СБУ виявила корупцію в Здолбунові

1343 0

Ми у соцмережах:

СБУ виявила корупцію в Здолбунові

В останній день липня міська рада Здолбунова несподівано повідомила, що голову міста Владислава Сухляка тимчасово відсторонено від посади. Пізніше ситуацію прояснила СБУ: міський голова Здолбунова «погорів» на хабарі. За позитивне вирішення земельного питання на території громади просив 10 тисяч доларів.

Владислав Сухляк

За даними слідства, підприємниця з Рівненського району хотіла отримати в довгострокову оренду земельну ділянку площею 0,5 га у селі Новомалин. Вона найняла юриста Миколу Собчука, який зв’язався з посередником, що має вихід на міського голову Владислава Сухляка. За позитивне рішення міської ради Здолбунова очільник міста мав отримати «гонорар» — 10 тисяч доларів.

Прокуратура уточнює, що загальна сума хабара — 11 350 доларів. Решта коштів — це винагорода співучасникам. Гроші передавалися кількома траншами. Затримали адвоката та посередника під час передачі чергового траншу в 5 тисяч доларів.

Цікаво, що цим таємничим посередником, про якого говорить слідство, був доцент кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету МЕГУ Ігор Риженко.

Анна Свінціцька-Савчук, речниця Управління СБУ в Рівненській області:

— Слідство має докази організації цілої схеми, в якій був задіяний міський голова. Підприємниця найняла адвоката, бо хотіла отримати землю в користування. Цей адвокат по телефону зв’язався із посередником, який має контакт з міським головою. Сам керівник міста передав через посередника, що питання можна вирішити за певну суму. Під час передачі частини коштів посередника та адвоката було затримано.

Адвокату вже оголошено підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України (сприяння у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Посереднику оголосили підозру — за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369–2 КК України (зловживання впливом).

У міського голови стаття важча. Адже він службова особа, а сума неправомірної вигоди значна. Відповідно до санкції статті, посадовцю загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років. Його на два місяці відсторонено від виконання повноважень.

Усім трьом підозрюваним суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Однак з цим не погоджується Рівненська обласна прокуратура, яка наполягала на більш суворому запобіжному заході для міського голови Владислава Сухляка. Прокурори готуються оскаржувати це рішення в апеляційному суді — щоб взяти міського голову під варту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також