«Ректорством» Третяка здивовані керівники вищих навчальних закладів Рівненщини

4419 0

Ми у соцмережах:

«Ректорством» Третяка здивовані керівники вищих навчальних закладів Рівненщини

Нещодавно у місцевих засобах інформації розгорнувся скандал щодо одного з кандидатів на посаду міського голови Рівного. А саме - Олександра Третяка, який згідно з результатами голосування першого туру посів друге місце. Під час виборчої кампанії кандидат неодноразово представляв себе “наймолодшим ректором України", акцентуючи увагу на тому, що ”став ректором у 26 років”.

Рівненська духовна семінарія і академія Християн Віри Євангельської - це заклад, який він очолює. Щоправда, зареєстрована ця академія не як навчальний заклад, а у вигляді релігійної організації. А це означає, що названа “академія” не має права видавати своїм студентам дипломи державного зразка. Більше того, працює у ній восьмеро осіб, які не мають ні наукового ступеня, ні вченого звання.

Аби прояснити ситуацію та дізнатися, які ж мають бути вимоги на посаду ректора,  кореспонденти поспілкувались з людьми, які точно знають на власному досвіді - скільки зусиль треба докласти, аби зайняти цю посаду. Ігор Пасічник впродовж 20 років є ректором Національного університету «Острозька Академія», розповідає, аби стати ректором, має бути чималий стаж:

- Для того, щоб стати ректором, потрібно мати необхідний стаж роботи у вищій школі досить довготривалий і при тому, у вищій школі, яка є акредитована, ліцензована і це не менше як 10 років. Треба мати вчений ступінь, і в першу чергу високий авторитет серед колег, бо це складна процедура виборів.

Не зі слів знає, як відбуваються вибори на таку посаду, і ректор Рівненського державного гуманітарного університету Руслан Постоловський. Адже нещодавно у цьому навчальному закладі відбулися вибори на цю посаду.
 

- Це такі вибори, як вибори президента. Спочатку зустріч із колективами, факультетами, коледжами, а потім вибори. Далі ще затвердження міністерством. Це я завіз документи на спецперевірку, потім ще одна перевірка, далі укладається контракт. Я розумію чому ви питаєте, зараз у нас вибори і один з претендентів говорить, що він ректор академії. Я такої академії не чув і не бачив, - зазначає Руслан Постоловський, ректор Рівненського державного гуманітарного університету.

Відповідно до даних, які оприлюднені державним  реєстром суб’єктів освітньої діяльності, – академія, яку очолює кандидат Олександр Третяк, не є закладом вищої освіти.  Очільник Ради ректорів вищих навчальних закладів Рівненської області  Ігор Пасічник теж говорить, що такого навчального закладу у Рівненській області не існує:


- Я можу говорити за асоціацію вищих навчальних закладів Рівненщини, в зв’язку з тим, що я очолюю цю асоціацію і є головою ради ректорів. Хочу сказати, що в переліку вищих навчальних закладів такого закладу немає. І немає тому, що туди входять вищі навчальні заклади винятково, які мають ліцензію і акредитовані за рахунок державної акредитаціі.

Анатолій Дем’янчук, ректор Міжнародного економіко-гуманітарного університету, розповідає, щоб стати ректором, потрібно мати педагогічний стаж не менш як 10 років. Тому не уявляє, як можна отримати таку посаду у 26 років, бо ж виходить, що викладацькою діяльністю пан Третяк розпочав займатись у 16-річному віці.
 

- Людина повинна бути із вченим званням, не нижче кандидата наук, повинен бути стаж роботи не менше як 10 років у вищих навчальних закладах. Це повинно бути визначення і призначення на посаду ректора на підставі закону про освіту або виборами трудового колективу, - розповідає Анатолій Дем’янчук, ректор Міжнародного економіко-гуманітарного університету.

Анатолій Дем’янчук додає, що жоден із справжніх ректорів Рівненщини не балотується на посаду міського голови Рівного.

Попри це Олександр Третяк продовжує називати себе ректором та акцентувати увагу виборців на тому, що став він ним у 26 років. Залишається лише здогадуватись, чому кандидат від “ЄС” намагається таким чином маніпулювати громадською думкою, нав’язуючи рівнянам уявлення про те, що він дійсно є “наймолодшим ректором в Україні”.

На правах політичної реклами


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також