Ротаріанці — серед нас: хто ці люди, які об`єднались заради добрих справ?

2990 0

Ми у соцмережах:

Рівненські ротаріанці

Ротарі – це міжнародна організація, яка об’єднує понад 35 тисяч клубів у 200 країнах. Загалом 1,2 млн. осіб вважають себе ротаріанцями. Серед них є й рівняни, які ще 22 роки тому створили клуб Ротарі, щоб спілкуватись: для власного розвитку, допомагати громаді – заради кращого життя.

У вересні до рівненських ротаріанців приїдуть їхні однодумці з усієї України. Бо є така традиція — зустрічатись, щоб обговорювати нові ідеї та плани, ділитись досвідом про зроблене.

- Місія Ротарі – служіння людям понад власне "я". Ротарійців об’єднує можливість спілкування людей певного статусу та благодійні проекти. Ротарі Інтернешнл має право голосу в Організації Об’єднаних Націй нарівні з іншими країнами – як найбільша громадська організація зі 113-річною історією, на рахунку якої – мільйони добрих справ, - розповіла під час засідання медіа-клубу «На власний погляд» у Києві його президентка Людмила Ольховська, яка також є членом організації ротаріанців та обрана президенткою одного з клубів. Вона ж представила і гостя медіа-клубу -  Ростислава Лукача, паст-президента Ротарі-клубу «Київ-Центр», члена правління Громадської спілки “Об’єднання Ротарі клубів України”.

Людмила Ольховська та Ростислав Лукач

- Мережа Ротарі-клубів – чудовий приклад організації громадянського суспільства в Україні, зараз цей рух розвивається високими темпами, - зазначив п.Лукач. – Люди різних професій - бізнесмени, підприємці, лікарі, викладачі, юристи, державні діячі – збираються раз на тиждень, щоб обговорити важливі справи, обмінятись досвідом. Кожен клуб обирає власні пріоритети благодійної діяльності, виходячи з місцевих умов та потреб. Єдиним проектом, до якого залучені всі ротарійці, є проект боротьби з поліомієлітом. Цю страшну хворобу, від якої людина втрачає здатність пересуватися, можна вилікувати крапелькою вакцини. І ось уже майже 40 років Ротарі допомагає людям долати тяжкий недуг. Завдяки цьому кількість спалахів поліомієліту суттєво знизилася.

Ще одним серйозним напрямом у діяльності всіх клубів, зазначає Ростислав Лукач, є розвиток молодих лідерів:

 - Хочеться передати свої знання і навички молоді, з одного боку. З іншого - молоді цікаво дізнаватися і пробувати щось нове. І такою організацією, яка це реалізує, є Ротаракт.

Ротарі має свій благодійний фонд, який акумулює всі благодійні надходження. Із цього фонду фінансуються проекти організації. Є приклади, коли люди заповідають фонду всі свої заощадження, аби вони пішли на добродійні цілі.

- В Україні клуби є майже в кожній області, причому кількість клубів в одному місті не обмежена. Наприклад, у Харкові діє п’ять клубів, у Львові – шість. В основі кожного з них – прагнення добрих людей об’єднатися заради добрих справ, - підсумував Ростислав Лукач.

Рівне — одне з тих українських міст, де активно розвивається рух ротаріанців.

Рівненський підприємець Віталій Лесько — один із них. П'ять років тому п.Лесько був президентом клубу, а тепер - голова Комітету публічного іміджу Ротарі Дистрикту 2232 (Україна, Білорусь).

Зараз клуб рівненських ротаріанців очолює Василь Пелешок — також підприємець. І тут варто зауважити, що зміна президентів клубів — це традиція, яка розпочалася ще з 1905 року, відколи було створено Рух Ротарі. Це робиться для того, щоб привнести в рух свіжий погляд, свіжі ідеї.

Віталій Лесько розповів, що до 20-річчя клубу Ротрі Рівне, яке відзначали у 2016 році, він підготував буклет, в якому намагався подати історію діяльності рівненських ротаріанців. І справді, добрих справ, благодійних проектів у клубу багато.

Віталій Лесько додав, що торік ротарінці відкрили ігровий майданчик для пацієнтів Рівненської міської дитячої лікарні. А в цьому році реалізують великий проект з підтримки слабозорих дітей. Зокрема, нещодавно презентували корекційні та реабілітаційні засоби для дітей із порушенням зору та незрячих.  Проект фінансує канадський уряд та грант Ротарі Фаундейшн.

Ольга Новицька, член “Клубу Ротарі”, розповіла: “Ми вже втілили перший етап проекту. Закупили друкарську машинку зі шрифтом Брайля, Брайлівські дошки, прилади для рельєфного малювання, тифлоприлад “Орієнтир”, тактильний глобус для незрячих та ноутбук із спеціальним програмним забезпеченням”.

Тож тепер маленькі слабозорі рівняни зможуть досліджувати світ на дотик — вивчати географію на спеціальному глобусі, читати історії, написані шрифтом Брайля.

Віталій Лесько розповів про ще одну добру справу – незабаром ротаріанці відкриють у парку ім.Шевченка майданчик з атракціонами для діток з інвалідністю, які пересуваються на візках.

Ви запитаєте: а хто може стати членом цієї організації? Насамперед ті, хто прагне до об'єднання з однодумцями заради добрих справ для тих, хто цього потребує.

До клубу ротарійців беруть людей, які чогось досягли у житті, - розповідає Людмила Ольховська. - Здебільшого вони мають власний бізнес, свою справу. Для кожного потенційного члена встановлюється випробувальний термін, який може тривати і рік. Проте є головне правило – у спільноті заборонене перебування двох людей однакових спеціальностей. Який би ти не був хороший історик, але якщо у клубі уже є історик, то ще одного не приймуть. Цей принцип тільки задля того, щоб в середовищі не створювалась конкуренція, щоб усі займалися головним – благодійними проектами. У ротарійців головний фокус діяльності – на добрі справи. Бо ж Ротарі — це спільнота з величезною позитивною мотивацією і  місією добра щодня!

Галина КОТУЛЬСЬКА.

 Публікація підготовлена в рамках проекту «Поспішай творити добро»,

ініційованого «Благодійним фондом Олександра Шевченка» та Українським журналістським фондом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також