Чим найбільше запам’ятався минулий рік

2666 0

Ми у соцмережах:

Чим найбільше запам’ятався минулий рік

Серце Чайки зупинилося... ::: «Північний» міг злетіти у повітря ::: Проспект Миру міг стати проспектом Чайки ::: «Лебединка» — без лебедів? ::: Дошки для Матчука ::: Соборна стала ширшою...

Серце Чайки зупинилося... 12 лютого помер міський голова Рівного Віктор Чайка. Під час поїздки до Німеччини, де міський голова мав пройти черговий курс лікування, йому стало погано й увечері в польському місті Ополе змушені були зупинитись у готелі. Саме там, близько 21-ї години, серце Віктора Чайки зупинилось. Важко навіть сказати, скільки рівнян пройшло протягом трьох годин у довжелезній черзі до Рівненського облмуздрамтеатру, де відбувалося прощання з міським головою, — тисячі людей і море квітів. Люди почали збиратися біля театру ще задовго до початку церемонії, й усі, хто хотів віддати останню шану Вікторові Анатолійовичу, не встигли цього зробити. Жалобна процесія від драмтеатру направилася до будівлі міськвиконкому, звідти — після хвилини мовчання — поїхала на кладовище «Нове», де на центральній алеї і поховали Віктора Чайку.

«Північний» міг злетіти у повітря Справжній шок (не плутати із назвою торговельного центру, який розташований поряд) відчули рівненські будівельники, котрі працювали наприкінці березня на майданчику в районі вулиць Фабричної та Черняка. Одного дня екскаваторник побачив, що з ковша на купку піску впав якийсь великий предмет. Про знахідку робітник одразу розповів своєму керівництву, котре наказало всім працівникам залишити майданчик, і повідомило про це міліцію. На місце одразу виїхала група із загону спеціального призначення МНС. Рятувальники, ретельно оглянувши предмет, встановили, що це — 500-кілограмова німецька фугасна авіаційна бомба часів другої світової війни із 150 кілограмами тротилу. За оцінками експертів, її раптовий вибух міг би повністю знищити не лише торговий центр «Шок», а й зруйнувати декілька будинків, розташованих за 150 метрів навколо. Тоді сапери декілька годин пролежали біля бомби, з’ясовуючи, чи перебуває вона у бойовому стані й чи можна її транспортувати. Якби вибуховий пристрій не можна було піднімати, рятувальникам довелось б евакуювати частину «Північного» та підривати бомбу на місці, хоча це теж було доволі ризиковано, адже поблизу прокладено лінії газопостачання. Після кількох годин обстежень бійці МНС все-таки визначили, що бомбу можна перевозити. Тож її завантажили на спеціальний автомобіль і в супроводі ДАІ відвезли до Рівненського військового полігона, де й підірвали.

Проспект Миру міг стати проспектом Чайки Перейменувати проспект Миру на проспект Чайки вирішили депутати міської ради, увічнивши тим самим ім’я міського голови Рівного, який цього року пішов із життя. Така ініціатива мешканцям проспекту не сподобалась, що вилилось у кілька пікетів міськради. Кілька місяців тривала тяганина із перейменуванням, і лише наприкінці червня депутати скасували своє поквапливе рішення. Натомість, аби уникнути у майбутньому подібних конфліктів, обранці міської громади встановили, що без попереднього вивчення думки людей у місті назву жодної з вулиць не змінюватимуть.

«Лебединка» — без лебедів? Одне з найулюбленіших для рівнян місць відпочинку Лебедине озеро цього року могло залишитися без крилатих улюбленців. У квітні на озері загинула пара білих лебедів, яких запустили у воду лише за кілька тижнів до того. Від одного з лебедів на березі залишилося лише пір’я, а другого з тяжкими ранами завезли у ветеринарну лікарню, проте врятувати не змогли. За словами головного інженера Рівненського міського тресту зеленого господарства Віктора Шеха, немає жодних сумнівів у тому, що лебеді загинули від собачих укусів. І справді, не раз біля Лебединого озера можна було помітити, як хазяї вигулюють бійцівських псів без намордника та повідка. Зрештою, за гроші школярів ліцею №2, розташованого поруч з «Лебединкою», нову пару гордих птахів трест зеленого господарства придбав.

З рівнянина по гривні — місту трояндову алею Не лише на трояндову алею, але й на квіти для клумб біля пам’ятника Шевченку вистачило 52 тисяч гривень, зібраних працівниками «Радіо Трек» — організаторами благодійної акції «Чайкіна алея». З цих грошей понад 19 тисяч — це внески рівнян, котрі вкидали гроші у скриньки на майдані Незалежності 28 березня. Внески на квітник збирали і за перерахунком. Протягом літа та осені рівняни могли милуватися алеєю троянд, що прикрашала центр міста. Нині квіти підготували до зими, а з настанням весни алея знову розквітне.

