«Проффесор» Чайка

2989 0

Ми у соцмережах:

«Проффесор» Чайка

Невідомо, чи спокуситься колись міський голова Рівного Віктор Чайка лаврами інших шанованих можновладців нашої області й країни, які не гребують долучати до своїх чиновницьких титулів ще й всілякі наукові звання та ступені. Але якщо він це захоче зробити, то, напевне, слід буде пану голові завчасно подбати про репетитора з арифметики. Заодно на уроках якогось учителя молодших класів варто буде посидіти і представникам очолюваної Чайкою структури міської влади. А все тому, що незважаючи на запевнення, витрачені гроші, зрештою, прямий законодавчо встановлений обов’язок скласти й уточнити списки виборців, Віктор Чайка і його команда не змогли порахувати рівнян. У день голосування члени територіальної виборчої комісії змушені були вислуховувати все, що про них, про закон, про владу думають розлючені рівняни, яких за чиєюсь чиновницькою недолугістю і халатністю позбавили права голосу, не внісши до списку виборців.

Люди, які віддано голосували два роки тому за цього міського голову, протягом десяти років не змінювали свого прізвища, місця проживання тощо, минулої неділі змушені були позаздрити своїм померлим бабусям. Бо бабусь у списки виборців внесли, а їх — ні. Люди, які вчасно сплачували усі місцеві податки для утримання міського голови і його команди, змушені були звертатися до суду, щоб довести очевидне: ось я, живий і здоровий, ось моя реєстрація, дайте мені проголосувати! І суд приймав рішення, але перед цим вимагав від «забутих» виборців сплатити держмито, яке місцева влада чомусь не відмінила хоча б на один день і хоча б заради голосування. Зрозуміло — міська влада опікується за бюджет, який наповнюється за рахунок тих самих виборців. Чому ж зайвий раз не заробити на них копійчину? Зрештою, кому цікаво, якого Президента ви хочете обрати. Це нікому з міської влади нецікаво. Тому й забули про рівнян і не включили їх до списку. А от спробуйте не заплатити декілька місяців за комунальні послуги — про вас тоді міська влада згадає, бо їй цікаво, щоб ви платили гроші.

Коли обіцянки розвіюються «Нова електронна система списків виборців, що була розроблена з урахуванням всіх недоліків попередніх виборів, максимально унеможливить випадки виникнення неточностей в переліку виборців нашого міста», — запевнив якось Віктор Чайка. Для цієї благородної мети навіть мали виділити з міського бюджету близько 120 тисяч гривень. Але, як з’ясувалося згодом, ніхто нічого не виділяв. — Якщо раніше електронний реєстр громадян знаходився у паспортному столі міського управління МВС, то згодом його передали в підпорядкування обласного управління, — пояснив нашому кореспонденту секретар Рівнеради Андрій Грещук. — Цим було ускладнено процес отримання інформації міською радою, яка змушена була працювати через посередника, обов’язки якого у нашому місті виконувала фірма «Реноме». З цією метою з міського бюджету було виділено 1200 гривень. Натомість спеціалісти фірми, розробляючи спеціальну електронну програму реєстру списків виборців, не врахували всіх тонкощів роботи паспортного столу і це в день виборів почало виливатися в різні неточності. У нас була попередня домовленість з ТВК про те, що ми подамо їм на узгодження ці списки до 25 жовтня. Але через виявлені неточності змушені були подати списки на два дні пізніше. Взагалі що цієї проблеми скажу таке: поки не буде розроблено єдиного державного реєстру виборців, подібні непорозуміння і в подальшому матимуть місце на виборах. Отже, зі слів Грещука стає зрозуміло, що рівняни змогли безпосередньо на дільницях ознайомитися із списками, внести корективи набагато пізніше, ніж це передбачено законом. По суті, не було часу ні у виборців, ні у дільничних комісій, щоб перевірити списки. Закон про вибори Президента зобов’язує міську раду вчасно складати списки, в тому числі із залученням баз даних МВС і Мін’юсту. При цьому всі ті органи зобов’язані на вимогу міського голови подавати необхідну інформацію. І до чого тут підпорядкування, і для чого тут посередники?

Хвороба голови Керівник фірми «Реноме» Віктор Матчук не відкидає той факт, що його фірма кілька років тому на прохання обласного УМВС розробила спеціальне програмне забезпечення для ведення обліку громадян. Тоді вони виконали замовлення, з ними розрахувалися, і питання було закрито. Так само, як і не приховує, що півтора місяця тому до них звернулися представники міської влади із проханням внести певні зміни у це програмне забезпечення, які давали б змогу міській раді вільно користуватися тим міліцейським електронним реєстром, тільки вже для виборчих цілей. На цьому питання так званого посередництва вичерпано, а заяви пана Грещука відносно фірми «Реноме» Віктор Матчук розцінює як намагання міської влади перекласти проблеми із хворої голови на здорову. Як би там не було, за два дні після виборів міський голова зібрав у себе в кабінеті всіх тих, хто причетний до списків виборців. Про що саме вони говорили і до яких саме висновків дійшли, сказати важко, оскільки засідання проходило у закритому режимі. Відповідно, представників засобів масової інформації, попри їхнє бажання, туди не впустили. У той же час наслідком посиленого шарудіння чиновницьких портфелів у міськвиконкомі стало оприлюднене прес-службою Рівнеради повідомлення про те, що «в державі склалася непроста ситуація зі списками виборців, внаслідок чого близько 12% громадян України не змогли реалізувати своє виборче право». У повідомленні, зокрема, йдеться про те, що «за рішенням дільничних виборчих комісій Рівного на підставі звернень громадян у списки виборців додатково внесено близько 80 осіб. За рішенням ТВК у день голосування включено 680 осіб; за рішенням суду — 102 особи». Таким чином, відсоток громадян, які не були включені в списки, становить 0,46%. «У той же час по Україні в середньому цей показник складає 10-12%», — гордо відзначається в повідомленні прес-служби.

До Дня студента все буде гаразд! Учора у розмові з нашим кореспондентом міський голова вчергове пообіцяв, що міська влада зробила необхідні висновки і до другого туру таких непорозумінь, коли кожен сотий рівнянин, прийшовши на голосування, просто не знайшов себе у списках виборців, більше не виникатиме. Віктор Чайка запевнив, що тепер у них є достатньо часу, щоб внести необхідні уточнення і до 14 листопада подати оновлені списки до територіальної виборчої комісії. Схоже, що члени ТВК і цього разу повірили на слово міському голові й переконані, що до другого туру виборів таких масових неточностей більше не виникатиме. Принаймні таке припущення висловив нашому кореспонденту член ТВК Олександр Талімончук. На його думку, у міської ради є ще достатньо часу, щоб виправити вже допущені помилки, тому на даному етапі територіальна виборча комісія утримається від будь-яких претензій до міської влади. Скористатися своїм правом і висловити претензії до міської влади не в усній формі, а шляхом судового позову поки що не поспішають і рівняни. Щоправда, через півтора року вони можуть свої претензії оформити шляхом голосування на виборах до місцевих органів влади. Якщо їх включать до виборчих списків, зрозуміло.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також