Помічники нардепів: і чужі консультанти, і цілі родини

2611 0

Ми у соцмережах:

У нардепа від Рівного Олександра Ковальчука чотири помічники

Народні депутати України можуть мати 30 помічників-консультантів, десятьом з яких платитимуть зарплату з державного бюджету. Щоправда, стількох помічників нардепи не набирають. Наприклад, за місяць роботи рівненські обранці «обжилися» лише кількома помічниками. Окрім хіба Віктора М’ялика — йому допомагатимуть цілі родини.

Кожному нардепу зараз виділяють щомісяця на утримання помічників по 48 тис. грн. Як гроші розподіляти — обранець вирішує самостійно. Він може віддати всі кошти одному помічнику, який працюватиме за трудовим договором, може частину суми не використовувати, а може працевлаштувати в апараті Верховної Ради кількох своїх людей, які отримуватимуть свою частку з виділених нардепу 48 тис. грн. Оскільки помічник не може мати менше від мінімальної зарплати, «працевлаштованих» буде не більше десяти.

Помічники-консультанти допомагають писати законопроекти, стежать за розкладом обранців, готують їм доповіді, а також представляють їхні інтереси, зокрема в округах. Для тих, хто має посвідчення помічника нардепа, відкривається чимало владних кабінетів, саме тому охочих працювати на громадських засадах, тобто не отримуючи кошти з бюджету, завше вистачає. Втім, варто пам’ятати, що частині помічників, які не мають офіційного працевлаштування у Раді, обранці можуть доплачувати зі своєї кишені. Варто також зазначити, що є «професійні» помічники, які переходять від скликання до скликання до депутатів з різних фракцій. Звернулися за послугами людей, які знають, як працювати у парламенті, й деякі рівненські обранці, жоден з яких, нагадаємо, досі народним депутатом не був.

Найбільше помічників серед депутатів від Рівненщини наразі має обраний від північних районів області Віктор М’ялик, який входить тепер до депутатської групи «За майбутнє», — дев’ятьох. Офіційно працевлаштував депутат Юлію Базаку, яка раніше працювала у його благодійному фонді, та Ларису Тарасенко, котра  була перед тим помічницею нардепа від Рівного Олега Осуховського. На громадських засадах помічниками пана М’ялика стали брат та мама Юлії Базаки — Богдан та Ірина Базаки. Сімейство, до слова, з Вараша. Також на громадських засадах працюватиме на М’ялика родина власників київських житлово-експлуатаційних об’єднань — Наталія та Микола Климці. А ще — голова вараського ГО «ВІР» Дмитро Стецюк, директор та новий власник компанії пана М’ялика «МДС-Буд» Роман Янківський та Валентин Голубенко, інформації про якого знайти не вдалося.

Рівнянка Соломія Бобровська, обрана до парламенту за списком «Голосу», має двох помічників. Одеситка та випускниця Одеської юридичної академії Юлія Голопотелюк працюватиме за строковим договором. Дівчина досі працювала в Одеському відділенні Федерації дебатів України, а також перекладачем. Нагадаємо, що сама Бобровська також працювала в Одесі — заступницею голови тамтешньої ОДА. Друга помічниця депутатки — киянка Олена Захарова — працюватиме на громадських засадах. Пані Захарова керує ГО «Міжнародний центр політичних досліджень», а також центром громадських ініціатив «Ідеї змін».

Обрана за списком «Європейської солідарності» Яна Зінкевич за строковим договором вже має двох помічників і жодного — на громадських засадах. Допомагатиме депутатці за кошти держбюджету киянка та екс-працівниця апарату Верховної Ради Олександра Калашнікова, а також Зоя Татаренко, співзасновниця добровольчого формування «Айдар» та екс-помічниця нардепа від «Батьківщини» Володимира Купчака.

Вже п’ять помічників (чотирьох з яких — на громадських засадах) має нардеп Олександр Салійчук, рівненський бізнесмен, який пройшов за списком «Слуги народу». За бюджетні кошти на пана Салійчука працюватиме киянка Ірина Нестор, яка до серпня у Верховній Раді була заступницею керівника секретаріату депутатської фракції «Народний фронт». На громадських засадах нардепу допомагатимуть Віталій Бізюк (екс-директор миколаївського ТОВ «Магазин 49» та спостерігач від «Слуги народу» на виборах у рівненському 153-му окрузі), рівненський адвокат Сергій Затинний, власник та директор рівненської піар-компанії «Перець» Сергій Плісецький, а також дружина нардепа та власниця ПП «Леді-Флай» Олександра Салійчук.

Ще один «списочник» від «Слуги народу» з Рівненщини, Дмитро Соломчук, має двох працевлаштованих помічників: рівненського підприємця Юрія Виноградова та рівнянку Юлію Залознєву, про яку відомо мало, окрім того, що її ім’я фігурує у списку тих, хто давав кошти на передвиборчу кампанію Володимира Зеленського. Пані Залознєва, відповідно до опублікованих звітів, переказала 26 тис. грн.

Чотирьох помічників має депутат від Рівного Олександр Ковальчук. На громадських засадах працює поки лише власник «Першої острозької друкарні» Євген Савчук, який допомагав пану Ковальчуку з передвиборчою кампанією. За бюджетні кошти на нардепа працюють троє помічників: екс-помічник нардепа попереднього скликання Юрія Дерев’янка Тарас Курачик, луцька журналістка Оксана Федорук та рівненська журналістка Марина Фурс, яка останніми роками працювала у прес-службі обласного управління юстиції. Чоловік пані Фурс, журналіст Юрій Дюг, був членом команди Ковальчука на виборах.

Народний депутат від центральних районів області Роман Іванісов має п’ятьох помічників. Київський адвокат та бізнес-партнер Іванісова Віктор Соколов, а також власник і директор «Рівненського бетонного заводу» Олександр Гуц стали помічниками на громадських засадах. За бюджетні кошти працюватимуть Оксана Коссє (екс-речниця «Поліграфічного комбінату Україна»), Крістіна Мішегліна (юристка та екс-працівниця одеської філії «Інфоксводоканалу») та Сергій Черванчук (працівник Міністерства фінансів та радник голови Верховної Ради минулого скликання Андрія Парубія. У липні пан Черванчук балотувався до парламенту від «Голосу», а також свого часу був помічником рівненського нардепа від БПП Олександра Дехтярчука).

П’ятьох помічників має «слуга» від південних районів Рівненщини Олександр Аліксійчук. На громадських засадах у нього працює підприємець і депутат Рівненської облради від «Свободи» Володимир Муляр, а також київська адвокатка Ауріка Горяйнова. За строковим договором — дубенчанка та волонтерка Галина Клемпоуз, рівненський адвокат Олександр Чепелюк та рівненська юристка Тетяна Рогозіна.

Ще один представник «Слуги народу», екс-директор Зірненського спиртзаводу, обраний від Сарненського, Костопільського та Березнівського районів, Сергій Литвиненко має двох помічників на «бюджеті»: Ларису Ткач, співвласницю київського ТОВ «ТРК Право» та екс-помічницю нардепа від Партії регіонів Сергія Ківалова, та Дениса Чернова, екс-директора Дубов’язівського спиртзаводу.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також