Реєстрація у центрі зайнятості: запитання і відповіді

42099 9

Ми у соцмережах:

Реєстрація у центрі зайнятості: запитання і відповіді

За яких умов можна стати на облік в центрі зайнятості? — Усі, хто звернувся до Державної служби зайнятості за сприянням у пошуку роботи та виявив бажання в реєстрації, будуть зареєстровані як такі, що шукають роботу.

Реєстрація особи як такої, що шукає роботу, провадиться за місцем проживання (реєстрації місця проживання) після пред’явлення паспорта і трудової книжки, а в разі потреби — військового квитка, документа про освіту або документів, що їх замінюють (ст. 2 Закону України «Про зайнятість населення» від 01.03.1991 р. №803-XII, зі змінами).

Чи можна стати на облік, якщо стаж роботи переривався більш ніж на два місяці? — Так.Чинне законодавство не пов’язує взяття громадянина на облік в Державній службі зайнятості як шукаючого роботу з перервою стажу його роботи.

Який максимальний період перебування на обліку? — Чинним законодавством не визначено граничного терміну перебування безробітних на обліку. Людина, визнана в установленому порядку безробітною, повинна у визначені терміни відвідувати центр зайнятості та виконувати рекомендації працівників центру зайнятості щодо пошуку роботи.

У який період після звільнення можна стати на облік? — Чинним законодавством не встановлено граничних термінів реєстрації громадянина в Державній службі зайнятості після звільнення з роботи. Водночас особи, яким на дату вивільнення (на підставах, передбачених пунктом 1 статті 40 КЗпП) до досягнення пенсійного віку залишилося не більше 1,5 року, мають право на достроковий вихід на пенсію. Це право надається за умови реєстрації в центрі зайнятості не пізніше тижневого терміну після звільнення з роботи та в разі відсутності для цього працівника підходящої роботи, інакше таке право буде втрачено. Військовослужбовці та працівники органів внутрішніх справ, звільнені у зв’язку із скороченням чисельності або штату чи за станом здоров’я без права на пенсію, повинні зареєструватися в центрі зайнятості протягом місяця з дати взяття їх на облік у військовому комісаріаті, а особи, які не підлягають військовому обліку, — протягом місяця з дня зняття з обліку.

За яких умов знімають з обліку в службі зайнятості? — Громадяни, зареєстровані в центрі зайнятості як такі, що шукають роботу, та безробітні знімаються з обліку: з дня працевлаштування (самостійного або за направленням центру зайнятості), в тому числі на сезонні роботи; державної реєстрації фізичної особи — підприємця, укладення договору цивільно-правового характеру, предметом якого є діяльність, спрямована на виконання власними силами робіт, надання послуг тощо; поновлення безробітного на роботі за рішенням суду; вступу до навчального закладу з відривом від виробництва (за поданням громадянином заяви про зняття з обліку чи копії довідки-виклику); призову на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу (за поданням громадянином заяви про зняття з обліку чи пред’явленням повістки); набрання законної сили вироком суду про позбавлення волі; набуття права на пенсію відповідно до законодавства; смерті громадянина, який шукав роботу, або безробітного; подання письмової заяви до центру зайнятості про відмову від його послуг або з дати, зазначеної в заяві; подання письмової заяви до центру зайнятості про бажання здійснювати догляд за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку або з дати, зазначеної в заяві; з дня, що настає після зняття з реєстрації місця проживання у разі переїзду в іншу місцевість (район, місто) або закінчення строку реєстрації місця проживання; з дня, що настає після закінчення періоду пошуку роботи у разі відмови громадян, зареєстрованих як такі, що шукають роботу вперше і не мають професії (спеціальності), в тому числі випускників загальноосвітніх навчальних закладів, від професійної підготовки або влаштування на оплачувану роботу, включаючи роботу тимчасового характеру, яка не потребує професійної підготовки; з дня, що настає після закінчення періоду пошуку роботи у випадку дворазової відмови громадянина, зареєстрованого як такого, що шукає роботу, від підходящої роботи; виявлення факту подання недостовірних даних, що мав місце під час перебування особи на обліку як безробітної.

Чи можна повторно стати на облік в службу зайнятості? — Так. Але розмір та тривалість допомоги по безробіттю буде залежати від причини зняття з обліку. Необхідно також пам’ятати, що призначена допомога по безробіттю виплачується в межах двох років.

Які особливості реєстрації випускників, що закінчили навчання у середніх загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах? — Випускниками вважаються особи, які закінчили навчання у середніх загальноосвітніх школах, професійно-технічних та вищих навчальних закладах і до звернення в Державну службу зайнятості не працювали за наймом, не виконували роботи (не надавали послуги) згідно з цивільно-правовими договорами або не забезпечували себе роботою самостійно за набутим фахом та звернулись до Державної служби зайнятості протягом року після закінчення навчання. Після закінчення загальноосвітнього навчального закладу під час реєстрації у центрі зайнятості потрібно пред’явити паспорт та атестат про середню освіту; професійно-технічного навчального закладу — паспорт і диплом про закінчення професійно-технічного навчального закладу; вищого навчального закладу — паспорт і диплом про закінчення вищого навчального закладу. Крім того, випускники вищих навчальних закладів, що навчалися за державним замовленням і звернулися до Державної служби зайнятості протягом року з дня закінчення навчання, повинні подати направлення на роботу і скріплену печаткою замовника довідку про відмову у працевлаштуванні або довідку про надання можливості самостійно працевлаштовуватися. Випускники вищого навчального закладу, які навчалися на платній формі навчання, повинні пред’явити договір про платну форму навчання. У разі звернення випускників середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних та вищих навчальних закладів до служби зайнятості після шести місяців з дня закінчення навчального закладу необхідно подати до центру зайнятості довідку про припинення ведення особистого селянського господарства або вихід з такого господарства, видану сільською, селищною або міською радою.

Більш детальну інформацію ви можете отримати в центрі зайнятості за місцем проживання, надіславши електронною поштою запит до Консультаційного центру на веб-сайті обласного центру зайнятості (www.dcz.gov.ua/rov) або зателефонувавши на «гарячу телефонну лінію» служби зайнятості області (0-362) 63-31-06.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також