Рівненській школі, яка вивчила Прищепу і Хомка, виповнилося 100 років

3835 0

Ми у соцмережах:

Рівненській школі, яка вивчила Прищепу і Хомка, виповнилося 100 років

Сьогодні, 21 лютого, сторічний ювілей святкує школа №2 в місті Рівному, яка знаходиться на вулиці 24 серпня. Навчання в закладі скорочене: уроки будуть лише до обіду, бо о 14 розпочнеться святковий концерт в актовій залі.

 Далеко не кожна школа Рівного може похвалитися такою історією, як друга. Заснована ще в 1919 році, вона спершу була коедукаційною (змішаною, де вкласах вичился хлопчики й дівчатка разом) гімназією, відкритою за ініціативою товариства батьків Рівного. При польській владі називалася Гімназією для дітей російської народності православного віросповідання.

-          Навчальний заклад функціонував за кошти рівнян і пожертвувань барона фон Штейнгеля, - розповів нинішній директор школи Андрій Нагорний. – Це був великий престижний навчальний заклад з гарними традиціями. Навчання було досить дороговартісним – 30 злотих в місяць. Але діти селян та малозабезпечених верств населення навчалися тут безкоштовно на пожертви городян. На 1939 рік тут налічувалося 1000 учнів. Цього ж року, коли до влади прийшли комуністи, перейменували гімназію на «Середню школу №2».

Спершу гімназія знаходилася в палаці Любомирських, потім у теперішньому краєзнавчому музеї, далі переїхала в палац на Гірці, після чого – у новозбудоване спеціально для закладу двоповерхове приміщення на проспекті Миру, де зараз знаходиться «Фокстрот» та «Банк Аваль». Проте радянська влада забрала будівлю під шпиталь, а школа зайняла приміщення на вулиці Пушкіна. Проте на нього мало види НКВД і школа змушена була знову переїздити. Спершу – в будівлю нинішньої обласної станції туристів, потім – нинішнього управління освіти. І тільки в 1957 році нарешті назавжди переїхала до приміщення, де знаходиться й донині – на вулиці 24 серпня.

-          Наприкінці 40-х років чимало учнів школи були репресовані за проукраїнські погляди, - додав Андрій Нагорний. – Допитам НКВД також був піданний директор школи, який очолював її до приходу радянської влади. Яка його подальша доля – невідомо. За одними свідченням – загинув у застінках радянських спецслужб, за іншими – його виселили до Казахстану.

Відомі випускники школи №2: керівник Інституту нейрохірургії в Києві Віталій Цимбалюк, засновник компанії «Пульсар» Віктор Прищепа, міський голова Рівного Володимир Хомко.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також