Потрійний захист. План, який мав би захистити Рівне від хаотичної забудови історичних місць, натомість може стати «містком» для корупції

1103 3

Ми у соцмережах:

Потрійний захист. План, який мав би захистити Рівне від хаотичної забудови історичних місць, натомість може стати «містком» для корупції

Проектанти зі Львова днями привезли до Рівного історико-архітектур­ний опорний план, на яким працювали три роки. Цим планом уже давно лякають, зокрема забудовників — запевняють, після його прийняття уже неможливо буде так легко зводити багатоповерхівки в історичних частинах міста. Однак виявилося, що відповідно до плану будувати в Рівному взагалі буде неможливо без спецдозволів, бо все місто — це суцільна історична територія.

На картах фахівці державного інституту «Укрзахідпроектреставрація» накрили майже все Рівне трьома охоронними зонами: синьою, оранжевою та червоною.

Вони символізують ступені важливості території, на якій можуть знаходитись цінні для історії об’єкти. У синій зоні, яка орієнтовно охоплює центральну частину міста, Басів Кут та кладовища, взагалі заборонена забудова. Але якщо хтось захоче прибудувати, наприклад, до вже існуючого будинку мансарду, то має отримати спеціальний дозвіл… в Міністерстві культури України.

А в оранжевій та червоній зонах заборонено будувати фабрики, заводи та транспортні розв’язки. Однак дозволи на будівництво чи реконструкцію все ж отримати можна — звернувшись за дозволом до обласного управління культури.

Ознайомившись з цим планом, міські архітектори обурились — і площею охоронних зон, і винятками з правил. Архітектор Дмитро Котляров зауважив, що це породить лише корупцію.

Тепер, щоб Рівне справді отримало історико-архітектурний опорний план, його має погодити міське управління архітектури, Міністерство культури України та сесія Рівненської міської ради. Але процес погодження уже дає збій.

І причина не тільки в зауваженнях щодо «безмежних» площ охоронних зон. Є ще одна проблема. Міські чиновники заявляють, що «Укрзахідпроектреставрація», в якого й замовляли план, просто не здатна виконати усі умови договору. Міське управління архітектури бажає, щоб документи були виготовлені у двох варіантах — електронному та паперовому. Але для розробки електронного варіанта інститут планує найняти іншу організацію. За роботу якої, звісно ж, доведеться додатково заплатити.

Віталій Герман, заступник міського голови Рівного:

— Уже розглядалося питання розірвання угоди зі львівським інститутом та повернення витрачених коштів. Уточню, що ми не маємо претензій до першого етапу виготовлення історико-архітектурного опорного плану. Він полягає у зборі та опрацюванні даних. За це ми заплатили 450 тисяч гривень. Претензії стосуються другого етапу робіт, які коштують 498 тисяч гривень. Із цієї суми було заплачено лише 130 тисяч гривень авансу. Але оскільки інститут не може розробити документ так, як це передбачає закон, то будемо вживати заходів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також