Рівному потрібні не космонавти!

2113 0

Ми у соцмережах:

Рівному потрібні не космонавти!

Щоб задовольнити потреби ринку праці, у Рівному відтепер (як і в давні добрі часи) готуватимуть фахівців широкого профілю. Для цього депутати Рівного на останній сесії міськради прийняли спеціальну програму. Реалізовуватимуть її протягом наступних чотирьох років.

— Перш ніж розробити цю програму, управління освіти здійснило моніторинг ринку праці, — розповів заступник начальника обласного управління освіти Петро Коржевський. — За його результатами були напрацьовані пропозиції до програми, яка передбачає співфінансування з місцевого та державного бюджетів. Більшу частину грошей надасть Міністерство освіти, решту — місто. За гроші міністерства для професійно-технічних навчальних закладів буде придбано сучасне обладнання для підготовки робітників, а завдання міста буде — підготувати для встановлення цього обладнання приміщення. Адже вчити майбутнього робітника потрібно на обладнанні, яке використовує роботодавець, натомість нині у більшості навчальних закладів воно застаріле. Крім цього, запровадимо навчання нових та інтегрованих професій, адже ринок праці нині потребує фахівців широкого профілю. Також програма передбачає збільшення обсягів підготовки фахівців зі спеціальностей, які користуються у роботодавців особливим попитом. На реалізацію програми впродовж чотирьох років заплановано витратити 3 мільйони гривень з міського бюджету і майже вдвічі більше — спецкоштів навчальних закладів.

Коментарі Володимир Стрижеус, директор Рівненського вищого професійного училища №1: — Ми — лідери в області з підготовки будівельних професій. Маємо великий попит на всі будівельні спеціальності, які готуємо. По всіх з них у нас був цього року конкурсний відбір, і не всі бажаючі на навчання до училища потрапили. Звичайно, щоб навчати сучасних будівельних технологій, нам потрібне відповідне обладнання. Коштує воно недешево. Скажімо, сучасний деревообробний верстат — близько 50 тисяч гривень, штукатурна станція, якою за зміну можна поштукатурити повністю трикімнатну квартиру, — близько 90 тисяч. Тому створення центру з впровадження інноваційних технологій для будівельних професій в училищі — дуже доречне. Окрім цього, ми збираємося запровадити навчання професій покрівельника, бруківника, бетоняра. Потреба у цих спеціальностях існує, адже ми працюємо з багатьма будівельними підприємствами, тому знаємо про це. Так, кваліфікованих покрівельників постійно потребує «Рівнеазот», і його керівник навіть просив нас ввести таку спеціальність, оскільки втомився від непрофесіоналів. До речі, всі наші випускники — затребувані на ринку праці. Адже готуємо їх лише під конкретне замовлення роботодавця. Інша справа, що вони не завжди залишаються працювати на цього роботодавця, оскільки шукають більш оплачувану роботу, їдуть на заробітки в інші міста, держави. Та, у будь-якому разі, без роботи вони не залишаються. Ярослав Семенюк, директор Рівненського професійного ліцею сфери побуту: — Досі ми окремо навчали професії кравця та окремо — закрійника. Тепер, відповідно до програми, інтегруємо їх в єдину професію: кравець-закрійник. Готуємо всіх своїх фахівців під замовлення роботодавців. Щоправда, якби нашим випускникам пропонували вищу зарплатню, вони б усі йшли на ці місця. А так дуже багато учнів відкривають власні ательє, шиють вдома. Без роботи жоден не залишається.

Довідка «РВ» Більше половини наявних у Рівному вакансій — робітничі. За даними міського центру зайнятості, найбільше у грудні роботодавці обласного центру потребували водіїв — 145 робочих місць, слюсарів з механоскладальних робіт — 67, швачок — 62 та електрогазозварників — 34.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також