Рівне «Петю» не цікавить

2867 0

Ми у соцмережах:

Рівне «Петю» не цікавить

Потужний комп'ютерний вірус, від якого постраждали багато тисяч фірм, громадських організацій, державних структур, приватних осіб, майже не зачепив Рівне та область. Буря пронеслася над нашими головами. Чому ми такі щасливі? Та тому, що такі бідні! Досі тримаємо свої гроші під матрацами, досі робимо звітність практично вручну… Тому й вірус «Petya», що нагнав жаху на увесь світ, нам не страшний. А ось Зімбабве, кажуть, сильно постраждало!

 На Рівненщині у вівторок по обіді спочатку сталися перебої у роботі платіжних систем. Їх першими на собі відчули рівненські водії, які намагались за бензин звично розрахуватись з допомогою банківської картки. Та на заправках бензин почали продавати винятково за готівку. Ще більше посилило паніку, коли в гіпермаркеті «Епіцентр» водночас перестали працювати усі каси. Тоді люди масово кинулися до банкоматів, аби перевірити, чи не вкрали у них гроші. В «ПриватБанку», зокрема, констатують, що після обіду у вівторок на Рівненщині в кілька разів збільшилася кількість готівкових операцій — наче в переддень якогось великого свята.

Олег Лепеха, начальник Поліського управління кіберполіції:

— Наразі до нас надійшло лише два звернення щодо несанкціонованого втручання у роботу комп'ютерної техніки — одне з Рівного, інше з області. За словами заявників (а це і юридична, і фізична особи), це трапилося у другій половині дня у вівторок, 27 червня. Назвати потерпілих не можемо. Але відомості про це вже внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 361 ККУ. Щоб з'ясувати, що це конкретно був за програмний продукт і яке його походження, треба провести експертизу. Але для цього потерпілі мають надати дозвіл на вивчення жорстких дисків їхніх комп'ютерів. Можу лише сказати, що про жодні хакерські атаки на такі стратегічні об'єкти, як, наприклад, РАЕС, нам не повідомляли. Якщо хтось у Рівненській області став жертвою такого шахрайства, просимо звертатися до нас. Вірус може поширюватися різними шляхами. Зокрема, через електронну пошту. Якщо бачите підозрілого листа від невідомої особи, то краще його не відкривати, а одразу відправити у спам. Не розпаковуйте архів у вкладенні до такого листа. Так само вірус можна «підхопити» при завантаженні неперевіреного програмного забезпечення з Інтернету або жорстких носіїв — наприклад, коли завантажуєте кодек, щоб подивитися фільм. Адже він навряд чи буде від офіційних представників. Вберегтися допоможе тільки ваша пильність.

Вірус — 02

Віталій Чубаєвський, заступник начальника Департаменту кіберполіції Національної поліції України:
— Ця хакерська атака була наймасовішою за всю історію країни. Рівненщину справді зачепило несильно. Наші фахівці працюють спільно із СБУ та іноземними партнерами у сфері IT. Виїжджаємо на місця, проводимо експертизу. Але точну кількість назвати поки важко, не всі бажають писати заяву. Буває, просто просять поради, що робити в такому випадку. Злочинці готувалися до атаки місяців два, детально вивчали слабкі місця. Але щодо походження кібератаки та її мети можемо поки лише робити припущення. Є версія, що її запустили все-таки не заради наживи. Ну що таке 300 доларів для таких гігантів, як «Бориспіль» чи «Нова Пошта», наприклад? Атаку могли здійснити з метою нашкодити національним інтересам України, дестабілізувати ситуацію в державі.

Андрій Хмельник, речник «ПриватБанку» в Рівненській області:
— Клієнти нашого банку не зазнали незручностей, адже наші системи мають похідну від системи «Linux». Це відрізняє нас від інших банків. А вірус був розроблений атакувати операційні системи «Windows». Ширилися повідомлення, що були збої у роботі наших терміналів самообслуговування. Але це могло статися лише через провайдерів зв'язку «Укртелеком» і «Датагруп». Із нашого боку проблем не було.

Михайло Шуранов, речник «Укртелекому»:
— Ситуація в Рівному не відрізняється від загальної. Вірус атакував наші комп'ютери в центрах обслуговування та кол-центрах. Зараз наші працівники там працюють в ручному режимі. Тобто ми зазнали корпоративних збитків, клієнти ні в якому разі не постраждали. Бо було уражено тільки наше обладнання, але канали зв'язку працюють. Наразі до наших центрів обслуговування можна звернутися лише через соціальні мережі. Послуги Інтернету та телефонії надаються у штатному режимі. Вчора 80?% усіх наших клієнтів заходили у всесвітню мережу. Це свідчить про те, що в клієнтів жодних проблем не було.

Тарас Жовтенко, експерт з питань національної безпеки, переконує, що це була лише підготовка до справжньої кібервійни, бо вірус новий, але його суть та сама, що і в його попередника — WannaCry, який раніше уже атакував Україну:
— Думаю, що події 27 червня були саме випробуванням — спробою завдати якомога більше збитків у різних сферах і подивитися, як швидко все відновлюється, проаналізувати слабкі місця систем. А маючи ці дані, розробники вірусу вже можуть вдосконалювати свою кіберзброю і «заточити» її під конкретну сферу або країну. На всіх це впливає по-різному: чим розвинутіша країна, тим вона вразливіша. Походження кібератаки в даному випадку не так важливе. Та з іншого боку, все ж не можна виключати і проросійський слід. Очевидно, що найбільший «удар» з-поміж інших країн прийшовся саме на Україну. І це на руку групам російських хакерів, які контролюються російськими спецслужбами. Українським користувачам треба усвідомити, що ми є мішенню для хакерських атак. Тому не варто забувати про культуру споживання інформації в Інтернеті, не відкривати підозрілі файли.

Богдан СЛОНЕЦЬ, Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також