Про "підземку", корупцію та McDonald's

2018 0

Ми у соцмережах:

Про

Одна з найбільш резонансних автомобільних аварій сталася у січні. Драматизму й трагічності їй додав той факт, що сталася вона напередодні Водохреща з групою православних паломників...

Несвяткова аварія

 
Одна з найбільш резонансних автомобільних аварій сталася у січні. Драматизму й трагічності їй додав той факт, що сталася вона напередодні Водохреща з групою православних паломників. Люди поверталися з одного з храмів у Чернівецькій області. Через слизьку дорогу мікроавтобус винесло на зустрічну смугу, де він зіткнувся із вантажною фурою. На місці загинуло сім пасажирів, двоє померло у лікарні, решта постраждалих довго лікувалися.

Початок автозаправної "війни"

 
У січні депутати міської ради Анатолій Чугуєвець та Олександр Лащук поклали початок серії протистоянь рівнян та підприємців з фірми "Агата", котрі хочуть побудувати дві автозаправні станції у Рівному. В один з днів обранці разом з мешканцями Басівкута з сокирами та ломами знесли паркан, встановлений на місці майбутнього будівництва АЗС. Одразу ж встановили військовий намет, в якому й досі чергують місцеві мешканці, які не хочуть вже сьомої заправки в їхньому районі (на фото). Влітку протестувати вийшли й мешканці кількох будинків на Ювілейному — вони наметів не ставили, але вулицю Соборну на годину перекрили. Нині тривають судові розгляди з обох справ, хоча на одній з спірних ділянок вже залили фундамент.

Чайка — засуджена, але не за гратами

 
Найгучніша антикорупційна справа кількох років стосувалася колишнього головного лікаря пологового будинку №2 Ганни Чайки. Затримана вона була за хабар у півтори тисячі євро за працевлаштування однієї медсестри. Чотири місяці відомий медик, незважаючи на тяжку хворобу, провела за гратами. У березні суддя міського суду виніс вирок — до п'яти років позбавлення волі, щоправда, умовно з випробувальним терміном на три роки. Стільки ж часу, за вироком суду, їй заборонено обіймати керівні посади в медицині.

"Матч" не відбудеться за будь-якої погоди

 
У травні Рівне долучилося до переліку міст, де звичайному російському фільму "Матч" (про так званий матч смерті під час війни) зробили особливу "рекламу" з політичним відтінком. Напередодні показу цієї не надто вражаючої в художньому сенсі стрічки у кіноцентрі "Ера" зібрався пікет з представників націоналістичних партій. Вони вимагали заборонити показ "антиукраїнського фільму" — мовляв, у ньому українці подані лише як помічники нацистів. Пікет повторився за тиждень, коли задля закритої демонстрації для журналістів і протестувальників у Рівне приїхав директор мережі "Мультиплекс", в яку й входить "Ера". Після тривалих історично-політичних дискусій фільм таки показали, після чого копію забрали в Київ — аби хтось з націоналістів не зіпсував фарбою дорогий екран кінотеатру.

Ректором був недовго. Став президентом

 
Несподівану посаду отримав колишній "губернатор" області Микола Сорока. Колектив Національного університету водного господарства та природокористування обрав його своїм ректором. З цієї нагоди він захистив докторську дисертацію з державного управління. Але попрацювати ректором довго пану Сороці не вдалося — мешканці північних районів обрали його народним депутатом, а суміщення двох цих посад неможливе. Але зв'язок з "водником" пан Сорока не втратив, оскільки для нього заснували посаду "президента університету".

Партквиток і депутатський мандат — у смітник

 
Автором прецеденту в історії Верховної Ради став рівнянин Віктор Матчук. Він добровільно склав депутатські повноваження, мотивуючи тим, що вийшов з лав партії ("Наша Україна"), за списками якої й потрапив до парламенту. Значок депутата, нагадаємо, Матчук отримав у 2010 році після смерті свого колеги Івана Сподаренка. Вчинок колишнього голови обласної адміністрації рівняни оцінили по-різному — хтось назвав таке рішення благородним, хтось — рекламним ходом перед наступними виборами.

