Рівненщині виділили майже 3 мільйони на “Доступне житло”

1870 1

Ми у соцмережах:

Рівненщині виділили майже 3 мільйони на “Доступне житло”

Програма “Доступне житло”, завдяки якій свого часу чимало жителів області змогли обзавестися власним кутком, більше п’яти років отримувала мізерне фінансування в Рівненській області.

Наприклад, торік на її реалізацію виділили лише 300 тисяч гривень. Проте цього року її запустили по-новому, надавши під неї 2,7 мільйона гривень. Тож десяток сімей зможуть незабаром заселитися у власну квартиру в новобудові.

Програма “Доступне житло” понад три роки фактично була закрита і запрацювала лише з січня 2018 року. Зазвичай достатньо фінансувалася вона лише на Київщині, де попит на житло в кілька десятків разів вищий, ніж в обласних центрах. Проте цього року немала сума “перепала” й Рівненщині – а саме 2,7 мільйона гривень.

- За це потрібно дякувати лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку, - каже депутат Рівненської міської ради Василь Немеш. – Я як депутат неодноразово звертався до нього з такою проблемою: рівняни не можуть скористатися програмою “Доступне житло”, тому що левова частка коштів йде на великі міста. Проте й для нашої області проблема придбання квартири є дуже актуальною через велику кількість молодих сімей. І Олегу Ляшку вдалося “вибити” ці кошти з державного бюджету, як він добився їх і для добудови гуманітарного корпусу Острозької академії. Хоча багато хто не вірив, що він це зможе зробити.

Василь Немеш

Програма “Доступне житло” розрахована на сім’ї, які мають кошти на придбання квартири, але не всю суму, пояснює директор Рівненського регіонального управління фонду Держмолодьжитло Василь Шевчук. Для учасників АТО та переселенців держава компенсує 50% від вартості квартири, всім іншим – 30%.

- Це не кредит, який потрібно буде віддавати, - пояснює Василь Шевчук. – Це одноразова державна підтримка для сімей, які мають потребу в житлі. Рівненська область отримала її з багатьох причин. Насамперед у зв’язку зі зростанням кількості атовців. Переселенці також мають проблеми з влаштуванням свого життя на новому місці. Окрім того, програма сприятиме тому, що менше молоді виїздитиме за кордон на ПМЖ. Бо якщо молоді сім’ї матимуть можливість придбати житло на пільгових умовах, потреба їхати за кордон на заробітки вже не є такою гострою.

Щоправда, є певні умови, на яких сім’я може претендувати на “Доступне житло”. Насамперед в неї не може бути власного житла і вона має стояти на квартирній черзі. Доходи мають бути не більшими, ніж 20–22 тисячі гривень на кожного члена сім’ї. 70% чи 50% вартості квартири мають бути внесені одноразовим платежем. І найголовніша умова – квартира має бути придбана лише в новобудові, причому договір купівлі-продажу укладається безпосередньо із забудовником.

- Найкращий варіант, коли об’єкт вже зданий в експлуатацію, - зазначає Василь Шевчук. – Бо якщо ви вирішите придбати житло в будинку, який ще будується, гарантій того, що він протягом року буде зданий і ви зможете вселитися, немає. Досвід показує, що чимало недобросовісних забудовників обіцяють виконати умови програми і здати об’єкт якнайшвидше. А в результаті все затягується на роки.

У Рівному багато новобудов, які підпадають під цю програму. І, до слова, одна з них – на вулиці Академіка Дем’янчука навпроти радіозаводу. Варто віддати належне очевидним перевагам цього будинку перед іншими: збудований із цегли він вже на 100% зданий в експлуатацію, має гарне планування квартир площею 80 кв. м, кожна з яких має індивідуальне опалення. Багато квартир в цій новобудові успішно були розкуплені по цій програмі раніше. І мешканці дуже задоволені залишилися програмою“Доступне житло”.

Олена Іванюк

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також