Дошки для Матчука Екстремальний парк влаштував під вікнами Рівненської облдержадміністрації її голова Віктор Матчук. Через відсутність спеціально облаштованих майданчиків екстремали каталися на скейтбордах та велосипедах де попало: біля кінопалацу в центрі міста, на сходах драмтеатру, на бордюрах у людних місцях, трощачи бруківку та плити. Хлопці скаржились, що ніде їм подітися. Матчук прислухався і в червні відкрив екстрім-парк у задньому дворі адміністрації. Прогресивній спортивній молоді там сперщу сподобалось, а чиновникам з перших поверхів — не дуже. Однак майданчик поблизу облдержадміністрації не врятував центр міста від екстремалів. Екстрім-парк до кінця осені поступово спорожнів. Натомість до першого снігу скейтбордстів можна було чи не щодня зустріти в районі шопінг-кварталу поблизу Марії Несвицької. Екстремалам тамтешня недешева вимощена плитка, видно, більше до вподоби, ніж асфальт на задньому дворі адміністрації.

Соборна стала ширшою Нарешті розвантажити центральне перехрестя Рівного вирішили місцеві комунальники. У липні вони на кілька метрів розширили Соборну, перенесли пішохідний перехід на вул. Чорновола та встановили нові світлодіодні світлофори, що обійшлися місту в 150 тисяч гривень. Одразу ж міська влада прозвітувала, що багаторічна проблема транспортних заторів на цій ділянці нарешті вирішена. Заторів справді стало менше, але зовсім вони не зникли. Та й автомобілів у місті щороку стає все більше…

Півмільйона — у мішок «Крадіжку року» влаштували злочинці, які з двох банкоматів у Рівному, розташованих у стіні швейної фабрики, що на розі вулиць Пушкіна і Соборної, викрали 500 тисяч гривень. З вікон міліцейського «офісу», що поруч з місцем пригоди, злодіїв не побачили. Пізніше правоохоронці розповіли, що злочинці працювали професійно — вони добре знали «вразливі» місця банкоматів та їхню будову, володіли інформацією, коли в банкомати покладуть готівку. Злодії витягнули гроші, розрізавши ззаду металеві панелі банкоматів, які знаходились у закритому приміщенні на території швейної фабрики. Злочинців і досі не знайшли.

«Зачистка» базару «Навести порядок» на прибазарних вулицях біля продуктового ринку вирішила міська влада Рівного разом із міліцією. У серпні спецпідрозділу «Беркут» була дана вказівка будь-що розчистити від торговців вулицю Базарну. Бійці наказ спробували виконати, що і завершилося сутичкою правоохоронців із бабцями. Особливо непокірних силою завантажили у «бобік» та вивезли. Кілька днів по тому на Базарній ніхто не торгував, але пізніше підприємливі жінки, так і не отримавши обіцяних прилавків на новому місці, повернулися на місце старе. Тож і нині найдешевші чобітки, тапочки та штанці відповідної якості можна придбати саме на вул. Базарній.

Майдан вимостили гранітом. Не повністю У близько 5 мільйонів гривень обійдеться реконструкція майдану Незалежності у Рівному. Майже мільйон гривень — на реконструкцію розташованих тут теплових мереж і 1,5 мільйона — на мощення майдану гранітом. Щойно покладений граніт почав «обростати» чутками. Найстрашніша з них — чутка про те, що гранітна плитка випромінює радіацію. Головний комунальник Рівного Юрій Собчук запевняв, що будматеріали пройшли обов’язкову сертифікацію. А кореспондент «РВ» провів власні заміри, озброївшись дозиметром, яким зазвичай користуються працівники МНС. Собчук не лукавив: гранітна плитка фонить не більше, ніж стара, чи той же пісок, завезений для ремонту — менше від допустимої межі: на дозиметрі висвітився показник 0,14 мілізіверта. Повністю замостити гранітом майдан хотіли встигнути до Дня незалежності, але і до Нового року значна ділянка площі залишилася вкрита старими «радянськими» плитами.

Лінчинське диво Тисячі рівнян кидали свої справи і їхали дивитися на диво. Адже цієї осені щодня бачили образ Ісуса Христа мешканці маленького села Лінчин Березнівського району. І бачили не в церкві, а серед крон дерев. Дивний образ явився місцевій пенсіонерці Поліні Черниш на початку жовтня, чим і прославив цей непримітний населений пункт на всю Україну. Вже невдовзі біля місця, з якого добре було видно лик Ісуса, збиралося до тисячі прочан у день — люди на власні очі хотіли побачити «велике Господнє диво». Чи являтиметься образ Ісуса серед крон дерев і надалі — стане відомо в наступному році.

