Рівненський художник створив у Словенії патріотичний мурал та привіз для хворих ліки

1087 0

Ми у соцмережах:

Рівненський художник створив у Словенії патріотичний мурал та привіз для хворих ліки

Художник-мураліст Костянтин Качановський, чия АРТ-галерея знаходиться у захисному укритті Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка, відвідав місто Марібор у Словенії, де взяв участь у міжнародному проєкті, організованому адміністрацією та мером Сашею Арсеновичем. Там з глибокою вдячністю та повагою представляли Україну й ділилися посланням миру зі словенським народом.

З початку повномасштабної збройної агресії росії проти України мільйони жінок та дітей намагалися втекти від війни та її наслідків у бажанні зберегти життя і здоров'я близьких, знайти прихисток й хоча б якийсь спокій. Словенія була однією з країн, які радо приймали переселенців закордоном, зокрема привітне місто Марібор.

- Ми хотіли створити й подарувати щось на знак великої вдячності цій державі та її добрим людям. Марібор має особливий колорит і великий туристичний потенціал. Воно багате на культурну спадщину і тепле, привітне населення. Місто, яке надихає на мистецтво й творчість. Окрім того, Марібор є містом-побратимом Харкова в Україні, й ми побачили в цьому можливість побудувати місток між двома народами, - каже Костянтин Качановський.

Так і з’явилася ідея зробити мурал, який буде вираженням національної гордості та вшанування довголітньої історії України та, одночасно, висловлюватиме повагу й вдячність усьому словенському народові за небайдужість.

Після завершення робіт молодий художник-мураліст отримав у посольстві України в Словенії гуманітарну допомогу – нерецептурні лікарські препарати для потреб Рівненської обласної лікарні імені Юрія Семенюка.

На подарованому муралі зображена молода й впевнена в собі дівчина, яка уособлює Україну. Вона одягнена в традиційну українську блузку, а на голові має вінок з живих квітів, символічних для нас кольорів, що показує багату культуру та історію нашої країни. В руках у дівчини букет маків, які використовуються як символ пам'яті про всіх загиблих у війнах. Робота Костянтина Качановського передає послання про те, що молоде покоління не забуває своє коріння та готове боротися за права й свободу, навіть якщо наразі перебуває далеко від Батьківщини.

 - Мурал у Маріборі має надзвичайно високу актуальність й у нинішньому глобальному контексті. Наш світ переживає складні часи, пов'язані з війнами, конфліктами та численними кризами і зараз усім вкрай важливо об'єднатися, бути солідарними один з одним, співчувати, підтримувати й співпереживати. Мурал слугує символом надії та стійкості, нагадує про важливість дій, незалежно від походження і національності, для подолання викликів сьогодення. Мистецтво здатне доносити ідеї єдності та пропагувати спільні цінності людства. Дякуємо всім українцям і словенцям, які долучилися до збору ліків для нашого закладу. Дуже цінуємо вашу небайдужість та зичимо миру і процвітання Словенії та швидкої Перемоги Україні. Разом зупинимо зло, - так відреагували на роботу Костянтина Качановського на своєму сайті  рівненські медики. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також