Рівняни обурені бездіяльністю ОДА та Уряду у питанні високих тарифів на опалення

1427 0

Ми у соцмережах:

Рівняни обурені бездіяльністю ОДА та Уряду у питанні високих тарифів на опалення

Ранок понеділка у Рівному розпочався з протесту. Так, під стінами Рівненської ОДА десятки мешканців міста вийшли на мітинг, щоб показати свою незгоду з енергетичною політикою теперішнього уряду. Люди кажуть, держава переклала весь фінансовий тягар на плечі мешканців і місцевих бюджетів. Самоусуваючись від вирішення проблеми, яку сама і створила, центральна влада провокує людей на протести та життя за межею бідності! А опалювальний сезон зараз знаходиться під загрозою зриву, що неприпустимо!

 На мітинг разом з рівнянами вийшли міський голова Рівного Олександр Третяк, секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян та депутати Рівненської міської ради від усіх ключових фракцій.  

Учасники мітингу спільно напрацювали вимоги до Уряду та Президента та вирішили передати їх особисто голові обласної державної адміністрації Віталію Ковалю, адже саме він представляє центральну владу країни на Рівненщині і є водночас представником правлячої партії Президента Зеленського “Слуга народу” у якості депутата Рівненської міської ради. На переконання мітингувальників Віталій Коваль  повинен нарешті зробити хоч щось для громади, депутатом якої він є. 

 - Ми розуміємо, що такі тарифи є обґрунтованими. Адже не може буханка хліба коштувати десять гривень, якщо її собівартість двадцять. Проте, якщо не буде компенсації з державного бюджету чи не виділено жодної субвенції,  то тисячі мешканців Рівного не зможуть оплачувати рахунки за комунальні послуги, а якщо платитимуть, то житимуть за межею бідності, - говорить керівник  ОСББ Рівного Андрій Прищепа.  

У свою чергу міський голова Рівного Олександр Третяк зауважує, що вимагав від очільника області припинити піар на важливій для кожного рівнянина темі і негайно проінформувати керівництво держави про вимоги людей, адже рівняни очікують від уряду негайних кроків. Натомість Віталій Коваль проігнорував це прохання чим підтвердив, що уряд допомагати рівнянам у питанні компенсації хоча б якоїсь частини тарифу наміру не має. По-суті весь тягар оплати вартості опалення теперішнє керівництво країни поклало на плечі простих людей і на місцеві бюджети міст і територіальних громад.

 - Запропонований урядом Меморандум пропонує зберегти старі занижені тарифи, а різницю вартості тарифу на опалення, фактично нестачу грошей - повністю перекласти на місцеві бюджети. Для Рівного ця різниця в тарифах непідйомна. Фактично бюджет розвитку міста зникає. Створюється загроза, що в наступні роки в громаді буде недофінансування освіти і медицини, скоротяться програми муніципального розвитку, зупиниться громадський бюджет. Без цих коштів ми не зможемо реалізовувати інфраструктурні об’єкти, покращувати благоустрій, здійснювати заміну мереж, капітальні ремонти? - говорить міський голова Рівного Олександр Третяк. -  Ми сьогодні маємо перед собою завдання: з одного боку захист людей в холодну пору, а з іншого - збереження міського бюджету розвитку. Нам буде важко знайти навіть частину коштів для того, щоб перекрити різницю в тарифах і врятувати від холоду людей. Ми готові перенаправити частину коштів і компенсувати різницю, але залишити місто без перспектив не те щоб розвитку, але нормальної життєдіяльності ми теж не можемо! 

Центральна влада мусить піти назустріч і теж шукати кошти на компенсацію зростання тарифів, виділяти субвенції для громад, як це зробила Рівненська міська рада.

 - Спільними зусиллями будемо до останнього відстоювати інтереси рівнян, боротися за кожну гривню у тарифі. Я, як інші наші депутати багато спілкуюсь з простими людьми, для них такий стрімкий ріст вартості опалення дорівнює бідності. Якщо ми в міській раді дійшли консенсусу всіх фракцій і готові задіяти всі наші резерви коштів, аби простим людям допомогти, то держава чомусь від проблеми відгороджується. Я чесно не знаю, як це пояснити людям коли вони запитують чому уряд не вжив жодних заходів. Рівнерада вже підготувала проєкт рішення про скасування підвищення тарифів, які прийняв виконком, вже напрацьовуємо механізм компенсацій знімаючи гроші з наших комунальних підприємств і закладів, щоб хоч якось ще зменшити вартість опалення для людей, - наголошує секретар Рівнеради Віктор Шакирзян. – Але справедливо буде якщо рівнянам допоможуть і на рівні державного бюджету. Поки виглядає так, що доля рівнян у столиці нікого не обходить, а на першому місці стоїть політика.


 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також