Рівненські нардепи зареєстрували законопроект, який поліпшить становище українських суддів

2124 0

Ми у соцмережах:

Сергій Євтушок та Василь Яніцький. Фото - Голосу України

Група народний депутатів, серед яких рівненські Василь Яніцький та Сергій Євтушок, цього тижня подали проект змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Як зазначається у законопроекті, йдеться про «удосконалення окремих положень».

Відповідно до змін, які пропонують нардепи, суддям, які і раніше, буде дозволено подати заяву про відставку, якщо вони мають стаж роботи на посаді судді не менше 20 років. Проте депутати пропонують до цього стажу зараховувати також «стаж (досвід) наукової роботи у сфері права, професійної діяльності адвоката, роботи на прокурорсько-слідчих посадах, державної служби». Безпосередньої роботи суддею має бути при цьому не менше 10 років.

Нагадаємо, що відповідно до пенсійної реформи, українці мають право вийти на пенсію у 60 років, якщо страхового стажу у них є не менше 26 років (у 2028 році вимагатимуть не менше 35 років).

Також у поданому проекті передбачено пункт, який дозволить визнати суддів такими, що пройшли кваліфікацію та відповідають займаній посаді, тих, хто брав участь у конкурсах на вакантні посади судді апеляційного суду, Вищого спеціалізованого суду або Верховного Суду, пройшов усі етапи конкурсу, але не був відібраний. Передбачається, що така правка стосуватиметься всіх суддів, незалежно від того, проходили конкурс  вони до ухвалення цих змін чи після.

Суддів, які потребують поліпшення житлових умов, органи місцевого самоврядування повинні забезпечувати житлом, пропонують нардепи. У нинішньому законодавстві передбачено термін «службове житло», яке, відповідно до вимог законодавства, потрібно або повернути після переїзду на роботу в інше місце, або проходити процедуру приватизації.

А ще депутати пропонують виключити з закону про судоустрій та статус суддів таку деталь: «Перебуваючи на посаді, суддя не може бути кандидатом на виборні посади в органах державної влади (крім судової) та органах місцевого самоврядування, а також брати участь у передвиборчій агітації».

А також хочуть визнати нечинною цілу статтю: «Суддя до звільнення з посади або припинення його повноважень не може бути нагороджений державними нагородами, а також будь-якими іншими нагородами, відзнаками, грамотами. Суддя може бути нагороджений державними нагородами лише за проявлену ним особисту мужність і героїзм в умовах, пов'язаних із ризиком для життя».

Щодо останньої депутати зазначають, що ця стаття дискримінує представників суддівського корпусу.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також