Рівняни, які самі зізнались, що хабарники

3170 1

Ми у соцмережах:

На фото - Ігор Грубий

За останні три місяці суди на Рівненщині ухвалили близько десятка вироків щодо хабарників. У більшості випадків затримані самі зізналися, що брали гроші, і підписали угоди з прокуратурою. За таке «самовизнання» отримали винагороду — не роки за гратами, а відносно невеликі штрафи.

 Уклав угоду з прокурором, визнавши, що винний, екс-начальник відділу підприємництва обласного департаменту економічного розвитку та торгівлі Юрій Ковтун.

Посадовця затримали у червні 2018 року, коли він взяв 3000 доларів хабара. За гроші обіцяв «посприяти» підприємниці, яка просила дозвіл на розміщення білбордів на трасі Київ-Чоп. Дозвіл, до слова, ОДА має видавати безкоштовно — за розпорядженням голови адміністрації.

Рівненський міський суд оштрафував п.Ковтуна на 25,5 тис. грн (сума хабара, якщо перевести у гривні, була більше 80 тис. грн.) і на два роки заборонив займати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Суворіший вирок оголосили лише начальнику відділу прикордонної служби «Березове», що у Рокитнівському районі, Олександру Марійчуку. Чоловікові теж присудили 25,5 тис. грн штрафу, але на три роки заборонили займати відповідальні посади у військових частинах та Державній прикордонній службі.

Рішення ухвалював Рокитнівський районний суд. І хоч покарання у прикордонника більше, аніж у чиновника ОДА, брав він менше. Так, у матеріалах справи задокументовано, що він взяв 5-6 тис. грн від тих, хто незаконно перевозив через кордон деревину.

Ігор Грубий. Фото 4 Влади

Стільки ж штрафу має сплатити перший заступник голови Рівненської РДА Ігор Грубий, якого затримали на 10 тис. доларах хабара у жовтні. Посадовець за гроші обіцяв мешканцю району оформити дозвіл на забудову земельної ділянки.

Рівненський суд, зважаючи, що Грубий визнав свою провину, оштрафував його та на півтора року заборонив займати відповідальні посади у правоохоронних органах, а також «на підприємствах, установах, організаціях державної форми власності».

20,4 тис. грн штрафу та заборона рік працювати у складі військово-лікарської комісії — такий вирок міський суд зачитав Аллі Букшаневич, кардіологу Рівненської обласної клінічної лікарні.

Жінка, оглядаючи у вересні чоловіків, направлених військкоматами на проходження медогляду, взяла від призовника з Корецького району 200 доларів. Як йдеться у матеріалах справи — «за виготовлення акта обстеження». У грудні лікарка підписала угоду з прокурором. Зважаючи на її матеріальний стан, жінці дозволили суму штрафу сплатити частинами протягом року.

Трохи менший штраф — 18,7 тис. грн, але така ж заборона на рік працювати у комісії (правда, зі вступу) була присуджена Рівненським міським судом заступниці директора Технічного коледжу НУВГП Ларисі Осадчій. Жінка працювала заступником голови приймальної комісії і у липні минулого року взяла 300 доларів від абітурієнта «за сприяння у здачі екзамені та у зарахуванні на державну форму навчання».

Притягнув до відповідальності міський суд Рівного і затриманого у вересні начальника відділення зв’язку та інформації Рівненського об’єднаного міського військкомату Костянтина Думітра.

Посадовець отримав 200 доларів від чоловіка, який хотів служити за контрактом. Військовики після затримання говорили, що це нонсенс, мовляв, як можна брати гроші з тих, хто хоче служити (а охочих і так меншає), і натякали, що це підстава. Проте Думітро визнав себе винним і тепер має сплатити 17 тис. грн штрафу та два роки не зможе працювати у ЗСУ.

Стільки ж штрафу Млинівський районний суд присудив начальнику районного управління Держприродспоживслужби Георгію Телегузу. Але позбавляти посадовця права обіймати посади суд не став.

Телегуз визнав себе винуватим та уклав угоду з прокурором. Хабар — 500 доларів — він взяв від підприємця, обіцяючи посприяти, аби інспектори не перевіряли приміщення з виготовлення печива.

Варто зазначити, що частина з тих, хто уклав угоди з прокурором і визнав себе винним, була під арештом. Тож цілком ймовірно, що штраф до 25,5 тис. грн для засуджених був вигіднішим, аніж місяці у СІЗО, поки триватимуть судові засідання.

До слова, за останніх три місяці були на Рівненщині і виправдальні вироки у корупційних справах. Так, як ми вже писали, дубенська суддя Оксана Жуковська зняла звинувачення у хабарництві з колишнього заступника голови Рівненської ОДА Тараса Пустовіта та адвокатки Лілії Турянської.

А Корецький районний суд визнав невинним, посилаючись на недостатню доказову базу, начальника управління економіки та агропромислового розвитку Корецької РДА Ярослава Кубая. Правоохоронці звинувачували чиновника у вимаганні 3250 доларів за надання в оренду 65 гектарів землі. Прокуратура оскаржує рішення районного суду в апеляції.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також