Постковідна реабілітація. Що робити, щоб відновлення після коронавірусу відбулося швидше

965 0

Ми у соцмережах:

Постковідна реабілітація. Що робити, щоб відновлення після коронавірусу відбулося швидше

Після будь-якої вірусної інфекції, грипу або ГРВІ, людині необхідний час, щоб привести в порядок імунну систему, підточену хворобою. Лікарі не радять у цей період давати собі зайве навантаження, оскільки витривалість і сили організму дуже знижені. Наслідки коронавірусу ще повністю не вивчені, але медики констатують, що вони можуть бути затяжними і важкими.

Фахівці виділяють кілька після таких симптомів хвороби:

— через ушкодження легенів можуть довго докучати кашель і задишка. Організм не отримує достатню кількість кисню;

— проблеми із серцем;

— запалення стінок кровоносних судин;

— підвищений ризик утворення тромбів;

— втрата сил і м'язової тканини (після тривалого ліжкового режиму).

Для поствірусного періоду характерний синдром хронічної втоми. Людина відчуває апатію, в неї знижується витривалість та ін.

Що ж потрібно робити, щоб відновитися?

Вітаміни. Меню потрібно урізноманітнити їжею, в якій містяться необхідні мікроелементи, білки, вуглеводи. У раціоні повинні бути овочі, цитрусові, фрукти, печінка та ін.

Їжте невеликими порціями. Останній прийом їжі повинен бути як мінімум за 2 години до сну і то нещільний.

Спіть по 8-10 годин. Недосипання погіршує пам'ять, знижує концентрацію уваги і працездатність. З'являється роздратування. Обов'язково перед сном провітрюйте кімнату.

Навіть якщо після хвороби минуло два місяці й ви почуваєтеся добре, відмовтеся поки від значних спортивних навантажень і пробіжок. Гуляйте на свіжому повітрі, але якщо швидко втомлюєтеся, скорочуйте час прогулянок.

Менше солодощів, газованої води, магазинної випічки і переробленого м'яса (ковбас, сосисок). Відмовитися доведеться і від алкоголю.

Пийте більше рідини, не менше 2,5 л на день.

Робіть дихальні вправи. Найпростіша: наберіть у склянку води, візьміть коктейльну трубочку. Глибоко вдихайте і видихайте, диханням долаючи опір води. Повторити 10-14 разів. Або просто надувайте повітряну кульку, поступово, день за днем, збільшуючи навантаження на легені.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також