Принципи діагностування та лікування мастопатії

687 0

Ми у соцмережах:

Принципи діагностування та лікування мастопатії

Мастопатія - розростання залозистої тканини грудей. Часто діагностується у жінки під час менопаузи. Однак зараз недуга стала молодшою. Вона діагностується навіть серед жінок, що не народжували, до 30 років. Поява цієї недуги пов'язана з величезною кількістю причин, серед яких спадковість та гормональний дисбаланс.

Етапи огляду молочних залоз

Щоб запобігти розвитку серйозних захворювань та вчасно видалити новоутворення, необхідно регулярно здійснювати самообстеження молочних залоз. Огляд проводиться з 6 по 12-й день менструального циклу. Тобто одразу після того, як скінчаються місячні.

Порядок проведення огляду молочної залози:

♦ Огляд поділено на кілька етапів. На початку необхідно стати перед дзеркалом, підняти руки вгору та опустити вниз. У кожному з положень у дзеркалі необхідно оцінити форму грудей. Необхідно звернути увагу на зони натягу чи навпаки, опуклості у районі тканин.

♦ Після цього необхідно промацати кожну молочну залозу. Робити це рекомендовано від ключиці донизу, від грудини до соску. Здійснюється огляд тканин, що знаходяться біля пахви. Здійснюється оцінка лімфатичних вузлів, вони не повинні бути збільшеними. Після цього приступають до огляду сосків.

♦ Перед пранням бюстгальтера, необхідно оцінити його чистоту та наявність невеликих плям. Будь-які помаранчеві, жовті чи червоні плями мають насторожити. Адже здорова жінка з сосків не повинна мати жодних виділень. Після цього здійснюється огляд молочної залози у положенні лежачи. Для цього необхідно кожну з рук завести за голову. Промацування здійснюється по всій площі грудей, за годинниковою стрілкою.

Не потрібно натискати занадто сильно. Слід враховувати, що невеликі довгасті ущільнення, що знаходяться в нижній частині грудей, є нормою, адже це залозиста тканина. Однак будь-які ущільнення у вигляді гороху, мають насторожити.

Принципи лікування мастопатії

Щоб усунути прояви мастопатії, можна використовувати як гормональні препарати, так і безрецептурні ліки. Одним із них є препарат Мастодинон. У його основі лікарські компоненти, які сприятливо позначаються на стані залозистої тканини грудей, та самопочутті перед місячними. В основі препарату містяться фітоестрогени, які дозволяють усунути передменструальний синдром, позбавивши від нагрубання грудей, а також болю внизу живота. Також у складі препарату містяться заспокійливі трави, які дають змогу зняти надмірну тривожність.

Не варто відкладати візит до лікаря. При виявленні ущільнень, варто прийти на огляд. Зазвичай проводять ультразвукове дослідження, що дозволяє визначити точні розміри новоутворення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також