Рівненський анестезіолог розповів про рік на станції "Академік Вернадський"

953 0

Ми у соцмережах:

Рівненський анестезіолог розповів про рік на станції

Після тринадцятимісячної експедиції до Антарктиди анестезіолог Ігор Дейнека повернувся додому. Він був єдиним з Рівненщини учасником 25-ї Української антарктичної експедиції на станції "Академік Вернадський". В Україну полярник прилетів наприкінці квітня.

Відпочивши, своїми враженнями Ігор Дейнека поділився з Суспільним.

39-річний рівненський лікар-анестезіолог Ігор Дейнека у річній антарктичній експедиції надавав медичну допомогу колегам-полярникам. Також займався науковою роботою за дорученням вчених, потому надсилав дані у Національний Антарктичний центр, де їх обробляють.

"Я був єдиним лікарем на станції "Академік Вернадський". В мої обов'язки входило стежити за здоров'ям "зимівників". У разі виникнення якихось невідкладних ситуацій – проводити лікування", – коментує полярник Ігор Дейнека.

Перед тим, як вирушити в експедицію, Ігор Дейнека пройшов огляд лікарів. Особливої фізичної підготовки, каже, не було. Аби прожити на станції цілий рік, обов'язково перед поїздкою закуповують їжу. Потому утрамбовані відходи забирають з собою для утилізації.

"Шинкуємо капусту, кислу капусту робимо на зиму. Харчувалися практично так само, як і тут, навіть краще. Єдине, що це дефіцит фруктів, овочів, зеленого взагалі. Брак зеленого кольору", – каже він.

Найбільше запам'яталася Ігорю природа. За час перебування в Антарктиді чоловік побачив китів, пінгвінів, тюленів та косаток.

"Ми зустріли прямо зграю косаток, їх було від 9 до 11 штук, важко було порахувати, здається, було дві сім'ї. І ми були на моторному човні посеред океану і от якраз втрапили на цю зграю, вони були прямо в нас біля моторного човна, то було трошки лячно", – ділиться Ігор Дейнека.

На материку також вирували снігові бурі й полярникам час від часу доводилося розчищати станцію від снігу.

"Вітри швидкістю 40 метрів за секунду, аж станція труситься, а ти в теплі і чекаєш, коли буде погода, коли можна буде вийти назовні, насолодитися пейзажами, побачити живність. А пінгвіни живуть прямо за стіною. В'ють гнізда, немає з чого вити, але вони камінці збирають і гнізда роблять з камінців. Виходиш зі станції – одразу пінгвінів сотні перед тобою", – розповідає лікар.

Найважче для полярника, каже, було перебувати за тисячі кілометрів від сім'ї.

"Але допомагає природа, виходи на лижах, виходи на моторних човнах, тварини, природа просто ... навіть слів підібрати не можу, це треба бачити. Жодне фото, жодне відео не передає того, що ти відчуваєш, будучи там наодинці з природою", – каже полярник.

Коли повернеться до роботи анестезіологом – чоловік поки не знає. А в нову експедицію, жартома каже – "дружина не пускає". 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також