Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є харчами, які можуть призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь Вживання отруйних грибів; неправильне приготування; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть у білих грибів і підберезовиків є небезпечні двійники). Симтоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артиріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симтомів серцево-судинної недостатності. Щоб запобігти отруєнню грибами, рекомендуємо вам заходи та правила, необхідні для виконання кожній людині; дотримуйтесь їх. Застерігаємо! Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстивні. Не збирайте гриби: — якшо не впевнені, що знаєте їх, — якими б апетитними вони не здавалися; — поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у — — хімічно та радіаційно небезпечних зонах; — невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення — «бульба», покрита оболонкою; — з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; — пластинчасті — отруйні гриби, маскуються під них; — «шампіньйони» (»печериці”), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби з зображенням в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумніви викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть із шапки слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстивні гриби, що використовують для соління: грузді, вовнянки, тощо, котрі містять молочний сік, — тим самим ви позбудитесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) настають через 1-4 год. після вживання грибів, залежно від виду грибів, кількості вживаних грибів, віку та стану здоров’я потерпілого.
Перша допомога при отруєнні грибами Викликати швидку медичну допомогу. 2. До її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води, або розчину марганцівки, викликати блювоту, приняти активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими. 3. Після даної допомоги дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду, покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. 4. З’ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби.
При отруєнні забороняється Вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко — це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.