У Центрі громадського здоров’я наголошують, що риба — це високоякісний білок. У ній містяться омега-3 жирні кислоти, вітаміни D та B12 (рибофлавін). Крім цього, вона багата на кальцій, калій, фосфор та є джерелом заліза, цинку, йоду, магнію і калію.
Вживання риби й морепродуктів зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Їсти рибу особливо корисно для здоров’я серця.
Омега-3 жирні кислоти — це ненасичені жирні кислоти, що можуть зменшити запалення в організмі. Крім цього, вони мають безліч переваг: можуть зменшити артеріальний тиск та рівень тригліцеридів; знижують ризик інсультів та серцевої недостатності; зменшують нерегулярне серцебиття.
Як часто треба їсти рибу? Згідно з рекомендаціями Американської кардіологічної асоціації, кожна людина — діти і дорослі — мають їсти мінімум дві порції риби на тиждень. Одна порція — це 140 грамів. Але можна і більше — від двох до чотирьох порцій, тобто 280–560 грамів на тиждень. Більше — не рекомендується.