Рівненська «атомка» з наступного року не буде вивозити відпрацьоване ядерне паливо в Росію

1334 0

Ми у соцмережах:

Рівненська «атомка» з наступного року не буде вивозити відпрацьоване ядерне паливо в Росію

В рамках впровадження технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом на енергоблоці №3 Рівненської атомної електростанції, який перебуває на планово-попереджувальному ремонті, проведені функціональні та комплексні випробування транспортерів, призначених для поводження з відпрацьованим паливом, а також пусконалагоджувальні роботи з обладнанням централізованого сховища.

Випробування тривали з 28 червня по 5 серпня, перевірено відповідність характеристик обладнання і систем центрального сховища вимогам якості та безпеки, можливості взаємодії обладнання сховища з технологічним обладнанням реакторного відділення РАЕС, відповідність систем та обладнання вимогам проекту.

Під час випробувань відпрацьовано операції обслуговування контейнерів та стикувального пристрою в транспортному коридорі реакторного відділення енергоблоку №3, можливість обслуговування контейнера перевантажувальною машиною тощо. Комплексні випробування виявили незначні невідповідності, які будуть усунуті.

За словами гендиректора РАЕС Павла Павлишина, наступного року станція буде готова вивозити відпрацьоване паливо до нового централізованого сховища, що дозволить компанії «Енергоатом» не витрачати великі кошти на вивезення його в Росію, - повідомляє сайт РАЕС.

Через відсутність власного централізованого сховища Україна змушена щорічно витрачати до 200 млн доларів на вивезення та переробку відпрацьованого ядерного палива в Росію. Будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у зоні відчуження Чорнобильської АЕС розпочалося в листопаді 2017 року і до наступного року має завершитися.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також