Рівняни — про особливості карантину за кордоном

2461 0

Ми у соцмережах:

Рівняни — про особливості карантину за кордоном

Рівняни, які постійно чи тимчасово проживають за кордоном, розповіли «РВ» про те, які обмеження діють у зв’язку з карантином у Польщі, Італії, Великобританії та Китаї. Можливо, таким чином вдасться спрогнозувати й ситуацію в Рівному.

Михайло, юрист-консультант, проживає у Варшаві у Польщі:

— Кордони до Польщі закриті для усіх, крім людей, що мають карту побиту більш ніж на 90 днів або польське громадянство. Також пропускають громадян Євросоюзу, що їдуть через Польщу транзитом, наприклад німців. А ось ті ж німці, наприклад, поляків транзитом не пропускають. Бари, ресторани, школи, музеї та інші подібні заклади закриті. Відкриті магазини, аптеки, поштові відділення. Проте до працівника пошти можна підходити не ближче, ніж на 2 метри, а за послуги розраховуватися тільки карткою.

У перші дні карантину справді в супермаркетах спостерігався великий ажіотаж і полиці були порожні. Зараз асортимент поповнився. Польщі не загрожує продуктова криза, бо країна має величезні склади, якими може скористатися на випадок таких-от надзвичайних ситуацій чи війни. Та й фабрик, що виробляють харчі, достатньо. А от в Чехії з продуктами велика проблема.

У Польщі є дефіцит масок, дезінфікуючих засобів. Тут на тому спекулюють, як і в Україні. Наприклад, днями заходив у магазин «Все по 5 злотих», де до того за 5 злотих купував засіб для дезінфекції рук. То при мені туди завезли партію таких засобів і продавали вже по 30 злотих за один.

Транзит фур через Польщу дозволено, але дуже затримують їх на кордоні — для дезінфекції. Українці-заробітчани кажуть, що мусили повертатися додому, бо фабрики позакривалися або скоротили персонал до мінімуму. Насправді хто хотів, той вже виїхав. І цим скористалися перевізники. Якщо раніше квиток з Варшави до Львова коштував 60 злотих, то ціна нині зросла до 200 злотих. Більше того, продавали навіть стоячі місця по 100 злотих, а це 5 годин дороги, не враховуючи перебування на кордоні.

Багато поляків роз’їха­ли­ся по селах, а більшість з тих, хто лишився в містах, просто сидить вдома. Причому вимушені відпустки — за рахунок роботодавця, наголошує уряд Польщі. І звільняти в цей період нікого не мають права.

Світлана, танцівниця, проживає в місті Іу в Китаї:

— Зараз уже все стабільно: знову відкрилися ресторани та інші заклади харчування. З перших днів була проблема тільки з масками, з продуктами не було проблем. Температуру зараз вимірюють скрізь. Іноземців, які вертаються в Китай, садять на карантин на 14 днів і щодня двічі на день, вранці та ввечері, міряють температуру.

Життя загалом повертається в нормальне русло, вже видно людей на прогулянках на вулицях. По країні пересування вже дозволено, не пускають лише в Ухань. Не працюють поки що тільки школи, садки, розважальні заклади. У великі торгові центри, які вже запрацювали, щоправда, пускають тільки по медкарті. Її треба оновлювати щодня. Сканують QR-код карти, міряють температуру і якщо все добре — пускають всередину. Щоб оформити медичну карту, не потрібно йти до лікаря — встановлюючи собі відповідну програму і вводячи паспортні дані. Чесно кажучи, я ще не завантажувала собі її й не користувалася, тому точно не знаю, як працює ця система. Підозрюю, що за паспортними даними вони бачать, чи виїздив ти за кордон, і ці дані відображаються в медкарті. За цей період я не виїздила за кордон.

Юлія, працівниця хостелу, проживає в Лондоні у Великобританії:

— Карантин в Англії досі не введено і невідомо, чи будуть це робити. Кажуть, що в уряді була пропозиція не запроваджувати карантин. Сподіваються на те, що більшість людей перехворіє в легкій формі і в них виробиться імунітет до хвороби в подальшому. Чи справді це так, сказати точно не можу. Авіасполучення не скасовували.

Що стосується захисту: старшим 70 років не рекомендують виходити з дому, принаймні не бути там, де є скупчення людей. У супермаркетах працівники в рукавичках, частина у масках. Але не масово. Є люди, які ходять у рукавичках по вулиці. На полицях повно продуктів, овочів, фруктів. Минулого тижня в одному із супермаркетів я бачила великі черги, не було на полицях пасти, рису й інших круп, напівфабрикатів, олії. Мабуть, вони боялися запровадження карантину. Однак уже всього достатньо. Хоча Лондон — це не показник, бо це столиця. Що робиться в інших містах — не знаю. Я запасів не роблю, продуктів на тиждень-два буде.

Я працюю у гест-хаусі, із заходів безпеки у нас лише дезінфектори для рук по всьому приміщенні стоять. На рецепшині всі бажаючі можуть отримати маски, але їх ніхто не одягає. Тут жила група американських студентів, вони всі вже виїжджають, бо США закриває з Англією авіасполучення. Також частина мешканців скасовує бронювання на цей місяць. Однак не всі, й ми продовжуємо працювати у штатному режимі.

У всіх нас є медична страховка, однак у разі, якщо з'являються симптоми коронавірусу, в лікарню йти не потрібно. Варто дзвонити на гарячу лінію і повідомляти про себе. Що роблять далі — я не знаю: чи фахівці приїздять до вас, чи присилають тест.

Минулого тижня наш менеджер повідомила, що її чоловік, який у нас теж працює, повернувся з Італії й зараз на карантині. Вона сама його посадила «під домашній арешт». Хоча по прильоті в аеропорту йому зробили тест і все гаразд, його відпустили додому. Однак з умов безпеки він не повертається до роботи протягом 7 днів.

Я намагаюся не користуватися зараз метро і автобусами, живу за кілька метрів від роботи, мию часто руки і все.

Ольга, няня в Італії:

— Італія живе надією, що швидко все закінчиться. Але… Коли все почалося на півночі в Ломбардії, не сприйняли надто серйозно. А минуло два тижні й зрозуміли, що все серйозніше, ніж думали. Оголосили тоді карантин по всій Італії. Були відкриті ще магазини, ресторани і бари до 6-ї вечора, школи, вузи. Але через два дні закрили зовсім ресторани, бари, промислові магазини, стадіони, музеї, кінотеатри. Словом, все. За фабрики не скажу. Одні закрилися, інші ще ні. Не маємо права пересуватися в інший населений пункт. Відкрито аптеки, продовольчі магазинчики, де сигарети, телефон можна заправити, газети купити.

Якщо терміново десь маєш їхати, повинен мати документ. Скрізь поліція. Зупиняють авто, навіть і перехожих. За порушення правил карантину — 200 євро штрафу або 3 місяці ув'язнення. Померло більше 1000 осіб. Уражає вірус тих, хто має проблеми із дихальною системою, серцевою, хто має діабет. Більше помирають ті, кому за 65 років.

Дуже просять людей дотримуватися всіх правил карантину. А також дотримуватися дистанції при спілкуванні не менше 1 метра, часто мити руки та речі, протирати ручки, поручні. Менше виходити з дому.

Нам допомагає Європа. І з Китаю приїхали медики, які мають вже практичний досвід. Привезли дихальні апарати, які так необхідні і яких не вистачає. І це Італія. Говоріть всім, щоб менше виходили з дому, менше спілкувалися. Є телефони для цього. Так що бережіться, бо справді біда.

Дарина Гузенкова,
Ксенія Галицька.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також