Жуковська виправдала адвокатку, яку ніхто не хотів судити

2688 0

Ми у соцмережах:

Олександра Жуковська

Восьмого січня суддя Дубенського міськрайонного суду Олександра Жуковська виправдала адвокатку Лілію Турянську, затриману на трьох тисячах доларів хабара. Це вже другий виправдальний вирок судді Жуковської щодо хабарників за останніх два тижні.

Перед Новим роком суддя, нагадаємо, зняла обвинувачення у хабарництві з колишнього заступника голови Рівненської ОДА Тараса Пустовіта, якого на початку 2015-го затримали на восьми тисячах доларів хабара. Втім, у вироку Пустовіту було і звинувачення — у шахрайстві. Натомість вирок для дубенської адвокатки Турянської був повністю виправдальним.

Лілію Турянську затримала СБУ у квітні 2016 року в її офісі. Адвокатку звинуватили у тому, що вона вимагала 3000 доларів від свого клієнта, обіцяючи начебто за ці кошти домовитися із прокурором, аби він не притягував його до кримінальної відповідальності.

Справу до суду правоохоронці передали на початку 2017 року — і одразу два судді Дубенського міськрайонного суду взяли самовідвід. Руслан Ралець та Сергій Ходак мотивували це тим, що Лілія Турянська працювала свого часу разом з ними у суді. Справу передали Олександрі Жуковській.

Наприкінці грудня 2018-го, коли розгляд справи вже завершувався, прокурор Андрій Войтюк подав клопотання про відвід Олександри Жуковської. Звинуватив суддю у тому, що вона «порушила вимоги кримінально-процесуального законодавства під час дослідження доказів прокурора, безпідставно відмовляє в задоволенні клопотань, порушує порядок допиту свідків». Прокурор також додав, що у підсудної адвокатки приятельські стосунки з працівниками суду. Проте колегія суддів клопотання прокурора відхилила, зазначивши, що Олександра Жуковська не працювала у той час, коли працівницею дубенського суду була Лілія Турянська. Окрім того, колегія додала, що прокурор у заяві про відвід виклав «безпідставні обставини».

Натомість протягом року сторона захисту звинувачувала прокурора у затягуванні справи. Зокрема, коли не з’являлися свідки та коли він у грудні клопотав провести експертизу вилучених доларів. Клопотання про експертизу, до слова, суддя відхилила.

Прокурор просив для адвокатки, обвинуваченої в отриманні неправомірної вигоди, чотири роки позбавлення волі. Олександра Жуковська жінку виправдала. Вирок зачитувала дві години. Чи подаватиме прокуратура апеляцію, прокурори поки не знають — чекають на письмовий вирок суду. Натомість адвокат Лілії Турянської Володимир Цуняк рішенням судді цілком задоволений:

— Фактів, на які опиралася суддя, коли ухвалювала вирок, дуже багато. По-перше, було незаконне вторгнення в офіс Турянської — без рішення суду. По-друге, кримінальне провадження було порушено за заявою клієнта, якого вона захищала. А стаття 258 Кримінального процесуального кодексу забороняє вторгнення у приватне спілкування між адвокатом та клієнтом. Фактично, ухвали суду на вторгнення і не могло бути. Окрім того, багато порушень було у негласних слідчих діях: прокурор не надав оригінали записів, усі протоколи неправильно складено і т.д.

Хоча ми свого часу пропонували передати справу на розгляд в інший район, але прокурор не вважав за потрібне це робити.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також