби захистити бійця від осколкових поранень. Слова Рицького підтвердив і присутній на сесії вояк, який щойно повернувся з передової: ці жилети на війні взагалі непотрібні. 

Читайте також: У Костополі після скандалу відстрілювали бронежилети, закуплені владою

Поставили крапку в справі з бронежилетами, які придбала для тероборонівців влада Костополя


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також