Ріжуться зуби, як допомогти?

1000 0

Ми у соцмережах:

Ріжуться зуби, як допомогти?

Напевно, в педіатрії прорізування зубів є саме тим злободенним питанням, яке задають лікарям батьки. Через те, що в минулому надзвичайно висока смертність в перші 6 місяців життя збігалася з початком прорізування зубів, історично склалося стійке враження, що прорізування зубів може призвести до смерті. І разом з коліками цей цілком нормальний фізіологічний стан було про всяк випадок віднесено до смертельних для немовляти хвороб.

Знаменитий англійський дантист Dr Transher писав в спеціалізованому журналі в 1894 році: "До третини дітей вмирає перш, ніж у них прорізуються 20 зубів".

Сьогодні абсолютно ясно, що прорізування зубів – це норма, а не хвороба. Патологією прорізування зубів вважають деякі дорослі, починаючи з лікарів і закінчуючи бабусями. Жодна дитина від цього ще не вмерла. Але бажання допомогти, будь-що-будь, може мати цілком серйозні побічні ефекти. Наприклад, лідокаїн, що входить до складу деяких гелів для змазування ясен, може призвести до розвитку небезпечного стану метгемоглобінемії.

До складу гомеопатичних засобів, які рекомендують, входить беладона. На жаль, зовсім не в гомеопатичному розведенні. У 2017 році в США зафіксували 10 випадків смертей від вживання подібних препаратів. Після чого гомеопатичні засоби для дітей, що рекомендуються при прорізуванні зубів, були заборонені для застосування дітям. Але як і раніше, багато людей схильні слідувати порадам сумнівної якості.

Привчіть себе до корисної звички: перш ніж давати будь-який препарат дитині, читайте інструкцію. Це навіть можна робити до придбання лікарського засобу, завітавши на онлайн-довідники, наприклад https://medpravda.ua/ua, чи інші аналогічні портали.

Наш підхід полягає в тому, що до будь-якої людині необхідно проявляти гуманність. А до немовляти тим більше, тому що воно абсолютно беззахисне. І ми, дорослі, є гарантами його благополуччя.

Які симптоми можуть супроводжувати прорізування зубів?

Єдиними ознаками швидкої появи зуба є поганий настрій дитини, погіршення сну та велика кількість слини в роті. Температура підвищитися може, але не вище 38°С. Більш висока температура може мати зовсім інші причини. І в такому випадку повинен розбиратися ваш лікар. На яснах можна помітити великий синець, який знаходиться всередині слизової. Не бійтеся, це гематома прорізування, яка не є небезпечною.

Чим можна допомогти дитині?

Дайте дитині охолоджені силіконові прорізувачі. Але не заморожуйте їх, щоб не спровокувати гостру реакцію на холод. Можна використовувати шматочок тканини, змочений у холодній воді. Не сваріть і, тим більше, не карайте дитину, якщо вона тягне ручки до роту. Це безпечно та заспокоює. А ось тверді овочі або фрукти краще не давати: висока ймовірність, що шматочки їжі потраплять до дихальних шляхів, і дитина поперхнеться.

Вимийте свої руки та зробіть легкий масаж ясен пальцем. Не тисніть. Рухи повинні полегшувати, а не завдавати болю.

Якщо у дитини порушений сон, пару разів за тиждень, коли зовсім погано, на ніч дайте сироп нурофен або панадол. Таким чином, ви надаєте можливість відпочити як дитині, так і собі. Сироп можна замінити свічкою цефекон, теж на ніч.

Норма прорізування зубів умовна. Іноді буває, що в однорічної дитини немає зубів або в віці півтора року всього 3 зуба. Як правило, у більшості дітей це не пов'язано із захворюваннями. Звичайно, більш пізнє прорізування зубів може відзначатися при рахіті. Але для встановлення діагнозу однієї зовнішньої ознаки мало. Потрібно проводити комплексне біохімічне дослідження крові, для якого повинні бути вагомі підстави. Хвороби, при яких зуби прорізуються дуже пізно, теж є. Наприклад, при синдромі Дауна зуби прорізуються тільки у віці 5 років. Є ще ряд вроджених патологій з пізнім прорізуванням, але ми розглядаємо дітей без генетичної патології.

RS Illingswoth, відомий американський педіатр, ще в 1975 році написав: "При прорізуванні зубів з'являються тільки зуби й нічого більше".

На що ви повинні звернути увагу, так це на проблеми вбивання двох верхніх різців. Таке відбувається при ударі яснами та проявляється різко виниклою припухлістю та вираженою хворобливістю. На яснах може з'явитися синець. Покажіть дитину фахівцеві. Звичайна тактика в таких випадках вичікувальна: за зубом спостерігають ще 2-4 місяці, поки він знов не проріжеться.

Пам'ятайте про фізіологічної закономірності прорізування зубів. Уникайте віри в народний досвід. Не звертайтесь до лікарів, які призначають сумнівні засоби з негарантованої безпекою для дитини. Спостерігайте за дитиною, щоб зуміти поставити потрібне питання фахівцеві.

Статтю підготували автори МедПравда. Ми бажаємо здоров'я вам і вашим дітям!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також