Простіше було б побудувати «з нуля»: як триває реконструкція рівненського «Авангарду» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

14823 3

Ми у соцмережах:

Простіше було б побудувати «з нуля»: як триває реконструкція рівненського «Авангарду» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Стадіон на березі Усті у Рівному збудували «за Польщі» - у 20-х роках минулого століття. Наприкінці 60-х його капітально реконструювали і у 1970 році урочисто відкрили як «Авангард», донедавна такий знайомий кожному рівнянину. Цього року стадіон знову закрили на реконструкцію – не менш масштабну, аніж півстоліття тому. Робота триватиме ще майже два роки, проте стадіон вже… змінився.

Розпочати реконструкцію «Авангарду» мали би два, а то й три роки тому, проте спершу виготовлення проектно-кошторисної документації затягнулося, потім – проведення тендеру. Лише наприкінці 2018-го міське управління капітального будівництва провело торги на Prozorro, які виграла фірма «Фіалка» - одна з найбільших освоювачок бюджетних коштів на Рівненщині.

З березня на «Авангарді» уже тривають роботи. Зараз стадіон майже не впізнати – східні трибуни, під якими був центральний вхід, знесли. Замість трьох інших трибун – голий бетон. Про те, що стоїш на стадіоні, нагадують хіба зелене поле та футбольні ворота, які поки що не демонтували.   

Вхід до стадіону наразі – під 27 сектором: тудою заходять і будівельники, і посадовці, які час від часу заїжджають подивитися на виконання робіт. Міський голова, кажуть на будівництві, заїжджає раз на два тижні.

Керує будівельним процесом на «Авангарді» Андрій Конашко. Це будівництво, зізнається, для нього не просто робота – він фанат футболу та член народного клубу «Вереса».

-Східну трибуну повністю демонтували, адже вона була у дуже жахливому стані, - розпочинає «екскурсію» будівельним майданчиком Андрій Конашко. – Стіни там замокали роками, бо коли була реконструкція у 2009 році, частково демонтували плити і вода стікала всередину, кинувся грибок – ніякі матеріали не змогли б відновити будівлю.

-Уже розроблений грунт для будівництва нової східної трибуни, зараз там наша субпідрядна організація з Києва «СпецБурМонтаж» встановлює бетонні палі. Залишилося ще десь 280-290 паль забити. Для завершення цих робіт потрібен ще десь місяць, - додає пан Конашко.

Опісля заллють фундамент та почнуть зводити безпосередньо самі трибуни.

На місці східних трибун також працює «Рівнеоблводоканал»: перекладає каналізацію, пускаючи її поза конструкціями стадіону. Старі металеві труби замінять на нові – такого ж метрового діаметру, проте з іншого матеріалу.

Позаду західної трибуни, що над Устею, палі забили ще раніше. Робітники уже заливають там фундамент для встановлення металоконструкцій, які слугуватимуть навісом над трибунами.

Самі західні трибуни залишаться – вони були у найкращому стані, бо у 2009-му їх ремонтували. Будівельники демонтували лише п’ять рядів, замість яких з’явиться балкон для входу на сектори. Андрій Конашко, втім, зазначає, що західну трибуну було б добре також демонтувати повністю, проте проектанти цього не передбачили.

- Простіше було б збудувати нові трибуни, - зазначає пан Конашко. – Загалом деякі рішення, які запропонували проектанти (львівська фірма «Артпростір» - Ред.), потрібно доопрацьовувати, оскільки вони не до кінця продумані.

Вежі за західною трибуною залишать: лише укріплять та замінять прожектори, а ось за східною – повністю демонтують, на їхньому місці побудують нове приміщення. Освітлення східних трибун буде з навісу.

За північними та південними трибунами також забиватимуть палі – під табло для матчів. З самих трибун почали демонтувати старий залізобетон та підтрибунні приміщення, залишиться лише зовнішня стіна та старі палі, по яких заллють новий фундамент, зведуть нові місця та підтрибунні приміщення.

А ось навісів над південною та північною трибунами, на відміну від східної та західної, не буде – місця для вболівальників там будуть під відкритим небом.

Щодня на будівництві «Авангарду» працює близько півсотні будівельників. До кінця цього року планують облаштувати навіс над західними трибунами, прокласти комунікації у тамтешніх підтрибунних приміщеннях, облаштувати підлогу та вимурувати стіни. Також до Нового року планують закінчити з фундаментом та «вийти на другий поверх» східної трибуни.

Зараз робітники працюють шість днів на тиждень – з восьмої ранку і до вечора, проте найближчим часом можуть перейти на семиденний робочий тиждень, щоб встигнути за теплої погоди зробити більше.

-Взимку теж працюватимемо. Головне, щоб морозів не було, - додає керівник проекту Андрій Конашко. – У бетон додаються морозостійкі добавки – і можна працювати. Будемо також робити підігрів бетонних конструкцій.

Футбольне поле робитимуть наприкінці реконструкції, яка, відповідно до проекту, має завершитися до червня 2021 року. Облаштують нове трав’яне покриття, підігрів та полив. А ще – бігові доріжки для легкоатлетів.

-Завершити будівництво у травні 2021 року реально, - зазначає Андрій Конашко. Щодо суми реконструкції, то, за словами будівельника, 199 млн грн, за які «Фіалка» виграла тендер, поки що вистачає, проте не виключно, що частину коштів на будівництво додаватимуть.

На роботи у 2019 році наразі є близько 50 млн грн, виділених з місцевого бюджету. Кабмін коштів на «Авангард» з ДФРР поки не дав, проте у міської влади є сподівання до кінця року ще отримати допомогу держави. Загалом понад 60% коштів на «Авангард» мають виділити саме з держбюджету.

-Найскладніше з усіх робіт буде, мабуть, залити моноліт, - зазначає пан Конашко. Металоконструкції для стадіону, до слова, виготовляють у Рівному – на підприємстві «Екорембуд». Бетон також місцевий.

Окрім самого стадіону, зміниться і площа перед ним. Проїзд з вулиці Замкової розширять, зокрема перенісши скульптури спортсменів, які ховаються між деревами у скверику біля стадіону. Дерева будівельники мають залишити.

-Частково перед стадіоном буде асфальтне покриття, частково – плитка, - додає Андрій Конашко.

Відповідно до проекту, розробленого львів’янами, стадіон у Рівному після відкриття матиме ось такий вигляд.

Проте чи буде він саме таким, а головне, чи відкриють його у 2021 році, прогнозувати зарано – усе впиратиметься у гроші та відповідальність як посадовців, так і підрядників.

Фоторепортаж Алли САДОВНИК.

Більше фото - у галереї: 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також