СБУ взялося за священика, бо непростий

3172 3

Ми у соцмережах:

Віктор Земляний

Священику з Острога Віктору Земляному 13 березня у Служба безпеки України офіційно оголосила підозру у вчиненні протиправних дій. Він став першим із чотирнадцяти рівненських священиків Московського патріархату, яких спецслужба восени викликала на допит. Неспроста саме цього клірика напередодні виборів президента так поспішили віддати під суд — для УПЦ МП він є одним із найцінніших кадрів.

За Віктора Земляного вступився сам очільник Української православної церкви Московського патріархату. Про те, що Московський патріархат активно його захищатиме, митрополит Онуфрій особисто сказав 21 березня Петру Порошенку під час засідання Всеукраїнської ради церков.

Майже чотири роки Віктор Земляний очолює відділ з врегулювання релігійних конфліктів при Рівненській єпархії УПЦ МП. І робить це доволі успішно. Основним завданням відділу було стримування релігійних громад, які мають намір відмовитися від УПЦ МП і перейти до Київського патріархату.

Додамо, що священика Віктора Земляного підозрюють за двома статтями Кримінального кодексу — 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію).

Олександр Єгоров, секретар Рівненської єпархії УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом:

— Ситуація з допитами та переслідуваннями наших священиків є тиском на всю святу церкву. Робиться це для того, щоб залякати наших отців — думають, що це посприяє їхньому переходу до Православної церкви України. За нашою інформацією, кримінальна справа проти отця Віктора була відкрита набагато раніше. Нам відомо про усе, що у ній йдеться. У брошурах, які приписують Віктору Земляному, міститься пояснення для наших прихожан відносно АТО, незаконних переходів та Київського патріархату. Вже була проведена незалежна експертиза, яка підтвердила, що нічого незаконного у них немає.

Речниця СБУ на Рівненщині Інна Ілючок заявила, що офіційно вони не коментують ситуацію, яка склалася з допитами священиків Московського патріархату. Бо це заборонив робити слідчий, який веде справу.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також