Незалежно від того, використовуєте ви червону чи білу цибулю, кожна з них має настільки інтенсивний, різкий запах, що на очі навертаються сльози, коли її нарізаєте.
Чому від цибулі плачуть? Ферменти і сірка, що містяться в цибульному соку, змушують летючі сполуки потрапляти в повітря і змушують нас плакати при нарізанні цього овочу, незалежно від його сорту.
Під час чищення та нарізання цибулі одним із найважливіших аксесуарів є дуже гострий ніж. Тупий, злегка іржавий інструмент — найстрашніше, що може статися при різанні. Сильний тиск на овоч замість плавного різання змушує цибулю виділяти сік, що містить сірку. Це подразнює очі й викликає сльозотечу, а іноді і подразнення носа. Це призводить до чхання та очищення носових пазух.
Найефективніший спосіб уникнути плачу при нарізанні цибулі — покласти овоч у морозилку приблизно на 10 хвилин — перед тим, як нарізати. Завдяки цьому його структура почне змінюватися і леткі сполуки перестануть подразнювати очі. Крім того, після тимчасової заморозки ви зможете швидше і ефективніше нарізати цибулю, а її шматочки не будуть тріскатися і розшаровуватися.
Охолодження в холодильнику може бути недостатнім, але короткий час у морозильній камері значно полегшить роботу.
До речі, не всі знають як правильно смажити нарізану цибулю. Цибулю необхідно нашаткувати дрібними кубиками, причому шматочки повинні бути однакового розміру. Не кидайте цибулю на розігріту сковороду з невеликою кількістю олії — вона тільки згорить в одну мить. Найкраще покласти шматочки цибулі на середньо розігріту сковороду з достатньою кількістю жиру, щоб трохи покрити цибулю. Якщо вам подобається маслянистий смак цибулі, а масло досить швидко підгорає на сковороді, то просто до масла додайте трохи соняшникової олії.