Рівненські епідеміологи розказали, що не треба їсти, щоб не «заробити» ботулізм

583 0

Ми у соцмережах:

Рівненські епідеміологи розказали, що не треба їсти, щоб не «заробити» ботулізм

Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, які викликають кишкові інфекції. Одну з найбільших загроз може становити ботулізм. Ботулізм виникає через токсин, який вражає нерви організму, утруднює дихання та може призвести до паралічу м’язів і навіть смерті, - попереджають медики.

- Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності і виглядом, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, адже мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, - нагадують фахівці Рівненського обласного центру з контролю та профілактики хвороб.
 
 Також ботулізм може виникнути, якщо з’їсти в'ялену чи копчену рибу та будь-які вироби з м'яса (ковбаса, шинка тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
 
 При харчовому ботулізмі симптоми зазвичай починаються через 18-36 годин після вживання зараженої їжі. Без лікування ботулізм з часом викликає параліч та може призвести до смерті.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також