Надумали продати, та не змогли Протягом року депутати обласної ради вирішували, що робити зі збитковим, однак «стратегічним» міжнародним аеропортом «Рівне», який впродовж кількох років ніяк не може вилізти з боргової ями. Надумали його врешті-решт державі не віддавати, а продати на аукціоні. У власності аеропорту перебуває більше сотні гектарів землі, заради якої, певне, з’явилося б одразу кілька бажаючих придбати підприємство, аби потім її використати якомога вигідніше. Та депутати облради обов’язковою умовою продажу записали збереження профілю аеропорту та затвердили початкову ціну — 72 660 000 гривень. Перший аукціон з продажу аеропорту, який був запланований на 25 листопада, не відбувся через відсутність бажаючих взяти участь у торгах. Друга спроба продати комунальне підприємство буде вже після Різдвяних свят.

Нові штрафи — нові проблеми Запровадження нових, суттєво збільшених штрафів за порушення Правил дорожнього руху на Рівненщині передусім вдарило по тих, хто ні власного, ні службового авто не має. З 17 листопада водії маршрутних таксі нарешті почали виконувати майже трирічної давності Указ Президента про заборону перевезення «стоячих» пасажирів у непристосованому для цього транспорті, злякавшись штрафу від 170 до 255 гривень. У результаті у ролі заручників нововведення виявились рівненські пасажири — по годині, а то й більше мерзли на зупинках, а відтак спізнювались на роботу чи навчання. Оскільки сісти в мікроавтобуси приміського та міжміського сполучення можна було тільки на кінцевих зупинках, і то не всім. У Рівному пасажири мали інший клопіт — водії маршруток категорично відмовлялись брати та висаджувати їх там, де вони звикли, кажучи, мовляв, зупинки у непередбачених місцях тепер надто дорого обходяться, тим більше, що даішників навкруг — он скільки. Інспектори ДАІ з показним задоволенням констатували, що порядку на вулицях стало значно більше, а транспорту менше. Втім, навіть за цієї обставини несвідомих водіїв вистачало. Упродовж першого понеділка, коли були запроваджені нові штрафи, на Рівненщині загалом було виявлено 232 порушення ПДР, за які було виписано постанов на понад 13 тисяч гривень штрафів. Більшість водіїв тим часом із сарказмом зауважують, що краще було б, якби даішники оприлюднювали особисті доходи після законодавчого нововведення.

Опалювальний сезон прийшов з запізненням Пізніше, ніж зазвичай нагрілися квартири рівнян цього року. З традиційного 15 жовтня опалювальний сезон комунальники розпочати не змогли — НАК «Нафтогаз» забажав повернути кількамільйонні борги, що винне Рівне Києву. До того часу столичні газовики навідріз відмовлялися погоджувати ліміти газу для міста. У затримці опалювального сезону назвали винними споживачів. Комунальники стверджують: якби населення Рівненщини справно платило за тепло і погашало минулорічні борги (а це понад 30 мільйонів гривень), такої плачевної ситуації не було б. Але, інша причина зростання боргів за тепло — різниця в тарифах, що виникає при підвищенні цін на блакитне паливо. Втім, міська влада гроші на часткове повернення боргів знайшла (взяла 15-мільйонний кредит у банку), тож останні дні жовтня рівняни зустрічали в теплих оселях.

У Рівного — новий голова 30 листопада рівняни обрали нового міського голову. На виборчі дільниці того дня прийшло менше половини виборців міста. Втім, це не завадило або ж, навпаки, «зіграло на руку» директору «Рівнеоблводоканалу» Володимиру Хомку, який далеко відірвався від своїх опонентів та набрав 32 відсотки голосів. Ці вибори будуть пам’ятними ще й тим, що проводились вони… майже на громадських засадах. Лише за декілька днів до голосування до міської ТВК надіслали частину коштів на підготовку і проведення позачергових виборів. Грошей вистачило тільки на те, щоб надрукувати бюлетені і купити канцтовари. А гроші на виплату зарплатні головам, заступникам та секретарям територіальної та дільничних виборчих комісій прийшли через кілька тижнів після виборів — вже у грудні.

«Мир» почав приймати гостей Наприкінці грудня у Рівному багаторічний символ — колись (і таке було!) найвища будівля обласного центру часів розвиненого соціалізму — готель «Мир» знову відкрив свої двері. Нині працюють номери на 6, 7 та 8 поверхах, номери на 1-5 поверхах поки недоукомплектовані. Впродовж усього року, що минає, у готелі в центрі міста тривали ремонтні роботи. Тепер у «Мирі», якщо є гроші, можна пожити в апартаментах — це номери з кондиціонерами, двома телевізорами, джакузі, набором посуду та побутової техніки. Супутникове телебачення, холодильники та сейфи є у всіх номерах.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також