Мистецька втрата

 
У серпні 2012 року пішов з життя народний артист, кумир рівненських театральних глядачів з 70-х років Володимир Сніжний. Під час літнього відпочинку в Криму у нього стався інсульт, два тижні актор лікувався у Сімферополі, після чого його привезли в Рівне. Лікарі робили все можливе, щоб поставити артиста на ноги, проте організм не витримав. Він помер через рік після смерті іншого видатного актора — Анатолія Гаврюшенка.

Великий прихід гамбургера

 
У липні в Рівному відкрили ресторан "фастфуду" McDonald's. Світовий "бренд" запрацював у нашому місті, ставши сімдесят другим закладом в Україні. Причому, з'їсти гамбургер сьогодні можуть мешканці далеко не всіх, навіть більших за Рівне міст. На відкритті рівняни "знищили" чотири тисячі чізбургерів і дві тисячі порцій морозива.

Вівці як політтехнологія

Парламентська виборча кампанія, як це часто буває, стартувала в області задовго до офіційного початку. Традиційно, бруду та "чорного піару" проти різних кандидатів було вдосталь, але найцікавіше відзначились помічники кандидата від опозиції Валентина Королюка. Керівник Молодого руху, екс-депутат міської ради Денис Петровський надіслав на адресу Дубенської районної адміністрації 300 інформаційних запитів, в яких хотів знати різні цікаві питання, зокрема, про кількість овець у районі. Відповідно до законодавства, відповісти на ці запитання чиновники мали протягом п'яти днів. Очевидно, на думку авторів цієї виборчої технології, це мало дещо паралізувати роботу чиновників з адміністрації, керівник якої, Данило Корилкевич і був головним конкурентом Королюка у мажоритарному окрузі.

Депутатів восени рахують

Подія усієї осені, і не лише для Рівного — вибори. Результати по багатомандатному округу були прогнозованими, впевнено перемогла опозиція, а ось у мажоритарних округах підсумки були не зовсім очікуваними. Зокрема, у 154-му окрузі тріумфував Валентин Королюк, хоча фаворитом експерти вважали голову РДА Данила Корилкевича. В окрузі №156, що об'єднував Сарненський, Березнівський та Костопільський райони опозиціонеру Миколі Кучеруку програв добре знаний у цих місцях Микола Шершун. У Рівному результат також здивував — представник "Свободи" Олег Осуховський отримав майже сорок відсотків голосів, а міський голова Володимир Хомко посів лише четверте місце у виборчих перегонах.

Вистражданий притулок

 
Довгоочікуваний собачий притулок запрацював у вересні в районі зоопарку. Міський бюджет протягом двох років виділив на нього кількасот тисяч гривень, проте очікуваної ефективності у боротьбі з безпритульними собаками це поки що не дало. При наявності у місті близько чотирьох тисяч вуличних псів, прийняти у себе міський притулок може лише сорок — тимчасово, на період, поки стерилізована собака не оклигає. Сам же заклад ще восени складався з великого металевого паркану, не утепленого вольєра на кількадесят тварин та старого вагончика для чергового сторожа. Зимувати у таких умовах собаки, звісно, не можуть.

"Підземка" екстрасенсів не злякалася

 
Вир чуток про обвал торговельного комплексу під Театральною площею поширювався містом у листопаді. Мовляв, невідомі екстрасенси, проїжджаючи повз центр міста, напророкували катастрофу з великою кількістю жертв. Міська влада навіть створила спеціальну депутатську комісію, яка перевірила реальний стан комплексу. "Підземка" вистояла, але власники бутіків у ній, очевидно, мали фінансові втрати — рівняни таки перелякалися й не спускалися зайвий раз під землю.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також