За хабар обіцяв продати землю під санаторієм на Рівненщині по знижці

2249 0

Ми у соцмережах:

фото: Суспільне

Три роки тому в області перестав функціонувати дитячий туберкульозний санаторій у селі Новостав, що у Рівненському районі. Його працівників звільнили, а маленьких пацієнтів відправили на домашнє лікування. Оскільки держава перестала виділяти кошти, то заклад було закрито, а його майно Рівненська облрада передала на баланс обласного фтизіопульмонологічного центру, яким керує Федір Аврука. На цьому про санаторій у «Новоставі» всі забули. Однак нагадали про нього слідчі СБУ, які заявили, що головний лікар вимагав хабар за успішну приватизацію майна санаторію.

Федір Аврука, фото СуспільнеПро його затримання стало відомо 20 квітня. Згодом з’явилися і подробиці цієї справи. За версією слідства, директор за грошову винагороду сприяв в отриманні заниженої оцінки вартості земельної ділянки, на якій стоїть санаторій. Працівники СБУ задокументували факти одержання зловмисником неправомірної вигоди у сумі понад 860 тисяч гривень. Його було затримано під час одержання другої частини хабара.

Вирішується питання повідомлення посадовцю про підозру за ч. 3 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та ст. 369–2 ККУ (Зловживання впливом).

Микола Кучерук, перший заступник голови Рівненської облради:

У державі тривало реформування закладів, які лікують людей від туберкульозу. Так званих тубдиспансерів та усього, що з ними пов’язано. Зараз Національна служба здоров’я платить медичним установам за конкретно надану послугу. Так сталося, що в один момент припинилося фінансування майже усіх таких санаторіїв в області. Через це нам довелося реформувати усі ці заклади. Наприклад, обласний санаторій у Костополі ми передали на баланс міста. Зірненський санаторій був переведений у хоспіс. Пам’ятаю, що тоді було ухвалено рішення виставити санаторій у Новоставі на продаж. Однак рішення з продажу санаторію на сесію не виносилося. Депутати тоді лише проголосували за технічні речі. Йдеться про об’єднання санаторію та передачу його на баланс Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру. Всіма питаннями продажу вже займалися чиновники.

Олег Стратюк, депутат обласної ради, начальник відділу з питань спільної власності територіальних громад та економічного розвитку виконавчого апарату обласної ради:

Для розуміння ситуації. На балансі обласного фтизіопульмонологічного диспансеру є багато майна на Рівненщині, яке реально не використовується. Оскільки ним ніхто не користується, то воно у плачевному стані. Тому й ухвалюється рішення здати таке майно в оренду або продати на аукціоні. Адже нерухомість має приносити надходження до бюджету. Така ж ситуація і з цим санаторієм. Він уже давно не функціонує. По факту, там дуже гарна місцевість, яка може бути цікава для підприємця.

Тому кілька років тому було ухвалено рішення про продаж цього санаторію. Тобто це відбувалося за попередньої каденції обласної ради. Тоді майновий комплекс санаторію було виставлено на продаж. Переможцем аукціону став Володимир Рудюк. Продаж відбувався публічно завдяки електронній системі. Відповідно до чинного законодавства, власник майна санаторію має повне право викупити землю під ним. Тому він з таким проханням звернувся до обласної ради. Це питання пройшло усі профільні депутатські комісії. Підприємцю був наданий дозвіл на розроблення проєктно-кошторисної документації. Він і визначав оціночну вартість земельної ділянки, яка згодом була виставлена на аукціон. Загалом підприємець викупив майно санаторію, а потім і землю під ним. Щоправда, щодо купівлі землі, то у нас, як депутатів, були питання до оціночної вартості земельної ділянки. Адже ми вважали, що земля там коштує дорожче. Тому зобов’язали підприємця зробити переоцінку. В результаті цього рішення вартість земельної ділянки зросла.

Додамо, що майно дитячого туберкульозного санаторію «Новостав» було продано у 2021 році за 2 мільйони 177 тисяч гривень. Його купив Володимир Рудюк. Він є власником компанії «Віва будкомфорт», яка займається будівництвом трубопроводів, житлових і нежитлових будівель.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також