«Псевдокільце» Качановського

5366 0

Ми у соцмережах:

«Псевдокільце» Качановського

Забудовник прокладає дорогу по міській землі до багатоповерхівки над Басівкутським пляжем, і попереджає тих, хто сумнівається в законності цього — «Буду судитись!»

— Це буде не закритий заїзд, а «псевдокільце» для всіх! — так пояснює великий котлован у схилі, яким рівняни спускалися до єдиного міського пляжу, Сергій Качановський, який називає себе представником забудовника. Нагорі, на вулиці Чорновола, повним ходом іде будівництво багатоповерхівки. Однак виглядає, що там будуть не тільки затишні квартири з краєвидом на Басів Кут, а й окрема дорога до них, судячи з розміру виритого. Тим більше, що з землі уже стирчить арматура для підпірної стіни, а значить — забудовник налаштований серйозно.

Галас здійняв місцевий депутат Святослав Клічук, який відзняв котлован на відео і оприлюднив це у соцмережах. За його словами, до нього неодноразово зверталися місцеві жителі з проханням перевірити, а це взагалі законно?

— Наскільки ми, депутати, знаємо, ніхто не давав дозвіл. Це міська земля і ніхто не може її використовувати. Якщо будівництво незаконне, то потрібно, щоб встановили, хто це робить і притягнули до відповідальності. Замість того, щоб спланувати на тій ділянці менше житла і заїзд, вони максимально забудовують, а тепер ще й на міській землі вирішують свої проблеми, — обурювався депутат.

— Так дозволи ж є, — запевняють у забудовника. Замовником будівництва дороги значиться ТОВ «Альянс Капітал», де керівницею є Юлія Качановська.

У понеділок на місце виїжджала тимчасова комісія з питань хаотичної забудови — кілька міських депутатів та чиновників, на чолі з секретарем міської ради Віктором Шакирзяном, який після усунення з посади Олександра Третяка «віддувається» за порядок у місті. Після недовгого обговорення та демонстрації паперів усі вирішили взяти паузу на тиждень. А наступного понеділка пообіцяли відповісти — законно забудовник «прорізав» схил чи ні, і що робити з уже виритим котлованом?

Якщо відмовлять і скажуть засипати, забудовник вже заявив — «Готовий судитися!».

Місцеві скептики вам і без комісії скажуть: або майбутній заїзд «узаконять», або він існуватиме й так, без жодних дозволів. Бо судова тяганина з містом за привабливу землю може тягнутися роками, чому яскравим прикладом є невелика ділянка у Басівкутському парку по сусідству, на якій підприємниця Любов Скринник все ніяк не може побудувати чи то готель, чи то кафе, а той котлован посеред парку — так ніхто і не засипав…

Сергій Качановський, представник забудовника:

— Згідно технічної документації, яка є в стадії проєкту, проводяться роботи по виїзду, круговому об’їзду з даної території, яка є загальною. На неї не оформляється право власності, не приватизується. Це просто виїзд по міській землі! Саме будівництво розпочалося у 2021 році згідно з дозволом: це багатоквартирні житлові будинки з прибудинковою територією. Ця новобудова складається з ряду будинків — семи, одинадцяти і дванадцятиповерхової забудови, яка об’єднана першим в Рівному триповерховим підземним паркінгом. Завершити будівництво планували в 2025 році.

Я навіть не розумію, що треба ще десь щось погоджувати, коли у мене на руках знаходиться ордер про порушення благоустрою. Цей виїзд був на картосхемах з самого початку, він є в стадії проєкту. На сьогоднішній день, починаючи з містобудівних умов, розробки проєкту, експертизи проєкту, дозволу на будівництво, плану і проєкту ОДР — організації дорожнього руху, комісії по дорожньому руху при міській раді, департаменту інфраструктури, всі дозволи у мене на руках.

Виїзд буде доступним для всіх. Наприклад, ви хочете від Басів Кута пройти по цій дорозі, або заходити на пляж. Це відкрита дорога для всіх, тут не буде ні шлагбауму, ні заборон якихось… Для того, щоб зробити цю споруду і забезпечити зверху прохід по парку (бо ж згори має ще бути прохідна зона) виривається котлован і робляться підпірні стіни, а потім засипається. Я, як забудовник, маю на руках документи і вважаю, що мені їх достатньо... В план-схемі організації дорожнього руху вказана ця дорога, я повинен її зробити. Це покращить інфраструктуру всього району.

Андрій Стародуб, начальник управління державного архітектурно-будівельного контролю:

— Цей об’єкт відноситься до класу СС3. Дозвіл на виконання робіт видала Державна інспекція архітектури та містобудування. Тож проєктної документації в нашому управлінні немає.

Віктор Шакирзян, секретар міської ради Рівного:

— Це земельна ділянка тресту зеленого господарства, вона знаходиться у комунальній власності. Забудовник, не отримавши дозволу, почав на ній земельні роботи. Сьогодні ми це будівництво зупинили, забудовник пообіцяв взяти паузу. Вивчимо документи, забудовник покаже, як виглядає сам проєкт, затверджений у Києві. Взяли тиждень часу на довивчення. Зберемося наступного понеділка у міській раді і скажемо своє рішення — чи продовжиться будівництво, чи зупиниться з приведенням в той стан, який ділянка мала раніше.

В подальшому всім тим забудовникам, які працюють у місті, вкажемо на те, що якщо маєте робити якийсь благоустрій чи ваш якийсь проєкт отримав дозвіл в Києві, то він має бути й в нашій архітектурі, для того, щоб місто знало, що відбувається і що має будуватися. Буде така співпраця.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також