Селяни хочуть до Рівного, голова — до сусіднього села

4630 5

Ми у соцмережах:

Василь Жагалін

Рівне все тісніше охоплюють у кільце сільські ОТГ. На черзі — Білокриницька громада, до якої мають увійти Шубківська та Городищенська сільради. Процес об’єднання там планують завершити до кінця весни, щоб на осінь були вибори, проте у Рівному з’явився шанс «переманити» Городище. Не всі тамтешні селяни погоджуються з рішенням місцевої ради про об’єднання у сільську громаду — і вже подали до суду.

— У селі не проводили ні слухань, ні опитувань мешканців перед тим, як сільська рада у лютому проголосувала за об’єднання з Білокриницькою сільрадою, — розповідає мешканець Городища Василь Жагалін. — А наша сільрада отримала пропозицію не лише від Білої Криниці, але також від вже сформованої Шпанівської ОТГ та від Рівного. Сільська рада торік Білій Криниці відмовила, не проголосувавши за об’єднання, але згодом сільські голови, схоже, домовилися. Проте позиція мешканців не була врахована, а більшість, як видно з опитування, яке ми взялися проводити, виступає за об’єднання з Рівним.

Депутати також збирали підписи, але коли наші активісти повторно пішли селом, то дехто з людей, які начебто підписалися за об’єднання з Білою Криницею, вперше чули, що щось підписували. Тим паче, вони підтримують об’єднання з Рівним, яке дасть набагато більше привілеїв для нас, зокрема, обслуговування у міських медзакладах, навчання у дитсадках та школах для наших дітей.

Секретар Рівненської міськради Сергій Паладійчук розповідав, коли приїздив до Городища, що Рівне має реверсну дотацію, яку краще б вкладало у нашу громаду, а не повертало до держбюджету. Натомість Біла Криниця наразі має перевагу через велику кількість АЗС на території. Але акциз з пального мають забрати з доходів громади — і що тоді?

Поспілкуватися з городищенським сільським головою Василем Павлюком не вдалося. А ініціативна група вже подала позов до Рівненського окружного адміністративного суду і вимагає скасувати рішення Городищенської сільської ради про об’єднання з Білокриницькою. Якщо у суді буде надано достатньо доказів, наприклад, третина підписів мешканців (а у сільраді — більше 1800 виборців), то процес об’єднання припинять. Якщо ж підписів не зберуть чи суд буде програно, за місяць-два до Рівненської ОДА надійде клопотання про затвердження Білокриницької ОТГ і на осінь будуть вибори, зазначає директор Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий.

— Голосування на сході села законної сили не мають, адже на них приходить зазвичай небагато людей, окрім того, можуть бути і немісцеві, — розповідає п.Сивий. — Мають бути документи з печатками та підписами. Сьогодні ми маємо рішення Городищенської сільради про об’єднання з Білою Криницею. Підставою для цього рішення, як я бачив, були підписні листи 900 осіб. Сторона, яка апелює, поки що не має такої кількості підписів.

Я порекомендував ініціативній групі провести опитування у селі, аби побачити, яка кількість людей хоче до Рівного. Якщо хоча б третина селян-виборців підпишеться за об’єднання з містом, то буде підстава зупинити процес об’єднання з Білою Криницею, рекомендувавши Рівненській ОДА не давати дозвіл на такий формат об’єднання. Але білокриницька голова наразі активно працює у Городищі, переконує людей, аби вони підтримали об’єднання з її сільрадою. Якби представники сільради у Городищі сіли за стіл переговорів із представниками міської влади Рівного, обумовили перспективи розвитку (транспортне забезпечення, пільговий проїзд, чіткі суми коштів, які йтимуть на сільську громаду), то варіант об’єднання з Рівним був би хорошим і для селян, і для міста, яке б отримало землі для розбудови.

Але все залежить від особистих факторів, від того, чи зможуть керівники домовитися. А міський голова не дуже активний, свої повноваження у цьому питанні він делегував (Сергію Паладійчуку. — Ред.), городищенському сільському голові взагалі нецікаве об’єднання з Рівним. Проте у майбутньому, до слова, можна скористатися європейською практикою муніципального співробітництва, коли міста і сусідні сільські громади працюють разом щодо вирішення проблеми зі сміттям чи над розвитком туризму, до прикладу.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також