Працюють, доки платять. Обрали депутатів у чотири великі районні ради області, а як ліквідувати 16 адміністрацій — поки не знають

2054 0

Ми у соцмережах:

Працюють, доки платять. Обрали депутатів у чотири великі районні ради області, а як ліквідувати 16 адміністрацій — поки не знають

Замість 16 районів на Рівненщині Верховна Рада влітку створила чотири: Рівненський, Дубенський, Сарненський та Вараський. Саме до них на виборах наприкінці жовтня жителі області обирали депутатів районних рад. Зміна адміністративно-територіального устрою тягне за собою і ліквідацію старих райрад, яких в області було, відповідно, 16, і районних державних адміністрацій. Проте поки що цього зробити не можуть, тож і старі РДА, і виконавчі апарати районних рад на невизначений час і надалі функціонуватимуть та отримуватимуть фінансування з бюджетів.

— Все залежить від закону, який ухвалить Верховна Рада і який дасть можливість Кабінету Міністрів створювати та ліквідовувати районні державні адміністрації, — коментує заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. — Його вже кілька разів розглядали, але, на жаль, так і не ухвалили. Заодно мають проголосувати і за функції нових РДА. Попередньо, вони будуть робити те ж саме, що і старі адміністрації, але у більших районах. А ці 16 РДА, які є, так і працюватимуть далі, поки їх не ліквідують. Більшість працівників, коли буде ухвалено закон, буде звільнено. Проте, можливо, у старих районах залишаться якісь сектори чи філії нових великих РДА. Щодо працівників РДА, які можуть втратити роботу, то їм вже надходять пропозиції від ОТГ, особливо великих, де також потрібні управлінці.

За словами Ігоря Тимошенка, з районними радами ситуація більш зрозуміла: оскільки утворено нові чотири ради, то старі автоматично припинять існування. Проте відкритим залишається питання їхнього майна: школи, лікарні, будинки культури, музеї, земля і т.д.

На жаль, поки нема закону про передачу майна районних рад у власність великих новостворених районів, — додає пан Тимошенко. — Скоріше за все, районні ради таки передаватимуть майно на великий район, а той уже буде розпоряджатися ним (передавати ОТГ чи залишати собі. — Ред.). Це ми так собі уявляємо, а як проголосують — хтозна. Щодо виконавчих апаратів старих районних рад, то рішення стосовно них будуть ухвалювати великі районні ради: чи потрібні їм філії у старих районах, чи залишатимуть ще 5-10 осіб на посадах там, чи ні.

Проєкт закону №3975 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів» парламент відправив на доопрацювання на початку вересня. Відповідно до нього, уряд мав би за два місяці після його ухвалення розробити нормативні акти щодо ліквідації РДА, створення нових та передання правонаступництва. Досконало запрацювати усе мало б за півроку.

Під час голосування на початку вересня не вистачило трьох голосів, аби він був проголосований. Оскільки закону досі немає, процес ліквідації РДА та створення нових затягнеться, а отже, з державного бюджету невідомо скільки часу фінансуватимуть структури, які уже, по суті, втратили будь-яку потребу існувати.

Перші засідання новообраних рад чотирьох об’єднаних районів відбудуться за два тижні після реєстрації депутатів — наприкінці листопада або на початку грудня. Щодо складу нових районних рад, то більшість місць у них, як і в обласній раді, матиме «Європейська Солідарність», хоча вибори вона виграла лише у двох районах з чотирьох.

Так, у Рівненській районній раді загалом буде 54 обранці. Відповідно до результатів виборів, до ради пройшло вісім партій: «Європейська Солідарність» (очікувано 13 мандатів), «Слуга народу» (9), «Батьківщина» (7), «За майбутнє» (6), Радикальна партія (5), «Сила і честь» (5), «Свобода» (5), «Голос» (4).

У Дубенській районній раді, яка має 42 депутати, буде також вісім партій: 11 мандатів — у «ЄС», шість — у «Слуги народу», по п’ять — у «Батьківщини» та «За майбутнє», по чотири — у «Пропозиції», «Сили і честі» та Радикальної партії, ще три — у «Свободи».

Сарненська районна рада також нараховує 42 депутатів і матиме вісім партій. Перемогу на виборах там, щоправда, здобула не «Європейська Солідарність», а «Слуга народу», яка матиме вісім мандатів. По сім місць у раді буде у партій «Сила і честь» та «За майбутнє», шість — у «ЄС», п’ять — у «Батьківщини» і по три — у Радикальної партії, «Свободи» та ОПЗЖ.

У найменшій Вараській районній раді (38 депутатів) буде сім політичних партій: по сім мандатів матимуть «За майбутнє» та «Батьківщина», по шість — «Європейська Солідарність» та «Слуга народу», п’ять — «Сила і честь», чотири — «Пропозиція» та три — Радикальна партія.

Оскільки частина з новообраних депутатів пройшла і в районні ради, і до обласної, то остаточного списку складів рад ще немає.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також